Acuzații grave la adresa medicilor din Iași. O mamă spune că fiica ei de 5 ani a murit din cauza doctorilor. „Mi-au dat-o acasă într-un sac”
O mamă din Iași acuză medicii de la Spitalul „Sf Maria” din Iași că sunt responsabili pentru moartea fetiței ei de doar cinci ani. „Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent”, spune femeia.
Totul s-a întâmplat chiar înainte Crăciun. Carina Bilu, mama fetiței care a murit, spune că fiica ei ar fi acum încă în viață dacă medicii ar fi fost de acord să o transfere în Germania pentru a fi tratată acolo.
Mama Andrei, fetița de cinci ani care a murit pe 21 decembrie, chiar înainte de Crăciun, povestește că a mers la spital după ce micuța a făcut febră, iar starea de sănătate i se deteriora de la o oră la alta, scrie BZI. Fetița nu mai avea alte boli.
„Copilul a răcit, am mers la medicul de familie, pentru că avea simptomele unei viroze, doar că seara (2 decembrie– n.r.) a început să se simtă din ce în ce mai rău, respira greu și a făcut febră. Am ales să mergem la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» din Iași, pentru că ea, în urmă cu 2 ani, a avut pneumonie și m-am gândit că asta e și acum. Am ajuns seara la spital, avea saturație 89-90 la sută, s-a făcut procedura de triaj, am fost testate, ea a ieșit pozitiv, iar eu negativ. I-a fost pusă masca de oxigen, i-au făcut radiografie și i-a pus diagnosticul de pneumonie interstițială. Starea ei s-a agravat și au internat-o în ATI, au intubat-o. Timp de o săptămână i-au administrat tratament Covid-19.
După o săptămână au mutat-o pe salon chiar dacă nu erau siguri că e bine complet.
A început să facă febră din 4 în 4 ore, i-au administrat antibiotice foarte puternice. Am vrut să o transferăm în Germania, când am văzut că aici, la Iași, nu mai făceau față. Dr. Lavinia Ionescu, care s-a ocupat de fetița mea, s-a opus total transferului, în timp ce starea ei era din ce în ce mai gravă. Spunea că nu era un caz de transfer, iar când și-a dat și ea seama după multă vreme că nu au soluții, au acceptat transferul, dar a fost prea târziu”, a spus Carina Bilu, pentru publicația ieșeană.
Mama fetiței: Medicul nu a luat în serios cazul și ne-a dat-o înapoi într-un sac. Nu a încercat să o salveze
Fetița a murit, însă, chiar în momentul în care medicii au decis să îi aprobe transferul în Geramania.
„Medicul Lavinia Ionescu pierduse controlul, tot schimba tratamentul și nu avea rezultate. În ziua în care trebuia să o transferăm, i-au administrat niște injecții și adrenalină, încât i-a cedat inima și nu a mai ajuns în Germania. Am internat-o pe Andra la Spitalul «Sfânta Maria» din Iași în data de 2 decembrie și pe 21 decembrie a murit. Noi ca părinți am făcut toate eforturile să o ducem în Germania, însă medicul nu a luat în serios cazul și ne-a dat-o înapoi într-un sac, deși ne spunea mereu că plămânii sunt foarte afectați, nu a încercat să o salveze, deși am ajuns la timp la spital. Resurse erau, dar fără voința și implicarea doctoriței Ionescu noi nu puteam să facem nimic. Am plecat cu ea în brațe la spital și ne-am întors cu mâinile goale și sufletele distruse din cauza sistemului și personalului incompetent.
Decesul fetiței a fost declarat pe data de 21.12.2021, ora 18:20. Andra nu avea nicio altă afecțiune, doar că era un copil cu sindrom down”, a adăugat mama îndurerată.
Reacția spitalului în fața acuzațiilor
Reprezentanții spitalului au fost contactați de mai multe ori, la fel și medicul curant. Acesta din urmă, Lavinia Ionescu, a refuzat să ofere un punct de vedere, precizând că reprezentanții unității sanitare vor comunica în acest caz.
„Nu putem oferi un punct de vedere, pentru că nu avem acordul familiei să spunem detalii despre diagnosticul pacientului. Ne trebuie un acord scris de la părinți cu CNP, cu tot, pentru a vă putea oferi detalii. Ne pot da în judecată dacă oferim astfel de detalii. Nu putem spune dacă sunt adevărate sau nu acuzațiile familiei, pentru că nu avem o plângere oficială făcută la adresa spitalului și nu ne vom sesiza. Avem peste 600 de copii internați, nu putem să ne sezisăm la fiecare caz”, a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sfânta Maria” din Iași, pentru BZI.