Achiziții publice fictive în SEAP. Percheziții la mai mulți funcționari suspectați ca au delapidat fondurile CNCIR cu aproape 10 milioane de lei

Publicat: 24 05. 2023, 11:48
Actualizat: 24 05. 2023, 13:59
Sursa FOTO: Arhivă GÂNDUL/ Caracter ilustrativ

Procurorii DIICOT au descins, miercuri, acasă la mai mulți funcționari publici din CNCIR, suspectați că au delapidat instituția cu suma de 9,6 milioane de lei, prin intermediul unor achiziții fictive făcute pe platforma SEAP.

Anchetatorii vorbesc despre aproape 500 de achiziții publice fictive, din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile. Bunurile au fost plătite, dar nu au ajuns niciodată să fie livrate.

Funcționarii publici au constituit un adevărat grup infracțional organizat, prin care au delapidat fondurile CNCIR și au spălat bani, spun anchetatorii. (Detalii suplimentarea aici…)

Astfel, miercuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, cu sprijinul brigăzilor de combatere a criminalității organizate din țară, fac nu mai puțin de 39 de percheziții domiciliare.

„În cauză s-a reținut că, în cursul lunii mai 2020, funcționari din cadrul C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei) au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunii de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul companiei).

În scopul derulării activităţii infracţionale, membrii din palierul superior al grupului infracţional organizat au beneficiat de ajutorul altor persoane, care au derulat activităţi infracţionale convergente care au profitat acestora”, conform unui comunicat al DIICOT

Bunurile nu au fost livrate, dar au fost plătite din fonduri publice

Mecanismul infracţional a presupus efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional, prin atribuire directă în platforma SEAP.

Bunurile/produsele nu au fost efectiv livrate, însă contravaloarea acestor achiziții a fost achitată de companie, sumele de bani fiind retrase în numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuite ulterior între membrii grupului infracțional organizat.

Ulterior, pentru a scădea din gestiunea companiei stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departamentele/serviciile din cadrul CNCIR – structura centrală sau către unitățile subordonate – Sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale, spun procurorii.

„În această modalitate, grupul infracțional organizat, care a acționat din mai 2020 până în prezent, a reușit delapidarea bugetului instituției cu suma totală de 9.699.480,08 lei, provenind din 485 achiziții publice (fictive) de bunuri (din categoriile: papetărie și birotică, curățenie și igienă, materiale de construcții, accesorii electrice și alte produse consumabile)”, menționează sursa citată.

La sediul central al DIICOT  vor fi duse la audieri 19 persoane.

Vă recomandăm să citiți și: