FOTO-VIDEO | Cea mai mare grupare de traficanți de droguri, care vindeau substanțe pe piața neagră din București, anihilată de polițiști și procurori / Cum aduceau „marfa” în România
Poliția română și procurorii DIICOT anunță că a fost destructurat cel mai important grup infracţional care alimenta cu droguri piaţa din Bucureşti. Opt persoane, între care doi cetăţeni albanezi, care transportau cocaină şi heroină, în special din Olanda, au fost trimise în judecată.
Polițiștii și procurorii DIICOT au destructurat o grupare specializată în trafic internațional de droguri. În total, au fost trimise în judecată opt persoane: șase români și doi albanezi, dintre care trei în stare de arest preventiv, trei sub control judiciar și doi în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate și spălare de bani.
„În cauză, s-a reținut faptul că, în luna mai 2021, un bărbat, de cetățenie albaneză, ar fi iniţiat constituirea unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc, cuprinse între 10-12 kilograme/transport”, conform unui comunicat transmis, duminică, de Poliția Română.
Grupul ar fi fost constituit împreună cu alți doi cetățeni români, activând până în luna august 2022.
În cursul anului 2022, la acest grup ar fi aderat un al patrulea bărbat, de cetățenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activității infracționale de alte persoane, cetățeni români.
Drogurile erau aduse în țară cu mașini modificate în service
Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara țării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetățeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte țări, cu preponderență în România.
„În vederea realizării transporturilor, atât cetățenii români, cât și cei albanezi ar fi achiziționat autovehicule, pe care le-ar fi înmatriculat atât în nume propriu, cât și pe numele rudelor lor.
Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate, în vederea disimulării drogurilor.
Locașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc, după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc)”, conform IGPR:
După pregătirea autoturismelor, în vederea transportării unor cantități de droguri cuprinse între 10 și 12 de kilograme, membrii grupului infracțional organizat s-ar fi dus cu mașinile în Belgia (Bruxelles) și Olanda (Rotterdam), în locațiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză și ar fi introdus în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc.
Ulterior, drogurile erau duse în România, Italia, Franța, Spania sau Albania
Ulterior, aceștia s-ar fi deplasat către destinațiile unde drogurile erau comercializate, în diferite orașe de pe teritoriul mai multor țări, respectiv România, Italia, Franța, Spania, Albania.
Pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor și, implicit, numerele de înmatriculare, iar, în unele cazuri, le-ar fi modificat culoarea, pentru a nu atrage atenția autorităților privind frecvența intrărilor și ieșirilor din țările mai sus menționate.
Drogurile, depozitate într-un imobil din Ilfov
Odată ajunse în România, membrii grupului ar fi scos drogurile din locașul special amenajat și le-ar fi depozitat în județul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu și-a declarat domiciliul.
Ulterior, substanțele ilicite ar fi fost vândute către diverse persoane din București și zonele limitrofe, către clienți fideli ai grupului, alimentând astfel piața internă subterană cu importante cantități de droguri de mare risc (cocaină).
Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04 aprilie 2022 și 04-08 august 2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistate peste 10 kilograme de cocaină.
Sumele de bani obținute din traficul de droguri de risc ar fi fost investite în bunuri de lux, achiziționate pe numele altor persoane, pentru a ascunde proveniența ilicită a veniturilor.
Cu privire la infracțiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reținut că unul dintre cei în cauză ar fi deţinut, în vederea punerii în cirulaţie, 400 de euro, formată din bancnote contrafăcute, având cupiurile de 50 de euro.
10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame de heroină, distruse
Prin rechizitoriu, s-a solicitat confiscarea și distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, 10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame de heroină.
În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantității de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziție, și un milion de euro, valoare de piață, precum și confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor.
De asemenea, s-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) și confiscarea extinsă a acestora.
Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul Institutului Național de Criminalistică.
În cauză, polițiștii și procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Investigații Financiare – Direcția de Combatere a Criminalității Organizate ale căror activități au condus la identificarea activelor financiare, ce au dus la confiscări de 424.000 de euro.