Cine este judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție care ar fi profesat timp de 14 ani fără a fi depus jurământul de magistrat

Publicat: 31 07. 2024, 10:36
Foto caracter ilustrativ

Un nou scandal zguduie sistemul judiciar din România, după ce s-a aflat că Ionuț Matei, un magistrat de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), ar fi exercitat funcția de judecător timp de 14 ani fără a depune jurământul de magistrat, conform EVZ

Conform informațiilor furnizate de sursa citată, jurământul judecătorului Ionuț Matei este de negăsit, chiar și la trei ani după pensionarea acestuia. Mai mult, acest aspect a fost menționat și de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a remarcat lipsa procesului verbal ce ar fi trebuit să ateste depunerea jurământului de către Matei.

Un caz similar

Situația nu este singulară. Judecătoarea Florentina Dragomir se află într-o situație similară din 2020, însă în cazul ei există un proces verbal pentru numirea în funcția de procuror. Atât Ionuț Matei, cât și Florentina Dragomir au activat ca judecători la ICCJ înainte de a se pensiona, ambii fiind implicați acum în controverse privind validitatea exercitării funcției lor, scriu jurnaliștii de la Luju.ro, citați de EVZ.

Lipsa jurământului a fost consemnată și de CJUE într-o decizie din 29 iulie 2024, în contextul soluționării cererii de aducere în țară a Prințului Paul al României pe baza unui mandat european de arestare. CJUE a constatat că în cazul judecătorului Ionuț Matei nu există nici un proces verbal care să confirme depunerea jurământului necesar pentru a exercita funcția de magistrat.

Consecințe și reacții

Reacțiile nu au întârziat să apară. Autoritățile judecătorești și alte instituții relevante sunt așteptate să clarifice situația și să ia măsuri corespunzătoare pentru a evita astfel de situații în viitor.

Depunerea jurământului este o condiție obligatorie pentru exercitarea funcției de judecător, conform legislației în vigoare, iar nerespectarea acestei cerințe ridică semne de întrebare asupra validității actelor juridice emise de magistrați aflați în această situație.

Vă recomandăm să citiți și: