Procurorul general al României, Alex Florenţa, afirmă că „limita de un milion de euro până la care cei acuzaţi de evaziune fiscală scapă de răspunderea penală, dacă achită prejudiciul, este prea ridicată”. Florența propune majorarea sancțiunilor în funcție de momentul returnării pagubei aduse, până la 100%.
Chiar dacă în esenţa sa un astfel de demers nu este neapărat greşit, limita la care ajungem să putem aplica aceste beneficii ale plăţii integrale e, într-adevăr, o discuţie. În ceea ce mă priveşte, cred că limita de un milion de euro este prea ridicată, cel puţin pentru nivelul actual al României, afirmă procurorul general.
De asemenea, cred că anumite beneficii de acest tip, în sensul achitării prejudiciului cu o anumită sancţiune suplimentară, ar trebui, la rândul lor, defalcate în funcţie de momentul în care intervine această manifestare de voinţă pe parcursul urmăririi penale, a declarat Alex Florenţa, marţi, la TVR Info.
Dacă tot aplicăm un astfel de beneficiu, cred că trebuie aşezat mai corect, mai bine aprofundat şi eventual cu creşterea acestor sancţiuni care se adaugă prejudiciului integral, în funcţie de momentul în care intervine manifestarea de voinţă, punctează Florența.
„Dacă, să spunem, inculpatul apelează la acest beneficiu şi înţelege să achite prejudiciul în cursul urmăririi penale evitând astfel cheltuielile de judecată inerente unui proces care se lungeşte, această penalizare să fie într-un proces, să spunem, 20-25%. Dacă se trece la pasul următor, decide să se judece şi în cursul primei instanţe, în funcţie de probatoriul administrat, decide să apeleze la acest beneficiu, procentul să fie mai mare – pentru că ai generat deja nişte cheltuieli judiciare suplimentare – să spunem, un 50%.
Iar dacă decizi până la urmă să mergi până la finalitatea procesului şi doar înainte de o hotărâre definitivă de condamnare înţelegi să apelezi la un astfel de procedeu, sancţiunea să fie şi mai mare, să fie de 100 % achitat suplimentar faţă de prejudiciul iniţial”, a spus procurorul general.
Citiți și: Alex Florența, procurorul general al României, declanșează ”revoluția” în Parchetul General
Doi MAGISTRAȚI din București, cercetați pentru corupție