Cine sunt cei doi afaceriști din Cluj, trimiși în JUDECATĂ pentru evaziune fiscală cu fonduri europene. Prejudiciu uriaș calculat de procurori

Cine sunt cei doi afaceriști din Cluj, trimiși în JUDECATĂ pentru evaziune fiscală cu fonduri europene. Prejudiciu uriaș calculat de procurori
DNA - Foto: Facebook
Publicat: 05/07/2024, 12:42
Actualizat: 05/07/2024, 12:44

Procurorii DNA au trimis vineri în judecată doi oameni de afaceri pentru evaziune fiscală cu fonduri europene – fapte din 2014, potrivit unui comunicat al parchetului. Cei doi sunt Traian-Florinel Cuc și Vasile-Florin Tecar.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii. Potrivit DNA, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză. Prejudiciul calculat de procurori e de 10 milioane de lei, potrivit informațiilor G4Media.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a comunicat, la solicitarea organelor de urmărire penală, până la finalizarea cauzei, dacă se constituie parte civilă în cauză. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Reamintim că, în anul 2018, Daniela Cristina Cuc, soția fostului consilier județean PSD Traian Florinel Cuc, a fost trimisă în judecată, alături de soțul ei, pentru evaziune fiscală.

Acuzațiile procurorilor DNA în această speță

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

  • C.T.F., om de afaceri – pentru săvârșirea infracțiunilor de – evaziune fiscală în formă continuată, tentativă la obținerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la bugetul de stat,
  • – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, spălare a banilor în formă continuată,
  • T.V.F., reprezentantul unei societăți comerciale – pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, transmite DNA.

Cum a început întreaga poveste

„La data 28 februarie 2014, între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și o societate comercială, reprezentată de inculpatul C.T.F., a fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă, având ca obiect implementarea proiectului „Structura de susținere a afacerilor de tip logistic”.

În acest context, inculpatul C.T.F., ar fi creat un mecanism infracțional care ar fi avut ca scop fraudarea procedurii licitației pentru atribuirea unui contract de execuție lucrări către o societate reprezentată de inculpatul T.V.F., urmată ulterior de cooptarea în calitate de subcontractor a unei firme controlată de inculpatul C.T.F.

Prin demersurile de mai sus, concomitent cu crearea unui circuit infracțional în care ar fi fost implicate mai multe societăți comerciale, controlate de către inculpatul C.T.F., acesta ar fi urmărit să obțină în mod fraudulos suma de bani necesară contribuției financiare, proprii, la proiect. Practic, prin circuitul infracțional creat, inculpatul C.T.F. ar fi asigurat contribuția proprie la proiect din banii proveniți de la Autoritatea Contractantă.

DNA: „Consecința fraudării bugetului de stat cu suma totală de 6.028.615 de lei”

Potrivit informațiilor DNA, până în luna iulie a anului 2015, prin demersurile de mai sus, urmate și de depunerea la autoritatea contractantă a unor documente false, ar fi fost produs un prejudiciu bugetului Uniunii Europene în valoare de 10.375.777 de lei, reprezentând finanțare nerambursabilă acordată pentru cheltuielile eligibile și aprobate la rambursare, aferente lucrărilor executate în baza contractului menționat mai sus.

„În același context, în perioada 2014-2016, inculpatul C.T.F., în calitate de administrator și asociat în fapt al mai multor societăți comerciale, ar fi inițiat un circuit financiar, care ar fi avut ca scop înregistrarea în contabilitatea firmelor în cauză a unor operațiuni financiare nereale, cu consecința fraudării bugetului de stat cu suma totală de 6.028.615 de lei.

În perioada 2014-2015, inculpatul C.T.F. ar fi disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 7.694.963 de lei, obținută din fraudarea fondurilor europene în maniera de mai sus, pe care ulterior ar fi reintrodus-o în circuitul financiar (efectuarea de plăți către alte societăți comerciale, rambursare de dobânzi bancare sau plata unor comisioane bancare, retrageri de la ATM, etc)”, mai arată procurorii DNA.

Membrii familiei Cuc judecați pentru evaziune

Bara Andreia Gabriela (CUC), Anamaria Sonamita, Cuc Traian Florinel (foto sus), Cuc Daniela Cristina, Tothăzan D. Doru-Lucian şi Rusu V. Marieta-Corina (fostă PASC), au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Tothăzan este implicat în mai multe dosare penale în care acuzațiile sunt de evaziune fiscală, potrivit materialului publicat de ziardecluj.ro.

Sursa citată a mai precizat că societățile controlate de familia Cuc au câștigat numeroase contracte pe bani publici, cu toate acestea au intrat în insolvență.

SC Damas a câștigat contractul de construire al noului corp de clădire al Primăriei Viișoara și a intrat în insolvență înainte de finalizarea lucrărilor.

În urmă cu câțiva ani, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Florinel Cuc, care ocupa la acea vreme o funcție de consilier județean PSD. Colegii de partid au făcut un memoriu prin care i-au cerut pesedistului să demisioneze din funcțiile publice, iar procurorii clujeni i-au dat lui Cuc neînceperea urmăririi penale în dosarul în care a fost cercetat.

CITIȚI ȘI:

Omul de afaceri Sever Mureșan, INTERNAT în stare gravă la spital. Fostul tenismen, cofondatorul Băncii Dacia Felix, ar putea fi transferat în Franța

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Protejarea a doar 1,2% din suprafața planetei, suficientă pentru a salva specii în pericol
×