Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară „pentru efectuarea de verificări, în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor” în urma afirmaţiilor critice ale preşedintelui USR, Cătălin Drulă, privind ancheta deschisă de DNA în cazul achiziţiei vaccinurilor anti-COVID. Procurorii precizează că doar presa mai poate exagera din când în când, nu și politicienii.
În acest caz au fost puşi sub acuzare doar fostul premier PNL Florin Cîţu şi doi foşti miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, reclamă liderul formațiunii. CSM anunță că afirmaţile lui Drulă au depășit limitele libertăţii de exprimare, fiind astfel afectată independenţa procurorilor.
Liderul USR Cătălin Drulă a susţinut, într-o emisiune televizată, că ancheta DNA privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID, în care sunt cercetaţi doi foşi miniştri USR ai Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, este un ”malpraxis judiciar”, lucru care în opinia procurorilor pot „denatura impresia publicului”.
Nu se potriveşte nimic în această poveste. E cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar… nu înţeleg de unde vine, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că dl procuror de acolo are convingeri antivacciniste, a susţinut Drulă, la B1 Tv.
Secţia pentru procurori reclamă că afirmațiile publice ale lui Drulă sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare.
„Analizând opiniile exprimate în cadrul unei emisiuni televizate de domnul parlamentar Drulă Cătălin, transmise în direct pe un post tv, din perspectiva compatibilităţii acestora cu libertatea de exprimare, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că au fost depăşite limitele menţionate în jurisprudenţa Curţii (Curţii Europene a Drepturilor Omului – CEDO – n.r.), fiind afectată independenţa procurorilor. Secţia pentru procurori constată că afirmaţiile transmise, formulate într-o modalitate agresivă, fără bază factuală, cu depăşirea limitelor admisibile ale discursului public, sunt de natură a intimida şi afecta grav independenţa procurorilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare. Prin urmare, deşi se admite preocuparea legitimă a liderilor politici de natură a contribui la dezbaterea asupra funcţionării justiţiei, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii apreciază că remarcile proferate, lipsite de suport probator, cu conotaţii grave, depăşesc limitele unor critici admisibile şi constituie, în mod evident, elemente de natură a afecta autoritatea de care magistraţii ar trebui să se bucure în exercitarea funcţiei, cu amplificarea, totodată, a nemulţumirii justiţiabililor şi a lezării considerabile a Ministerului Public”, se arată în Hotărârea nr. 1503 emisă de Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
„În acest context apare ca imperativă respectarea separaţiei şi echilibrului puterilor în stat în cadrul dezbaterii publice, ce trebuie abordată în mod echilibrat şi cu responsabilitatea necesară garantării independenţei procurorilor, în vederea creşterii şi consolidării încrederii societăţii în actul de justiţie”, precizează hotărârea Secţiei de procurori.
Reprezentanţii procurorilor apreciază, totodată, că susţinerile lui Cătălin Drulă „tind să contureze impresia negativă asupra sistemului de justiţie din România şi să influenţeze opinia publică”. De asemenea, ei mai arată că regulile aplicabile oficialilor în comunicarea publică sunt diferite faţă de cele care se aplică jurnaliştilor sau altor persoane fizice, în aceste ultime situaţii „fiind permisă o anumită doză de exagerare”.