Fostul primar Cristian Popescu Piedone, condamnat în Dosarul „Colectiv”, va fi pus în libertate „de îndată”, conform unei decizii definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
Piedone a avut câștig de cauză în recursul în casație depus la ICCJ în cazul sentinței din dosarul „Colectiv”. Aceasta este o cale extraordinară de atac, iar judecătorii instanței supreme au decis, miercuri, să anuleze pedeapsa de 4 ani pe care o primise fostul edil al Sectorului 4. El va fi eliberat după ce a executat un sfert din pedeapsă, respectiv 1 ani din cei 4 dispuși prin decizia magistraților de la Curtea de Apel București.
„Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL).
Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză”, a stabilit, miercuri, ICCJ.
Decizia a fost luată de judecătoarele ICCJ Elena Barbu, Eleni Cristina Marcu si Valerica Voica.
Fostul primar al Sectorului 5 a fost condamnat, definitiv, la jumătatea lunii mai a anului 2022, de Curtea de Apel București, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Sentința s-a dat la aproape 7 ani de la tragedia în urma căreia au murit 62 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de detenție.
Pe lângă faptul că i-au redus pedeapsa la jumătate, magistrații Curții de Apel București l-au scos și de pe lista celor care trebuie să plătească daune urmașilor celor decedați și persoanelor care au suferit răni în urma tragediei de la Colectiv, din noaptea de 30 octombrie 2015.
Instanța a dispus plata unor despăgubiri care, cumulate, se ridică la câteva zeci de milioane de euro pentru familiile victimelor.
CITEȘTE ȘI: