Fosta președintă a Autorității Electorale Permanente (AEP), Ana-Maria Pătru, a fost achitată definitiv, marți, și în al doilea dosar trimis în instanță de Direcția Națională Anticorupție, la sfârşitul anului 2017, pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor. Avocatul Cristian Ene și avocata Eliza Ene Corbeanu au reputat un alt succes răsunător în apărarea fostei șefe a AEP, care este și prietena lor.
Instanța Curții de Apel București a respins, marți, ca nefondate, apelurile declarate de procurorii DNA și de Ana Maria Pătru la sentința pronunțată anul trecut de Tribunalul București, care o achitase pe fosta președintă a AEP. Decizia magistraților este definitivă.
„În baza art. 421 pct.1 lit. b) din C. pr. pen. respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpata Pătru Ana – Maria împotriva sentinţei penale nr. 645/24.05.2023 a Tribunalului Bucureşti – Secţia I a Penală, pronunţată în dosarul nr. 48239/3/2017. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat în apelul Ministerului Public vor rămâne în sarcina acestuia. În temeiul art. 275 alin. 2 din C. pr. pen. obligă apelanta inculpată la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată prin punerea deciziei la dispozi?ia inculpatei ?i procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 14.05.2024”, potrivit soluției pe scurt publicată pe portalul instanțelor.
„În mod definitiv Curtea de Apel București, în baza probelor administrate, după 7 ani de proces, constată prin hotărâre definitivă că doamna Ana Maria Patru a fost și rămâne NEVINOVATĂ (sublinierea avocatului- n.r.). Astăzi judecătorii au pus capăt purgatoriului judiciar prin care în mod NEÎNTEMEIAT și NEDREPT a trebuit să treacă doamna Pătru”, a declarat, pentru Gândul, avocatul Cristian Ene, care a apărat-o în instanță alături de avocata Eliza Ene Corbeanu, și în calitate de prieteni.
Ana-Maria Pătru fusese achitată în mai 2023, în prima instanță, în dosarul în care este acuzată că ar fi primit 600.000 de euro de la Irina Socol pentru a interveni pentru firma Siveco pe lângă Consiliul Concurenței. Tribunalul București a decis că, în ce privește acuzația de trafic de influență, „fapta nu există”, iar suma vehiculată în dosar este obținută licit, a declarat atunci pentru Gândul apărătorul fostei șefe AEP, avocatul Cristian Ene.
În dosarul soluționat definitiv anterior, Ana Maria Pătru a fost achitată definitiv, în 2020, de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, după ce a fost acuzată că a primit 275.000 euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.
Ana Maria Pătru se recomandă în prezent antreprenor și mediator, fiind fondator și președinte al Asociației „Women for a Better Society” (Femei pentru o societate mai bună – n.r.).
„Am condus Autoritatea Electorală Permanentă din România, în calitate de președinte, și Asociația Mondială a Organismelor Electorale, în calitate de vicepreședinte. Din aceste poziții cu responsabilitate uriașă, am avut privilegiul de a participa la fundamentul programelor de reforma electorală atât în țară noastră, cât și în alte țări care au parcurs tranziția de la dictatură la democrație. Am împărtășit experiență și expertiză mea în domeniu la conferințe internaționale din SUA, Africa de Sud, Republica Moldova și Coreea de Sud. Cu aceste perspective, am decis înființarea Asociației „Women for a Better Society”, care își propune să ajute femeile să își găsească rolul important pe care îl au în societate. Este nevoie de promovarea și sprijinirea femeilor în dezvoltarea personală și profesională, iar eu sunt dedicată acestui obiectiv”, potrivit prezentării de pe site-ul asociației.
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești dispuseseră, pe 27 septembrie 2017 punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ana-Maria Pătru pentru – trafic de influență, spălare a banilor și inducerea în eroare a organelor judiciare, potrivit unui comunicat DNA de la acel moment.
„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanții unei firme de software suma de 1 milion de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra directorului unei instituții publice cu atribuții de control și a promis că-l va determina să soluționeze în mod favorabil o investigație care privea firma de software.
În același context, inculpata a primit, în trei tranșe, în perioada iulie 2013 – martie 2014, suma totală de 600.000 euro (în cursul lunii iulie 2013 – suma de 400.000 euro, sumă remisă și primită într-o servietă marca Montblanc împreună cu un instrument de scris aceeași marcă; sfârșitul lunii noiembrie 2013 – suma de 100.000 euro și în cursul lunii martie 2014 – suma de 100.000 euro).
În perioada 26 iulie 2013 – 02 noiembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 600.000 euro și beneficiarul real al acestei sume, obținută ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de influență, prin:
-achiziționarea, pe numele unei rude, a unui teren în suprafață de 1.000 m2 situat pe raza orașului Voluntari, județul Ilfov, în valoare de 130.000 euro,
– achiziționarea, pe numele unei alte rude, a unui apartament situat în municipiul Constanța, județul Constanța, cu suma de 80.000 euro (din care 75.000 euro au fost achitați, în numerar, cu titlu de avans, diferența de preț în sumă de 5.000 euro fiind achitată prin virament bancar),
-efectuarea unor investiții, în perioada 2014-2016, în sumă totală de 437.314,13 euro, constând în edificarea pe terenul situat în orașul Voluntari, județul Ilfov, menționat mai sus, a unui imobil – casă de locuit, (inclusiv dotarea și amenajarea acestuia) precum și dotarea și amenajarea apartamentului situat în mun. Constanța, amintit anterior.
La data de 05 decembrie 2016, inculpata Pătru Ana Maria a formulat și înregistrat la Direcția Națională Anticorupție un denunț privind existența unei infracțiuni de trafic de influență, pretins comisă de directorul instituției publice la care am făcut referire mai sus, cunoscând că acesta este nereal.
Cu ocazia audierii în calitate de inculpat, Pătru Ana Maria a recunoscut că denunțul – obiect al infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, reținută în sarcina sa, este mincinos.
Prin ordonanța din data de 27.09.2017, procurorii anticorupție au dispus față de inculpată măsura controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 27.09.2017 pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– spălare a banilor”
Citiți și
Decizie în dosarul DNA al fostei șefe a AEP, acuzată că a primit mită 275.000 de euro