Boldea, condamnat definitiv, dar cu pedeapsă redusă, pentru spălare de bani. A fost achitat pentru șantaj și fals în declarații

Boldea, condamnat definitiv, dar cu pedeapsă redusă, pentru spălare de bani. A fost achitat pentru șantaj și fals în declarații
Mihail Boldea, condamnat de instanța supremă ?Sursa: Mediafax foto - Victor Ciupuliga
Publicat: 24/07/2020, 11:13
Actualizat: 24/07/2020, 11:14

Fostul deputat Mihail Boldea a fost condamnat definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani în dosarul „Aviasan”, după ce Curtea de Apel Brașov îi deduse, în urmă cu patru ani, o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare pentru participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

Magistrații Înaltei Curți l-au condamnat pe Mihail Boldea , definitiv, în legătură cu obţinerea frauduloasă a unui teren de 39 ha, cauzând un prejudiciul estimat de DNA la aproape 21,8 milioane euro, relatează Agerpres.

Instanța inferioară, Curtea de Apel Braşov, stabilise, în februarie 2016, o condamnare de 6 ani închisoare cu executare în cazul lui Mihail Boldea pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice, 14 infracţiuni de şantaj, fals în declaraţii şi spălarea banilor.

Astfel, la judecarea apelului, ÎCCJ a dispus achitarea fostului deputat pentru primele infracţiuni, el fiind condamnat la trei ani închisoare cu suspendare pentru spălare de bani.

Și ceilalţi inculpaţi din dosar au primit pedepse reduse la ÎCCJ: Matei Oprea, Valentina Cojocaru şi Marosy Mircea au fost condamnaţi la câte 3 ani cu suspendare pentru spălare de bani, iar Costache Roşca, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, a fost achitat pentru şantaj.

Pe latură civilă, Înalta Curte a decis confiscarea sumei de 37.235 euro de la Mihail Boldea şi ceilalţi trei inculpaţi condamnaţi.

Cum a operat „gruparea”, potrivit DNA

Dosarul, instrumentat de procurorii DNA Galați, a fost judecat tip de șapte ani, după ce a fost trimis în instanţă în octombrie 2013.

În rechizitoriul transmis instanței de judecată anchetatorii arată că, în perioada mai 2000 – mai 2007, inculpații Oprea, de profesie pilot aeronave, și Cojocaru, în calitate de asociați și administratori ai Fitoplant Galați, și ulterior ai Fitocom Serv Galați, s-au asociat în scopul săvârșirii de infracțiuni, având ca rezultat obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39,61 ha, situată în extravilanul comunei Vânători, jud. Galați, aparținând societății Aviația Utilitară Tuzla în vederea valorificării acestui teren (numit terenul AVIASAN).

În realizarea scopului infracțional, arată procurorii, cei doi i-au cooptat și pe Mircea Marosy și Mihail Boldea, acesta din urmă fiind avocat în cadrul Baroului de Avocați Galați și deputat în Parlamentul României.

La „gruparea” constituită din Marosy, Boldea, Cojocaru și Oprea a aderat și Roșca Costache, care, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați, în perioada anilor 2007 – 2008, i-a sprijinit pe inculpații menționați, înlesnindu-le dobândirea, valorificarea prin dezmembrare a terenului și obținerea unor foloase necuvenite, potrivit DNA.

În perioada 2007 – 2008, pentru a-i determina pe primarul comunei Vânători și pe cei 13 consilieri locali din Consiliul Local Vânători să renunțe la acțiunile civile și plângerile penale formulate și pentru a elibera adeverințe din care să rezulte înregistrarea suprafeței în registrul agricol al Primăriei comunei Vânători, Boldea în înțelegere cu Marosy și Cojocaru au formulat plângeri nereale față de ei.

Acele plângeri au făcut obiectul a trei dosare penale ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați. În calitatea sa de prim procuror, Roșca a determinat instrumentarea cu prioritate a dosarelor penale, în sensul că, fie a efectuat el personal cercetări, fie a dispus ca acest lucru să fie efectuat de procurorii din subordine sau de organele de poliție, astfel încât a fost începută urmărirea penală, în mod nelegal și abuziv împotriva primarului comunei Vânători.

În felul acesta, persoanele vizate au renunțat la acțiunile civile și penale, în urma amenințărilor repetate și pe fondul temerii create că vor fi pedepsite, arestate ori li se vor sechestra bunurile, dacă nu vor acționa în sensul dorit de inculpați, susțineau procurorii.

În schimbul demersurilor sale făcute în calitate de prim procuror, inculpatul Roșca Caloenescu Costache a obținut pentru sine contravaloarea a 2 hectare de teren și anume 2 milioane euro, sumă primită de la Marosy, Cojocaru și Oprea.

Ulterior, Boldea împreună cu Marosy, Cojocaru și Oprea, au procedat la dezmembrarea suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului, situată în extravilanul comunei Vânători, în sensul că au încheiat o serie de contracte simulate în care părți figurau persoane apropiate sau alte persoane interpuse.

Prin efectuarea unui număr de tranzacții imobiliare, ei au ascuns proveniența ilicită a terenurilor și au încercat să creeze aparența de legalitate. Ca urmare a obținerii în mod fraudulos, a terenului, Marosy, Cojocaru și Oprea au obținut, în mod necuvenit, foloase sub forma unor suprafețe de teren și contravaloarea unor astfel de terenuri valorificate, iar Boldea a obținut în mod necuvenit foloase, respectiv suma de 590.000 de euro, mai preciza DNA, la trimiterea în judecată.

DNA: A încercat să ascunde implicarea sa în obținerea în mod fraudulos, în declarațiile de avere

În calitate de deputat în Parlamentul României, în declarațiile de avere din 12 decembrie 2008, 9 martie 2010, 15 iunie 2010, 25 octombrie 2010, 23 mai 2011, 25 iulie 2012, Boldea a făcut mențiuni nereale, în sensul că a împrumutat trei persoane cu suma de 350.000 de euro, potrivit procurorilor.

În realitate, această sumă reprezenta o restituire din totalul sumei de 590.000 de euro primită de Boldea cu ocazia intermedierii vânzării cumpărării terenului pe care l-a obținut ca răsplată pentru infracțiunile comise. De asemenea, a omis să evidențieze realitatea tranzacțiilor încheiate în perioada 2007-2012, pentru a ascunde implicarea sa în obținerea în mod fraudulos a suprafeței de 39, 61 ha, teren cu destinație specială, proprietate a statului.

Pentru a crea o aparență de legalitate, inculpații s-au înțeles să efectueze fictiv plata/încasarea sumei de 300.000.000 de lei vechi menționată ca preț în antecontractul de vânzare-cumpărare, sens în care au fost emise fictiv mai multe dispoziții de plată, mai susțin anchetatorii.

În același sens, în martie 2007, inculpatul Mihăilă Ionel, în calitate de director economic al Fitocom Serv Galați, a aderat la asociația criminală constituită de Cojocaru, Oprea, Marosy și Boldea și pentru a-i ajuta pe aceștia, a contrafăcut balanța de verificare anexă la bilanțul pe anul 2004, a pus viza de control financiar preventiv pe dispozițiile de plată emise în mod fictiv și le-a înregistrat fictiv în registrul jurnal, registrul de casă și balanța de verificare, potrivit DNA.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 21.786.710 euro, echivalentul a 76.608.608 lei, reprezentând valoarea terenului înstrăinat în mod fraudulos. Suma respectivă reprezintă avantaj patrimonial obținut de Fitocom Serv Galați, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de 39, 61 ha teren.

În vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni, în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile și mobile aparținând inculpaților, în vederea reparării pagubei produsă prin infracțiuni.

De asemenea, prin rechizitoriu, procurorii au propus confiscarea extinsă a bunurilor și sumelor de bani până la concurența de 84.000 de euro și 494.074 de lei, care reprezintă diferențele dintre veniturile licite și valoarea bunurilor dobândite de către Boldea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”