Avocații din Republica Moldova, solidari cu confrații din România, în cazul condamnării unui membru al Baroului București: ”Avocatul este liber în alegerea poziției sale şi nu este obligat să coordoneze această poziție cu nimeni, în afară de client”
În mai multe județe din țară, avocații protestează împotriva condamnării unui confrate de breaslă, avocatul Robert Roșu. Acesta a fost achitat la Curtea de Apel Brașov, însă a fost condamnat – ulterior – în dosarul ”Ferma Băneasa”.
Și avocații din Republica Moldova sunt solidari cu confrații din România, în acest caz care a stârnit numeroase semne de întrebare.
Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, a făcut public un text în care își exprimă îngrijorarea față de o astfel de condamnare.
”Avocații din Republica Moldova au aflat, cu profundă îngrijorare și stupoare, despre condamnarea de instanța supremă a României a unui avocat, anterior achitat de Curtea de Apel Brașov, pentru exercitarea, în interesul clientului, a activităților specifice profesiei de avocat, prin redactarea de notificări, înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice. Înțelegem că avocatul nu a fost condamnat pentru fapte de corupție sau falsificare de documente. Avocatul a fost condamnat pentru exprimarea unor convingeri juridice în fața unor autorități, respectiv pentru procedurile de asistare și reprezentare a unui client”, menționează președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, potrivit uam.md.
Condamnarea penală a avocaților pentru exercițiul ordinar al activității profesionale alimentează neîncrederea avocaților în garanțiile de stat acordate profesiei și diminuează credința cetățeanului în rostul și eficiența instituției avocaturii”
”Este interzisă prin lege imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat”
Avocatul este independent și, firește, nu se poate supune decât legii, mai scrie Emanoil Ploșnița în textul făcut public, în semn de solidaritate cu protestul avocaților din România.
Avocatul își reprezintă clientul, iar fiecare persoană are dreptul, prin lege, să își aleagă liber avocatul. ”Este interzisă prin lege imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat”, atenționează președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
”Legea garantează oricărei persoane dreptul de a-și alege liber avocatul pentru a fi consultată şi reprezentată de acesta în materie juridică. Statul asigură accesul la asistenta juridică calificată tuturor persoanelor în condițiile legii.
Conform legii, avocații acordă persoanelor fizice şi juridice consultații şi explicații, expun concluzii cu privire la problemele juridice, prezintă informații verbale şi scrise referitoare la legislație, întocmesc documente cu caracter juridic, reprezintă interesele lor în instanțele de judecată, reprezintă interesele lor în materie juridică în relațiile cu autoritățile”, consideră președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.
În exercitarea profesiei sale, avocatul este independent şi se supune numai legii, statutului profesiei de avocat şi Codului deontologic al avocatului. Avocatul este liber în alegerea poziției sale şi nu este obligat să coordoneze această poziție cu nimeni, în afară de client. Este interzisă prin lege imixtiunea în exercitarea profesiei de avocat. Statul asigură respectarea şi protejarea libertății în exercitarea profesiei de avocat, fără discriminare şi fără intervenții nejustificate din partea autorităților sale sau a publicului.
”În contextul revoltei exprimate de către Colegii noștri din România și în special de avocații Baroului București, avocații din Republica Moldova se aliniază poziției colegilor din România și își exprimă sprijinul în promovarea libertăților profesionale”, încheie Emanoil Ploșnița, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.