Avocații bucureșteni, protest cu banderole albe pe braț la instanțe. Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al instituției, Baroul București informează că avocații vor continua să poarte banderole albe în incinta sălilor de judecată, în semn de protest față de decizia de condamnare a unor apărători pentru „exercitarea firească a profesiei de avocat”.
Demersul Consiliului Baroului București are legătură cu cazul avocatului Robert Roșu, condamnat în Dosarul „Ferma Băneasa”.
Comunicatul începe cu următoarea informare: „În cursul ședinței din 30.03.2021, Consiliul Baroului București a analizat situația creată prin nerespectarea termenului legal de redactare a hotărârii privind condamnarea unor avocați din Baroul București, la data de 17.12.2020, pentru activități care au fost calificate de către o instanță ca fiind exercitarea firească a profesiei de avocat”.
Față de această împrejurare, arată Baroul București, „s-a dispus menținerea protestului, fără încetarea activității, cu obligația membrilor corpului profesional de a purta banderola albă pe brațul stâng în incinta instanțelor de judecată, apreciind că există, în continuare, un risc însemnat ca exercitarea profesiei de avocat să fie calificată ca infracțiune”.
Totodată, „s-a decis transmiterea de sesizări prin care să se semnaleze încălcarea dreptului la apărare și riscurile pentru exercitarea independentă a profesiei de avocat către Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, Avocatul Poporului, comisiile pentru cercetarea abuzurilor din Senatul României și Camera Deputaților și către organismele profesionale internaționale (CCBE, UIA, ABA)”.
Comunicatul este semnat de Ion Dragne, avocat și decanul Baroului București.
În martie, în jur de 150 de avocați au participat la un protest pe treptele Palatului de Justiție. Apelul la prostest a fost lansat de Baroul București, care a cerut a fi analizate măsurile legale ce se pot lua în contextul condamnării la închisoare a doi avocați „pentru ceea ce prima instanță a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat”.
În protestul lor, avocații au solicitat urgentarea motivării hotărârii ÎCCJ în Dosarul „Ferma Băneasa”. La momentul respectiv, trecuseră 78 de zile de la pronunțarea sentinței și nu exista o motivare, deși legea prevede un termen legal de 30 de zile pentru redactarea acesteia. În plus, în lipsa unei motivări, nici nu se poate recurge la o cale extraordinară de atac. Prin protestul inițiat, avocații atrag atenția cu privire la o serie de derapaje și probleme apărute urmare a condamnării avocaților pentru simplul fapt că își consiliază și reprezintă în instanță clienții.
„Motivarea hotărârii la data pronunțării”, „respectarea prezumției de nevinovăție”, „garantarea libertății exercitării profesiei”, „interzicerea identificării avocatului cu clientul”, acestea au fost doar unele dintre mesajele cu care avocații au defilat pe treptele Palatului de Justiție din Capitală.
Avocatul Robert Roșu a fost condamnat de ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul „Ferma Băneasa”. Culmea este că prima instanță (Curtea de Apel Brașov) l-a achitat, constatând că toate faptele se înscriu în exercițiul normal al profesiei de avocat. În același dosar, a fost condamnată la 4 ani de închisoare (cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 9 ani) pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice .