Adrian Năstase, la un pas să scape de trecutul penal. Instanța i-a admis cererea de reabilitare
Fostul premier Adrian Năstase este la un pas să scape de trecutul penal. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a admis, în primă instanță, cererea de reabilitare judecătorească.
Decizia poate fi contestată cu apel.
„Admite cererea de reabilitarea judecătorească formulată de petentul Năstase Adrian. Dispune reabilitarea judecătorească a petentului Năstase Adrian cu privire la pedeapsa de 2 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 176/30.01.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală, în dosarul nr. 514/1/2009, modificată și rămasă definitivă prin decizia penală nr. 160/20.06.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2470/1/2012) și pedeapsa de 4 ani închisoare (aplicată prin sentința penală nr. 474/30.03.2012 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Penală în dosarul nr. 3862/1/2010, (…) pedepse ce au fost contopite, stabilindu-se o pedeapsă rezultantă de de 4 ani și 6 luni închisoare”, a stabilit, marți, instanța supremă.
Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Trofeul calității” și la patru ani de închisoare cu executare în procesul „Zambaccian”.
În primul din aceste dosar, Năstase a fost judecat pentru modul în care a obținut finanțări pentru campania electorală din 2004. Cel de-al doilea proces în urma căruia a fost condamnat a vizat achiziții de bunuri din China de către fostul lider PSD și soția lui, Dana Năstase.
Reabilitarea judecătorească – ce prevede legea
Conform articolului 166 din Codul penal, condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene:
- a) 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani;
- b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
- c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii;
- d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.