ATITUDINE. Judecătoarea Viorica Costiniu cere CSM să „lumineze” Executivul. „Guvernul îndeamnă la nerespectarea legilor, a hotărârilor judecătorești”

Publicat: 08 07. 2020, 12:25
Actualizat: 08 07. 2020, 12:28
ATITUDINE. Judecătoarea Viorica Costiniu cere CSM să „lumineze” Executivul. „Guvernul îndeamnă la nerespectarea legilor, a hotărârilor judecătorești” / Sursa FOTO: https://agora.md

Judecătoarea Viorica Costiniu cere Consiliului Superior al Magistraturii să „lumineze” Executivul cu privire la problemele cu care se confruntă justiția. Președinte onorific al Asociației Magistraților din România, Viorica Costiniu face o radiografie extrem de dură a vremurilor pe care le trăim.

„Guvernul îndeamnă la nerespectarea legilor, a hotărârilor judecătorești”, este concluzia la care a ajuns reputatul magistrat. De aceea, într-o scrisoare deschisă adresată membrilor CSM și pe care GÂNDUL.RO o publică în întregime, Viorica Costiniu atrage atenția asupra pericolului reprezentat de desele intervenții ale politicului în actul de justiție.

În opinia judecătoarei Costiniu, devine tot mai evidentă incitarea opiniei publice împotriva magistraților, o situație de nepermis într-un stat de drept și care afectează foarte mult activitatea justiției.

În continuare, GÂNDUL.RO redă integral scrisoarea pe care Viorica Costiniu o adresează membrilor CSM.

„Scrisoare deschisă adresată membrilor CSM

  1. Modificările legislative din 2004 au asigurat parcursul ascendent al democratizării justiției din România.

Existența unui CSM cu atribuții sporite în garantarea independenței sistemului judiciar, al judecătorilor, al statutului procurorilor într-un stat de drept a constituit un aport consistent, fundamental în integrarea României în marea familie europeană.

În evoluția sa, CSM a traversat multiple etape, iar membrii aleși și-au pus  amprenta personalității, a profesionalismului, a înțelepciunii, a maturității și a capacității manageriale.

Preocupat de ocrotirea statutului judecătorului, a procurorului față de vicisitudinile vremurilor, CSM s-a străduit să facă față provocarilor politicului interesat de supremația puterii.

Și nu numai!

Frecventele modificări legislative au deturnat intențiile inițiale și multe dintre problemele justiției s-au acutizat și încă își așteaptă rezolvarea. Derapajele inerente sunt tot atâtea exemple că tanara noastră magistratură este într-o perpetuă efervescență în parcursul ei evolutiv.

Șansa justitiei este că între judecătorii și procurorii sistemului sunt multi care, devotați principiilor, susțin o justiție independentă, puternică, democrată.

  1. «Corpul magistraților» salută cu respect pe judecătorul, procurorul care, în afara străduințelor lor de a desăvârși actul de justiție la cote de reală valoare, au puterea să sesizeze și să clameze public neajunsurile ce dăunează sistemului, ținute la sertar.

Curajul, încă vorbim, din păcate, de curaj, de a recunoaște public problemele grave din sistem, este o dovadă a maturității și a experienței acumulate în vâltoarea încrâncenată a atacurilor nedrepte inițiate de politic, indiferent de ideologii sau vremuri, ori de trădări dinlauntrul justitiei ptr funcții și jilțuri fără de preț.

Asistăm cu stupoare la incitarea opiniei publice împotriva judecătorilor și procurorilor care se afla doar sub paza legii, fără vreun tratament preferențial (nimeni nu este deasupra legii).

Guvernul îndeamnă la nerespectarea legilor, a hotărârilor judecătorești.

În aceste momente, CSM are obligația constituționala și legală de a lumina întunericul în care se zbate Executivul și de a-l readuce în matca atribuțiilor sale menite să guverneze în temeiul LEGII.

Și CSM ce face?

De 6 luni încearcă să lămurească un judecător din Neamț că atunci când sesizează CSM este absolut necesar să cunoască și legea, să acționeze în sensul ei.

Nu în ultimul rând, tot in conditiile legii, daca o cunoaște, judecatorul din Neamt  trebuie să se decidă când și cum spune legea, care este obiectul sesizarii ce nu poate fi versatil modificat după împrejurări, doar-doar să iasă ceva ce se urmareste să aibe un rezultat și cât mai public.

Initial s-a cerut apararea reputatiei profesionale a corpului de magistrati/ judecatori, apoi s-a cerut prin concluzii scrise apararea propriei reputații profesionale, ca după ce i s-a respins ca inadmisibilă sesizarea, ca un judecător competent (petent ) să ceară în aceeași cauză cercetarea disciplinară a dnei judecator dr. Gabriela Baltag, membru ales CSM, care prin discursul său cu ocazia bilanțului de la Tribunalul Caraș ar fi adus «ofensă imaginii justiției».

Motivul: dna judecător Baltag a avut curajul să spună lucrurilor pe nume, ce înlauntrul sistemului se cunosc și a caror rezolvare se așteaptă nu în ultimul rând din partea CSM.

Oare unii dintre noi au totuși proprietatea temenilor (!?)

Hotararea nr 808 din 4.06.2020 a Secției pentru judecători, explicită și ptr novicii care nu cunosc legile, îndeamnă la reflexie și la cunoasterea legilor inclusiv de către judecatorul din Neamț nehotărât în demersurile sale, care nu-i onorează defel reputatia și nici nu aduce servicii imaginii justiției, ce îl preocupă în subsidiar.

Multe semne de intrebare se ridica!

Oare de ce intrigă adevărurile din justiție „ascunse sub preș de ochii soacrei”, cum spune povestea, adică, în termeni moderni, publicul larg, cetățeanul care se lovește zilnic de neajunsurile din justiție, de conduite neadecvate și limbaj reprobabil?

Câtă vreme NU avem curajul să le recunoștem, să ni le asumam, NU vom găsi nici soluții și lucrurile se vor perpetua în aceeași măsură, consolidând neîncrederea în actul de justiție, întâi prin noi și faptele noastre și apoi, mai ales față de cei care le cunosc și nu le rezolvă.

Nu puneți pumnul în gură celui care, cu bună-credință, grăiește cu durere despre aspecte care rușinează sistemul judiciar, poate nu atât prin ele însele, cât prin faptul că ele sunt ascunse și-i ascunde și pe alții și mai ales nu există voință ca ele sa se rezolve.

Evident, oprobiul public nu va viza pe cei care întreprind un act de curaj, semnalând cu sinceritate si responsabilitate atitudini, practici care nu fac in niciun caz faima justiției.

Colegii din Caraș au apreciat laudativ discursul dnei judecator Baltag și alti judecători și procurori au achiesat la mesajul sincer, responsabil, asumat, exprimat liber de un membru al CSM care se bucura de RESPECT și CONSIDERAȚIE, de credibilitate, cu un renume consolidat prin eforturile sale de apărare a independenței judecatorului, a magistraturii, a drepturilor de care azi se bucură, cu un zâmbet larg și pe facebook judecătorul din Neamț.

Discursul dnei judecator Baltag este al unui judecator care chiar cunoaste problemele justitiei, ptr care a propus multiple solutii si a luptat ptr ele in timp ce altii si- au vazut de cariere si statutul de judecator le-a fost cartea de vizita ptr alte cariere ce ptr unii au devenit, in timp, prioritare functiei generatoare de beneficii carieristice.

În opinia multor colegi-judecători și procurori în activitate și retired people, mesajul dnei judecator dr. Baltag este un BONUS ptr justiție în fața opiniei publice care se simte mai în siguranță dacă justiția, ea însăși, prin organismele sale, acțiuni întemeiate pe lege, își folosește mecanismele ptr a găsi soluții legale în a anihila neajunsurile inerente, în loc să le ignore cu buna-știință să dea bine, eventual, la un bilanț profesional formal.

  1. Profesionalismul, devotamentul ptr edificarea unei justiții drepte, parcursul carierei nu se clamează public, cu CV-ul pe facebook și cu bucuriile maritale împărtășite la vedere, ptr a-ți câștiga o bună reputație profesională și nu numai.

În anonimat, judecătorul clădește adevărul judiciar, are conștiința actului său, transformă noaptea în zi, se instruiește în tacere ptr ca hotărârea lui să vorbească ptr el.

Dar, ca în orice domeniu, și în justiție sunt excepții, doar purtători de robă fără vocatie, ptr că și judecătorii și procurorii provin din aceeasi societate românească bulversată, iar hotărârile acestora nu sunt decât oglinda fidelă a acesteia.

În lumea politică, adversitățile, limbajul licențios, habarnismul legislativ, desconsiderarea principiilor fundamentale ce stau la baza drepturilor cetățenilor, clamate ptr publicul larg, dar strivite de ignoranța și reaua-credință a politicienilor de toate culorile, sunt o realitate ce nu poate fi contestată.

Aceste «obiceiuri«, «practici» translatate însă în peisajul judiciar reprezintă o gravă problem ptr că «divide et impera» este apanajul celor care vor să destructureze soliditatea, consistența sistemului judiciar, al corpului de judecători și procurori.

Sistemul are pârghiile legale să înlăture pe cei ce nu-i fac cinste și trebuie utilizate cu bunacredință față de cei care se înscriu în acești parametri.

Nu ești însă TU, ca membru CSM, îndrituit, ca folosindu-te de o demnitate pasageră, să uzezi de aceste pârghii ptr satisfacerea unor orgolii, vanități, veleități mai mult sau mai puțin personale, profesionale, interesate sau comandate.

Cum bine a evidentiat dna judecator dr. Gabriela Baltag, cetățeanul, beneficiar al actului de justitie, are DREPTUL la abordarea cu sinceritate a nevolniciilor din sistem, să se cuantifice prejudiciile aduse adevărului prin necunoașterea legii ori aplicarea ei speculative ptr că adevarurile nespuse sau ascunse, în și de sistem, nu pot fi definite altfel decât cum s-a afirmat.

  1. Câtă vreme judecatorul din Neamț, nici nu contează numele, nu este lămurit el însuși, în propria-i sesizare, de care reputatie profesională este mai interesat – a corpului de magistrați ori a propriei sale reputații,

Câtă vreme nu a identificat în ce constă părerea publică și cum a devenit ea din «favorabilă» în «defavorabilă» după discursul de la Caraș,

Cum a fost afectată credibilitatea și siguranța în exercitarea profesiei, a autorității opiniilor profesionale ori

Care este imaginea creată în conștiința colectivă referitor la cum își exercită magistrații funcția,

conținutul sesizării sale, respinse „de pe scaun” ca inadmisibilă, cuprinde doar vorbe goale, teorisme de circumstanță ori o nevoie de publicitate gratuită.

Subiectul, fiind ca în toate timpurile, la Ordinea zilei, indiferent de proceduri si speculatii regulamentare( practici guvernamentale luate fara titlu), dupa votul de respingere ca inadmisibila a sesizarii judecatorului nehotarat din Neamt, prinzand din zbor „ideea” reformata, asistam la preocuparea singulara dar aparent la fel de nehotarata de a se cerceta o eventuala atingere a independentei judecatorilor adusa de dna judecator dr. Baltag in discursul de la Caras, ptr ca in final   sa se cerceteze la cererea dnei jud dr Chis atingerea adusa independentei autoritatii judecatoresti .

Toate aceste solicitari sunt, până la acest moment, fundamentate pe argumentatia din sesizarea judecatorului nehotărât de la Neamț apreciată fiind de membrul judecator CSM nehotarat, buna ptr orice variantă: reparare reputație, atingere independența judecatorilor, atingere independența autorității judecătorești.

Dragi colegi, membrii aleși și din oficiu ai CSM,

Pe acest din urmă aspect nu putem să gândim cu glas tare și hârtia să îndure greutatea vorbelor ce ne-ar trece prin cap, într-un duel verbal de excepții și reguli ptr că nu am respecta norme pe care le pretindem altora.

Dar, în timp ce instanțele, Parchetele se zbat să răzbată coordonatele timpului și să accelereze activitățile judiciare cu un personal redus, cu mijloace logistice deficitare, CSM plimbă sesizari, unele deja soluționate, de la Secția de judecători la Plen de parcă ar duce lipsă de activitate și o lucrare copy-paste este întoarsă și pe dungă, doar s-ar alege ce s-a urmărit.

E de notorietate că pe șoselele României ursul se plimbă liber și acum îl plimbăm și de la Secție la Plen?!

Stimularea învrăjbelii gratuite, între, despre, cu privire la judecatori, procurori este o țintă atinsă fără efort de POLITIC, căruia îi priește o putere judecătorească sleită de propriile fricțiuni.

Gâlcevile interne din sistem, din instituțiile sale înnobilate de calitatea de garant al independenței justiției sunt în defavoarea imaginii acesteia.

Imaginea justitiei suntem fiecare din noi, deci si CSM, care nu strică (!?), dar nici n-adaugă la imaginea ei.

Judecători și procurori (înclin să cred că și staful din CSM și din Inspecția Judiciară) se-ntreabă:

  • când justiția se confruntă cu atâtea probleme ce așteapta rezolvări presante;
  • când justițiabilii va sesizeaza cu aspecte care rușineaza mai întâi pe cei care au puterea și nu le rezolvă și apoi pe cei care nu știu ce-i rușinea,
  • care priorități se evidențiază ptr membrii CSM: cele ale sistemului sau cele personale?

Am convingerea fermă că, responsabilizați fiind, preocuparile dvs, asemeni dnei judecător dr Gabriela Baltag, vor viza situația justitiei în concret, promovarea încrederii cetățeanului în actul de dreptate, consolidarea unui corp de magistrati integri, devotați profesiei, cu o conduită demnă, care să se manifeste în solemnitatea sălilor de ședință a instanțelor și nu pe trepte cu plăcuțe ptr identificare.

Apărați valorile reale din justitie ca să producă valori, nu pe cele create artificial care caută faimă, deși îi lipsește fondul!

Așa că este firesc, judecatori și procurori, să ne alaturam colegilor de la Caraș care au salutat mesajele onorante ale dnei judecator dr.Gabriela Baltag, prezentă trup și suflet în realitatea factuală a aspectelor ce vizeaza justitia cu plusurile și minusurile in ansamblul ei.

P.S: Oare fiecare dintre dvs ce mesaje ați transmis în ședintele de bilanț în care ați participat, de nu a reținut atenția unuia sau altuia să le facă publice?! Întrebare retorică, cu raspuns la purtător.

Cu deosebită considerație măsurată cât toate beneficiile aduse justiției de fiecare dintre dvs, care temporar o slujiți din jilț de CSM.

Judecător Viorica Costiniu

Președinte de onoare al A.M.R”