Arhiepiscopia Tomisului cere în instanţă, în regim de urgență, anularea interzicerii pelerinajului la Mânăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa, informează Agerpres.
Cererea Arhiepiscopiei Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a fost înregistrată pe 18 noiembrie pe portalul Tribunalului Constanţa.
Noi cerem instanţei să constate neconstituţionalitatea parţială a unor articole şi puncte din articolele Hotărârea nr. 72/10.11.20 CJSU Constanţa, în conformitate cu drepturile ce decurg din Articolul 29 din Constituţia României, ce prevede că dreptul religios şi la manifestările religioase nu poate fi restrâns în niciun mod, este singurul care nu poate fi restrâns indiferent dacă este şi război”, a declarat avocata Arhiepiscopiei, Diana Ivanovici Şoşoacă.
Potrivit avocatei, urmează să fie depusă o cerere pentru a se judeca de urgenţă, având în vedere faptul că la sfârşitul acestei luni, conform calendarului creştin ortodox, este Praznicul Sf. Apostol Andrei şi, conform tradiţiei, urmează să fie organizat pelerinajul de la Peştera şi Mânăstirea Sf. Ap. Andrei, din comuna Ioan Corvin, judeţul Constanţa.
Pelerinajul a fost interzis, anul acesta, din cauza pandemiei de COVID, singurii cărora le este permis să meargă la peșteră fiind localnicii.
Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a declarat că venirea pelerinilor din alte localități sau județe la sărbătoarea Sfântului Andrei este interzisă, prin urmare, vor putea merge la Peșteră doar locuitorii comunei Ion Corvin, pe baza cărții de identitate.
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a precizat că nu este de acord cu interzicerea pelerinajului de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, din județul Constanța, încadrând directiva autorităților în seria „restricțiilor care n-au logică”.
Trebuie să avem chiar o sentință în sensul acesta și vom face o intervenție. (…) voi căuta cei mai iscusiți juriști, care deja m-au căutat. (…) Eu voi începe demersurile, îmi caut niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală. Vom ține toate regulile, este un loc atât de larg acolo. Cum să nu ajung eu la peșteră în ziua Sfântului Andrei. Este imposibil! Și cum să nu ajungă constănțenii acolo? Dar, eu cred că pot să ajungă toți românii. Este adevărat Apostolul tuturor românilor. Aici nu este o sărbătoare locală, este o sărbătoare națională, și chiar a fost pusă în calendar ca sărbătoare națională, sărbătoarea Sfântului Andrei, alături de 1 decembrie, de asemenea sărbătoare națională, care ține de unirea tuturor românilor într-o singură țară”, declara, recent, ÎPS Teodosie.