Bilanțul Parchetului General. Infracțiunile contra libertății și integrității sexuale, plus 11,8 %, achitările au scăzut/Deficit uriaș de personal

Publicat: 13/03/2024, 13:34
Actualizat: 13/03/2024, 13:41

Procurorul general al României, Alex Florența, a prezentat bilanțul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție în fața ministrului Justiției, Alina Gorghiu, a președintelui CCR Marian Enache, a reprezentanților CSM și Înaltei Curți de Casație și Justiție, punctând atât problemele pe care le are instituția, cât și noile instrumente și proiecte care să ducă la îmbunătățirea actualei scheme și a modului de lucru al procurorilor în toate cauzele pe care le au de finalizat.

Gradul de ocupare în Ministerul Public a ajuns la un minim istoric de 69,22%

Procurorul general a evidențiat mai multe aspecte nefavorabile actualei scheme a Ministerului Public, afirmând că, la această oră, doar 10 parchete din 235 funcționează cu schema completă, nu numai la nivelul parchetelor locale, ci și la parchetele de pe lângă Curțile de Apel, cum ar fi cele de la Suceava sau Galați. Din 665 funcții conducere, 370 de funcții sunt vacante, procentul fiind de 56%, ceea ce este un fapt îngrijorător “cu consecințe directe în ce privește activitatea de resurse umane”.

„În ceea ce priveşte resursele umane, anul 2023 a fost caracterizat de acutizarea deficitului de personal, astfel că s-a ajuns ca, la finalul 2023, gradul de ocupare a schemei de procurori la nivelul Ministerului Public să scadă la un minim istoric de 69,22%. Se remarcă, totodată, o acutizare a acestei situaţii şi la nivelul unor parchete superioare, cu competenţe directe în investigarea unor infracţiuni grave (omor, evaziune fiscală, spălare de bani, corupţie). De remarcat, sub acest aspect, că în prezent doar 10 unităţi de parchet dintr-un total de 235 funcţionează cu schema de procurori completă. Situaţia se prezintă similar şi în ceea ce priveşte funcţiile de conducere unde, dintr-un total de 655 de funcţii la nivelul Ministerului Public (inclusiv DNA şi DIICOT), la finalul anului 2023, un număr de 370 de funcţii erau vacante, ceea ce reprezintă un procent de 56%”, a declarat Alex Florenţa la prezentarea raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2023.

Conform cifrelor din bilanț, în 2023 au plecat la pensie 165 de procurori, în contextul modificărilor legislative şi discuţiilor din spaţiul public privind salarizarea personalului din justiție.

Prin preocuparea constantă de a atrage procurori care au experiență, s-a ajuns la aproape 54% ocupare în prezent a schemei de la Parchetul General, în condițiile în care se ajunsese în 2023 la un procent de ocupare de 39,58%, pe fondul existenței mai multor cauze precum modificările legislative care au generat pensionări masive, iar pe de altă parte, lipsa motivaţiei procurorilor de a accesa oportunităţile de promovare sau transfer.

“Funcționăm cu 176 de parchete locale, ceea ce nu este normal”

În discursul său din cadrul bilanțului Parchetului General, procurorul general Florența a menționat ca obiectiv realizabil, pentru acest an, suspendarea activității unor parchete de pe lângă judecătorii cu sprijinul Ministerului Justiției.

“Funcționăm cu 176 de parchete locale, ceea ce nu este normal”, a subliniat procurorul general, spunând că are în vedere modificarea structurii pentru a se ajunge la 41 de parchete de pe lângă judecătorii, efectul fiind și acela al reducerii numărului de funcții de conducere ocupate și echilibrarea volumului de muncă.

O altă provocare la nivelul Ministerului Public este cea a reorganizării instituției.

Numărul achitaților a scăzut la 1,8 % din totalul trimișilor în judecată

Datele din bilanț arată că activitatea de urmărire penală a ajuns la un număr foarte mare de dosare, 1.782.105. În 2023, au fost finalizate 43.338 rechizitorii și acorduri recunoaștere și au fost soluționate 545.000 dosare. Numărul inculpaților persoane fizice este în scădere cu 4,3%.

Infracțiunile contra libertății și integrității sexuale au un plus de 11,8 la sută, numărul inculpaților achitați a scăzut ajungând la 1,8 la sută din totalul inculpatilor trimiși în judecată. Numărul cauzelor restituite la procuror reprezintă o pondere de 0,4%, conform datelor din bilanț.

Obiectiv major, implementarea numărului unic de dosar

Anul acesta se preconizează implementarea numărului unic de dosar care va fi păstrat până la soluționarea definitivă a dosarului, ceea ce, în opinia procurorului general, este un pas foarte important și așteptat de multă vreme.

Alte obiective, pentru acest an, vizează implementarea aplicației SICAP de cuantificare a complexității dosarelor și de monitorizare a ritmicității activității de urmărire penală precum și procedura unitară de preluare a dosarelor la parchetul ierarhic superior.

În același timp, procurorul general Florența a afirmat că se urmărește regândirea activității statistice, renunțarea la registrele fizice pentru a preîntâmpina întârzierile in lucrarea cauzelor și un portal securizat pentru circuitul lucrărilor.

CITIȚI ȘI:

Alex Florența, procurorul general al României, declanșează ”revoluția” în Parchetul General

Directorul FBI, Christopher Wray, în România. Șeful Biroului s-a întâlnit cu procurorul general Alex Florența și cu șefii DNA și DIICOT

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri