UPDATE: Ludovic Orban, audiat la DNA în dosarul „Romarm”. Ce le-a spus fostul premier procurorilor despre măștile neconforme cumpărate în pandemie
Fostul premier Ludovic Orban a fost audiat, miercuri, la sediul central al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Surse judiciare au spus pentru GÂNDUL că fostul liberal a fost citat în calitate de martor în dosarul Romarm.
UPDATE: Ludovic Orban, la ieșirea de la DNA: „Nu am nicio implicare”
Ludovic Orban a spus că nu a avut nicio legătură cu achiziția vizată de procurorii care anchetează dosarul „Romarm”.
„Eu am fost chemat în calitate de martor la solicitarea părților, am dat toate informațiile care mi s-au solicitat cu privire la această anchetă care se derulează și, dacă voi mai fi chemat, voi da orice informații mi se vor cere”, a declarat Ludovic Orban, în fața jurnaliștilor aflați la sediul DNA.
El a vorbit și despre legătura pe care o are cu fostul selecționer Victor Pițurcă, care are calitatea de suspect în dosarul „Romarm”.
„Îl cunosc pe domnul Pițurcă, dar simplul fapt că-l cunosc și mi-a finanțat campania electorală nu înseamnă că am avut vreo legătură cu acest subiect. Eu nu cred că l-am mai văzut pe domnul Pițurcă din 2018 sau 2019.
Nu mi s-a adus la cunoștință ce conține dosarul, am fost doar audiat în calitate de martor”, a spus el, la ieșirea din sediul DNA.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Ludovic Orban se află la ora transmiterii acestei știri în sediul DNA.
El era premierul României în perioada în care au fost comise faptele din dosarul Romarm, în care se fac verificări cu privire la o potențială fraudare a fondurilor statului român cu circa 2 milioane de euro.
Fostul șef al Executivului este audiat în calitate de martor în dosarul cunoscut opiniei publice drept „Romarm”, în care se fac verificări cu privire la mai multe produse neconforme cumpărate în perioada pandemiei.
În același dosar, în prima săptămână a lunii martie, ministrul Energiei Virgil Popescu a fost audiat la DNA. (Detalii despre acest subiect puteți citi aici).
De asemenea, și fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, a dat explicații în dosarul instrumentat de DNA.
Victor Pițurcă, fiul său, Alexandru Pițurcă, și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, vizați de anchetă
Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru Pițurcă, precum și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, sunt acuzați de Direcția Națională Anticorupție (DNA) într-un dosar privind măști de protecție anti-COVID neconforme care ar fi fost vândute prin firma lui Pițurcă jr. și trimise spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Acuzațiile procurorilor DNA
Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie, conform DNA.
„CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.
Procurorii mai spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.
„În schimbul acestor «servicii», suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, conform procurorilor anticorupţie.
DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze, direct şi fără proceduri publice, contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.