Prima pagină » Actualitate » UPDATE: Elena Udrea, trimisă în România pentru a-și executa pedeapsa. Primele declarații ale fostului ministru după aflarea deciziei

UPDATE: Elena Udrea, trimisă în România pentru a-și executa pedeapsa. Primele declarații ale fostului ministru după aflarea deciziei

Elena Udrea | Foto - Mediafax

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, ca Elena Udrea să fie adusă în România pentru a executa cei 6 ani de închisoare la care a fost condamnată, definitiv, în Gala Bute.

UPDATE: La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că unii dintre judecătorii de la Înalta Curte au fost puși sub presiune.

Întrebată despre fetița ei de 3 ani, fostul ministru a declarat: „O să îi spun o minciună, așa cum am mai făcut. Vorbesc în fiecare zi cu ea!”.

Potrivit surselor GÂNDUL, urmează ca Udrea să fie adusă în țară sub escorta Poliției Române, care o va prelua din arestul de la Blagoevgrad, după ce confirmarea mandatului de arestare european va ajunge la autoritățile române.

Sursa foto: Captură Antena3

Știrea inițială:

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, ca Elena Udrea să adusă în România pentru a executa cei 6 ani de închisoare la care a fost condamnată, definitiv, în Gala Bute.

Adresându-se instanței de judecată, Elena Udrea le-a solicitat judecătorilor bulgari să respingă cererea autorităților româme, vorbind despre ”abuzurile și încălcările de lege” care au fost săvârșite împotriva ei.

Fostul ministru al Turismului le-a cerut celor trei judecători bulgari din complet să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene, solicitând să fie lăsată în libertate până la un verdict al CJUE.

Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români, în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu.

Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare.

Rugămintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România”, a spus Elena Udrea în fața instanței, potrivit Agerpres.

”Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria”

În această săptămână, Elena Udrea își exprimase speranța că judecătorii Curții de Apel din Bulgaria vor respinge cererea, spunând – la ieșirea din sala de judecată – că și-ar dori să aibă parte de o ”justiție dreaptă” de care nu a avut parte în România.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că dorește să aibă parte de o ”justiție dreaptă” în Bulgaria, spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat în România.

”Sper să am parte de o justiţie dreaptă în Bulgaria, ceea ce nu am avut parte în România (…) Ştiţi cum se fac presiuni inclusiv asupra justiţiei de aici, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel, că se fac presiuni asupra celor din Bulgaria, e logic, dacă fac în Bulgaria, ce presiuni se vor face în România”, a spus Elena Udrea.

Condamnările în dosarul Gala Bute

Elena Udrea – fost ministru al Turismului – a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, aflându-se în Costa Rica la momentul pronunțării sentinței, acolo uinde ajunsese la începutul anului și solicitase azil politic.

Ea a fost reținută de Interpol în Costa Rica – în octombrie 2018 – și a fost încarcerată, eliberarea survenind în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.

Elena Udrea a revenit în România pe data de 8 iulie 2019, anunțând pe Facebook și spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica pentru că dorește să își crească fetița acasă.

Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018 și menținute prin decizia din 7 aprilie:

  • Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
  • Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
  • Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
  • Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
  • Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
  • Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
  • Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea trebuie să plătească, totodată, și aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism, dar şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean.

Suplimentar, instanţa de judecată a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și