Numărul românilor care termină o universitate cu specializare în Drept trece anul de câteva mii. Unii aleg o carieră în magistratură, alții preferă să fie avocați.
Pentru această din urmă categorie, veniturile provin exclusiv din onorariile plătite de clienți.
Se spune că niciodată nu s-a murit de foame din profesia de medic, iar același lucru este valabil și pentru cea de avocat.
În București, de pildă, casele de avocatură plătesc unui avocat aflat la început de drum un salariu de 3000 de lei, în medie, potrivit unei analize România TV. Dacă vorbim, însă, de un avocat senior, cu experiență în spate, acesta poate ajunge să câștige mai bine de 7000 de lei.
Salariile avocaților în București:
Așadar, ca în orice domeniu, și-n avocatură salariile diferă în funcție de experiență, competențe și aptitudini, de reputația instituției care plătește, de tipul programului (part-time/full-time), de modul în care candidatul negociază. Contează chiar și orașul în care profesează avocatul, lefurile vin diferite de la o regiune la alta a țării.
În ultima vreme se observă că tot mai multe case de avocatură caută colaboratori care stăpânesc piața cripto și spațiul blockchain și au habar despre stock market.
Avocații pot spera ca, în timp, să își deschidă propriul cabinet sau să devină parteneri în cadrul unei mari case de avocatură, pe modelul implementat cu succes în sistemul american.
În România, salariul mediu net lunar este de 4000 de lei.