AMR și AJADO cer abrogarea OUG pe Justiție: ”Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României”

AMR și AJADO cer abrogarea OUG pe Justiție: ”Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României”
AMR și AJADO cer abrogarea OUG pe Justiție: ”Guvernul a sfidat votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României”
Publicat: 31/12/2020, 14:09
Actualizat: 31/12/2020, 14:20

Asociaţia Magistraților din România (AMR) și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) atrag public atenția prin adoptarea – în data de 30 decembrie 2020 – a unei ordonanțe de urgență de modificare a unei dispoziții din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, ”Guvernul a încălcat voința suverană a poporului, exprimată prin referendum, principiul constituțional al echilibrului între puteri și principiul cooperării loiale între acestea”.

Adoptarea unei ordonanțe de urgență pe chestiuni ce țin de organizarea judiciară – precizează reprezentanții celor două asociații –, în cazul de față prorogarea intrării în vigoare a unor prevederi legale privind compunerea completelor de judecată în apel, desconsideră votul a peste 6,4 milioane de cetățeni și Constituția României.

”Reamintim , în anul 2019, cu ocazia alegerilor europarlamentare a avut loc și un “referendum pe justiție”, iar una dintre întrebări a fost: “Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Referendumul a fost adoptat, peste 6,4 milioane de cetățeni votândDA”. Potrivit art. 2 din Constituție:

  • (1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.
  • (2) Niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. În explicitarea rolului referedumului, CCR a statuat, prin Decizia 686/2012, “reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61”.

Or, adoptarea unei ordonanțe de urgenta cu privire la organizarea judiciara, cum a făcut Guvernul României în data de 30 decembrie 2020, încalcă flagrant voință poporului suveran, ignora deciziile Curții Constituționale și, daca ordonanță adoptată în data de 30 decembrie fi declarata neconstituțională, cum este previzibil, periclita grav securitatea juridică prin anularea unor hotărâri judecătorești definitive pentru au fost pronunțate de completuri de judecată nelegal constituite”, se precizează în comunicatul transmis de AMR și AJADO.

”Ne-am opus argumentat unor dispoziții privind compunerea completurilor de judecată în apel din 3 judecători”

În fapt – precizează reprezentanții celor două asociații – prin ordonanța de urgență s-a edictat amânarea compunerii completurilor de judecată de apel din 3 judecători, prevăzută prin Legea 207/2018, cum este la Înalta Curte de Casație și Justiție, și menținerea compunerii completurilor la formula prezentă, aceea cu 2 judecători.

”Subscrisele asociații, precizam atât în cadrul dezbaterilor publice din Parlament, asupra modificărilor legilor justiției, în anul 2018, cât și ulterior intrării în vigoare a acestor modificări, ne-am opus argumentat unor dispoziții privind compunerea completurilor de judecată în apel din 3 judecători, având în vedere insuficiența resurselor umane din instanțe și problemele efective pe care această realitate le creează. Acesta a fost argumentul împotriva majorării numărului membrilor din completurile de judecată care pronunță, în majoritatea situațiilor, hotărâri definitive dar, în același timp, suntem de acord, ca principiu, mai mulți judecători în complet constituie o garanție suplimentară, pentru cetățeni, a unei judecăți drepte”, se arată în comunicatul transmis.

”Referitor la referendumul asupra justiției, reamintim cetățenilor atât magistrați, cât și câțiva jurnaliști obiectivi au atras atenția referendumul va avea efecte profund negative, însă poziția lor a fost ignorată de susținătorii referendumului. În fapt, la data respectivă, tocmai actualul ministru al justiției, Stelian Ion, a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai acestuia, afirmând referendumul este necesar pentru a “salva justiția

”Or, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență în domeniul organizării judiciare, respectiv prorogarea intrării în vigoare a dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea 304/2004, nu doar a fost încălcat grav votul dat de peste 6,4 milioane de cetățeni, dar s-a confirmat, fară tăgadă, faptul susținătorii acelui referendum, ce fac parte din puterea executivă actuală, s-au folosit de justiție în scop politic. Folosirea justiției într-un astfel de scop, lucru reprobabil într-un stat de drept democratic, rezultă și din declarația actualulUI ministru al justiției care, într-un interviu pentru Epoch Times, în data de 23.12.2020, a spus respectivul referendum „e unul cu consecinţe politice, nu juridice”, se mai transmite în comunicatul AMR și AJADO.

”Aceeași susținere este reluată de ministrul justiției pe o rețea de socializare în care citează fragmentat și distorsionat Decizia CCR 28/2020, prin care s-a statuat „întrebările adresate poporului de către Președinte, valorificarea răspunsurilor primite de către autoritățile publice sunt subsumate unui efect politic care, la rândul său, produce consecințe în planul răspunderii politice a actorilor instituționali implicați, iar nu în planul răspunderii juridice a acestora”.

”Aceasta NU înseamnă puterea executivă și cea legislativă au alternativa de a legifera contrar rezultatelor unui referendum valid”

Potrivit comunicatului transmis, puterea executivă și cea legislativă nu au ”alternativa de a legifera contrar rezultatelor unui referendum valid”.

Mai mult, AMR și AJADO solicită abrogarea acestei Ordonanțe de Urgență pe Justiție, doar Parlamentul României putând decide pe marginea acestui subiect.

”Așadar, din decizie rezultă aleșii poporului nu răspund juridic, nu pot fi sancționați legal, pentru nepunerea în lege a voinței poporului, exprimată prin referendum, ci răspund doar politic în fața cetățenilor care au alternativa de a nu-i realege. Dar aceasta NU înseamnă puterea executivă și cea legislativă au alternativa de a legifera contrar rezultatelor unui referendum valid întrucât, în acest caz, încalcă grav Constituția, art. 1, 2 și 61, astfel cum s-a statuat prin Decizia CCR 68/2012, antereferită”, consideră reprezentanții AMR și AJADO.

”În cele 12 luni care s-au scurs din anul 2020 a fost timp pentru parcurgerea procedurii constituționale de modificare a dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. A veni acum, însă, și a forța în ultimele zile din an adoptarea unei OUG în domeniul organizării judiciare, este o sfidare a votului celor peste 6,4 milioane de cetățeni și o încălcare a principiilor definitorii ale statului de drept, a Constituției și a deciziilor CCR”

”Dincolo de încălcarea voinței a milioane de cetățeni, precedentul creat de Guvern, precum și efectele pe care declararea neconstituțională a acestei ordonanțe le poate produce, denotă desconsiderarea votului și drepturilor cetățenilor, atitudine ce trebuie denunțată public. În consecință, solicităm Guvernului abroge ordonanța de urgență adoptată ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Stelian Ion, pentru modificarea organizării judiciare, lăsând Parlamentul decidă cu privire la acest subiect”, se încheie comunicatul transmis de AMR și AJADO, semnat de judecătorii Andreea Ciucă și Florina Roman.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar