Crina Stoianovici, avocata lui Gabi Bădălău în procesul de divorț cu Claudia Pătrășcanu, a fost plasată sub control judiciar în dosarul „Butoane” pentru proxenetism, cămătărie, trafic de influență și spălare de bani. În cursul zilei de joi, ea fusese reținută și prezentată judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Avocata lui Gabi Bădălău, plasată sub control judiciar în dosarul „Butoane” de proxenetism și trafic de persoane | UPDATE
UPDATE: Curtea de Apel București a respins cererea de arestare a avocatei Crina Stoianovici și a plasat-o pe aceasta sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
CITEȘTE MAI JOS DECIZIA INSTANȚEI:
”În baza art. 227 alin. 1, 2 Cod proc. pen., respinge propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Buzea Mihai Eusebiu, Florea Marius, Vîrban Doru Mădălin, Stoianovici Crina Alexandra şi Mihăilă Titu Florin formulată de P.Î.C.C.J.- DI.I.C.O.T. Structura centrală, ca neîntemeiată. Î
n baza art. 211 Cod proc. pen. rap. la art. 202 alin. 1, 3 Cod proc. pen. dispune luarea faţă de inculpaţii Buzea Mihai Eusebiu, Florea Marius, Vîrban Doru Mădălin, Stoianovici Crina Alexandra şi Mihăilă Titu Florin a măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, de la 28.10.2021 la 26.12.2021.
În baza art. 215 alin. 1 Cod proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Buzea Mihai Eusebiu, Florea Marius, Vîrban Doru Mădălin, Stoianovici Crina Alexandra şi Mihăilă Titu Florin trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze, de îndată, organul de urmărire penală, judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată, în faţa căruia se află cauza, cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia domiciliază, ce este desemnat prin prezenta cu supravegherea fiecăruia, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemaţi (Buzea Mihai Eusebiu – Vîrban Doru – , Stoianovici Crina Alexandra – Giurgiu, Mihăilă Titu Florin)
În baza art. 215 alin. 2 Cod proc. pen., pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Buzea Mihai Eusebiu, Florea Marius, Vîrban Doru Mădălin, Stoianovici Crina Alexandra şi Mihăilă Titu Florin trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată; d) să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, între ei sau cu martorii ce vor fi identificaţi şi audiaţi în cauză; f) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele de existenţă; Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
Ia act că ordonanţele de reţinere cu privire la inculpaţii Buzea Mihai Eusebiu şi Vîrban Doru Mădălin au expirat la orele 17,17 şi 17,40.
Dispune punerea de îndată, în libertate, a inculpaţilor Florea Marius, Stoianovici Crina Alexandra şi Mihăilă Titu Florin, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. În baza art. 275 alin. 3 Cod proc. pen., cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului.Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi comunicare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 28.10.2021”.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Miercuri, 27 octombrie, au avut loc descinderi în Giurgiu ale DIICOT care s-au finalizat cu reținerea mai multor persoane acuzate de constituirea unui grup infracțional, organizat pe paliere: trafic de influență, fals intelectual și uz de fals, proxenetism și trafic de persoane, camătă, disimularea deținerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile obținute prin mijloace ilicite, deținerea și portul fără drept a armelor de foc, jocuri de noroc ilegale, contrabandă cu țigări și aur, spălare de bni prin realizarea unor lucrări în cadrul programului PNDL.
Reacția PSD Giurgiu
Printre persoanele reținute se numără și avocata giurgiuveană Crina Stoianovici. La scurt timp de la apariția acestei informații în spațiul public, Organizația Județeană a PSD Giurgiu a făcut următoarele precizări:
„PSD Giurgiu nu răspunde pentru acțiunile personale și nici de activitatea profesională a membrilor săi; Doamna Crina Stoianovici nu are funcție de conducere în cadrul Organizației Județene a PSD Giurgiu, nemaifiind președinte al OFSD Giurgiu din anul 2020, de când această funcție a fost ocupată de deputatul Elena Dinu. Orice asociare a faptelor sale private cu membri ai conducerii PSD Giurgiu este cel puțin rău-voitoare și tendențioasă. PSD Giurgiu a decis să îi retragă sprijinul politic doamnei Crina Stoianovici, aceasta nu va mai ocupa funcția de consilier județean și urmează să fie exclusă din partid, până la soluționarea problemelor sale cu Justiția”, au transmis reprezentanții PSD Giurgiu.
Crina Stoianovici era o apropiată a fostului președinte PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, și devenise consilier județean ca urmare a votului de la alegerile locale din 27 septembrie 2020.
Acuzațiile formulate de procurori
Potrivit procurorilor, începând cu anul 2018 și până în prezent, ”la nivelul municipiului Giurgiu, s-a restructurat și își desfășoară activitatea o grupare infracțională, grupare ce prezintă un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infracțiunilor comise, al numărului membrilor, al influenței pe care o exercită la nivel local, al capacității de a acționa precum și al sumelor mari de bani obținute din activități ilicite.”
O parte a grupării a fost documentată de către procurorii DIICOT în cursul anilor 2017 și 2018, fiind probată activitatea infracțională a aproximativ 40 de membri pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism, camătă, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele fiind în diverse faze de judecată în fața instanțelor judecătoreşti.
Astfel, din probele administrate în cauză „a rezultat faptul că, după ce au fost trimiși în judecată, o parte a membrilor s-au regrupat și și-au reluat îndeletnicirile infracționale, acţionând pe mai multe paliere de criminalitate organizată în judeţul Giurgiu dar și în alte zone ale țării precum și în țări ale Uniunii Europene, urmărind obținerea rapidă a unor sume mari de bani din activități ilegale, care ulterior să fie introduse în circuitul financiar licit prin diferite modalități, membrii săi săvârșind aproape orice fel de infracțiune dacă exista oportunitatea obținerii unui câștig.
Grupul infracțional a acționat pe mai multe paliere, principalele fiind:
- realizarea de lucrări de construcţii (asfaltări, drumuri și poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate de către aceștia, prin subcontractarea de lucrări de execuție de la diverse unități administrativ teritoriale prin proiecte cu finanțare prin PNDL(Programul Național de Dezvoltare Locală), câștigate direct de aceștia sau de asociați ai acestora, finanțarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracțiuni care erau reintroduse în circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obținute fiind însușite în scopuri personale, delapidând în acest demers societățile comerciale tampon folosite.
- săvârșirea unor infracțiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situații și referiri la persoane de sex feminin aflate în diverse țări din vestul Europei care se prostituează în beneficiul direct al membrilor grupării infracționale, dar și situații în care membrii grupării înlesnesc practicarea prostitutiției pe teritoriul României, prin identificarea de persoane interesate să beneficieze de servicii sexuale plătite.
- obținerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite în diferite demersuri întreprinse în relația cu instituții publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influenței de care se bucură la nivel local liderul grupării dar și de membrii care sprijină gruparea.
- disimularea deținerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile obținute prin mijloace ilicite, prin înscrierea acestora în acte cu sprijinul unor interpuși și efectuarea unor transferuri de proprietate fictive în vederea ascunderii originii reale ale acestora precum și pentru evitarea aplicării unor măsuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infracțiuni de fals.
- deținerea și portul cu diferite ocazii, fără drept, a mai multor arme letale cu glonț de către lider, dar și de eșalonul de comandă al grupării de criminalitate organizată și persoanele de încredere, în scopul intimidării membrilor altor grupări infracționale sau altor persoane față de care aveau diverse interese.
- pregătirea săvârșirii unor infracțiuni de înșelăciune constând în utilizarea unor mijloace și metode de trișare la jocurile ilegale de noroc organizate în diferite orașe ale țării la care participă membrii grupării.
- asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu țigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât și prin interpuși.
- asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât și prin interpuși”.