Cine sunt diplomații din Ambasada Rusiei care primeau date de importanță strategică și imagini cu tehnică militară de la trădătorul Alexandru Pișcan
Detalii și informații explozive apar în motivarea arestării preventive a lui Alexandru Pișcan, bărbatul acuzat pentru trădare, care se voia și candidat la Primăria Ploiești. Din informațiile existente în motivarea consultată de jurnaliștii Gândul, apar numele diplomaților din Ambasada Rusă care primeau date militare si imagini de la trădătorul Alexandru Pișcan.
Vorbim, mai axact, despre umele lui Belera Nikolai, secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și a lui Voronkov Vasily – viceconsul în cadrul Secției Consulare a Federației Ruse în România apar în motivare, aducând atingere atât intereselor naționale de securitate, cât și ale unor parteneri NATO.
SRI a dat de urma spionului Rusiei și a anunțat MAE
SRI avea informații că Alexandru Piscan aduna date și filma obiective și echipamente militare, inclusive NATO, de la granița României cu Ucraina, din apropiere de Tulcea, și a anunțat anchetatorii DIICOT, care l-au prins și reținut joi, pentru trădare prin transmitere de secrete, acesta fiind ulterior arestat preventiv.
- Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat Ministerul Afacerilor Externe la ce diplomat al Ambasadei Rusiei la București ajungeau datele și imaginile de la Alexandru Piscan.
- La propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Externe l-a declarat pe diplomatul Ambasadei Rusiei persona non grata.
Cu toate acestea, numele celor doi diplomați nu au fost retrase de pe lista diplomaților Ambasadei Ruse, urmare acuzațiilor apărute.
Informațiile și imaginile cu caracter militar, transmise de Alexandru Pișcan prin aplicația Telegram
Tânărul care a fost arestat, joi, după ce a fost reținut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru trădare prin transmitere de secrete rușilor, informație dezvăluită inițial din surse Gândul, în exclusivitate, își anunțase în martie intenția de a candida pentru fotoliul de primar al Ploieștiului, la alegerile locale din 2024.
„Colectarea de informații cu caracter militar de interes pentru statul rus și la efectuarea de fotografii”
Potrivit informațiilor consemnate în motivare, începând cu anul 2022, Alexandru Pișcan „a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate în zona municipiului Tulcea, procedând la colectarea de informații cu caracter militar de interes pentru statul rus și la efectuarea de fotografii privind tehnica forțelor armate române/aliate și deplasarea personalului și a tehnicii de luptă în zona de graniță a României cu Ucraina, pe care le-a transmis – inclusiv în timp real – către diplomații respectivi.”
Alexandru Pișcan a avut numeroase contacte cu reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România
„Totodată, în urma extinderii investigațiilor efectuate în mediul online, așa cum reiese din procesul verbal întocmit la data de 13.05.2024, de către ofițerii de poliție judiciară delegați în cauză, s-a stabilit că Pișcan Alexandru-Dorin a avut numeroase contacte cu reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, cu ocazia participării la o serie de evenimente și activități organizate și mediatizate pe platforma de socializare Facebook de către Ambasada Federației Ruse în România, Clubul Rus, precum și Casa Rusă din București, aspecte ce rezultă din următoarele materiale postate online (vol. I, filele 44-47 )
La data de 08.05.2024, în jurul orelor 17:24, Pișcan Alexandru-Dorin, însoțit de o persoană de sex feminin, ce prezintă semnalmentele numitei I.C., precum și de un bărbat neidentificat s-au deplasat către una din porțile de acces în sediul Ambasadei Federației Ruse la București, situat în mun. București, Șos. Pavel Kiseleff nr. 6, Sector 1, întrând în incinta acestei reprezentanțe diplomatice, în jurul orelor 17:45.
La data de 09.05.2024, între orele 09.40-10.30, Pișcan Alexandru-Dorin a participat la o activitate de depunere de coroane în cimitirul sovietic din mun. Ploiești, B-dul. Republicii, jud. Prahova, împreună cu un număr restrâns de persoane, dintre acestea fiind identificate următoarele:
– Kopnina Elena, ministru consilier în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România;
– Belera Nikolai, Secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România.
Pe parcursul activităților comemorative, Pișcan Alexandru-Dorin a depus flori la mormintele soldaților sovietici, a participat la o ședință foto împreună cu oficialitățile prezente, de asemenea fiind observat purtând discuții cu Belera Nikolai.”
Diplomații din Ambasada Rusă la care ajungeau informațiile și imaginile transmise de Pișcan
„Începând cu anul 2022 și până în prezent a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate în zona municipiului Tulcea, procedând la colectarea de informații cu caracter militar de interes pentru statul rus și la efectuarea de fotografii privind tehnica forțelor armate române/aliate și deplasarea personalului și a tehnicii de luptă în zona de graniță a României cu Ucraina.
Le-a transmis – inclusiv în timp real – către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, persoane identificate ca fiind Belera Nikolai, secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România, precum și către Voronkov Vasily – viceconsul în cadrul Secției Consulare a Federației Ruse în România, aducând astfel atingere atât intereselor naționale de securitate, cât și ale unor parteneri NATO.”
„Identitatea lui Voronkov Vasily rezultă din discuțiile purtate între inculpat și Belera Nikolai”
Alexandru Pișcan a recunoscut, cu ocazia audierii în calitate de suspect, faptul că a efectuat personal fotografiile identificate cu ocazia accesului în sistemul informatic, fotografii pe care le-a transmis, în cuprinsul unor conversații prin mesaje tip text, purtate prin intermediul aplicației Telegram, către Belera Nikolai secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și Voronkov Vasily, viceconsul în cadrul Secției Consulare a Federației Ruse în România.
„Identitatea celor două persoane cărora inculpatul le-a transmis fotografiile menționate anterior rezultă, în cazul lui Belera Nikolai, din coroborarea datelor rezultate în urma accesului la sistemul informatic (fotografia utilizatorului contului de Telegram) cu procesul-verbal de investigații în mediul online, din data 15.05.2024, întocmit de ofițeri de poliție judiciară delegați în cauză și procesul-verbal de analiză a materialelor rezultate în urma punerii în executare a mandatului de supraveghere tehnică.
Identitatea lui Voronkov Vasily rezultă din discuțiile purtate între inculpat și Belera Nikolai, în care se face referire la „Vasilii de la Secția Consulară” și la pagina oficială de internet a Secție Consulare din cadrul Ambasadei Federației Ruse în România, unde singura persoană menționată cu numele Vasily este Voronkov Vasily
Legătura inculpatului cu persoane din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București rezultă și din faptul că la perchezițiile domiciliare efectuate au fost identificate mai multe cărți de vizită, inclusiv a numitului Voronkov Vasily (care avea menționat pe verso inclusiv un număr de mobil ) (Vol. II, filele 39-42)”, se mai arată în motivare.
Pișcan a participat la recepția organizată cu ocazia zilei de 9 mai, la Ambasada Federației Ruse la București
În acest context, Alexandru Pișcan a avut numeroase contacte cu reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România, cu ocazia participării la o serie de evenimente și activități organizate și mediatizate pe platforma de socializare Facebook de către Ambasada Federației Ruse în România, Clubul Rus, precum și Casa Rusă din București, informații care reies din procesul verbal întocmit la data de 13.05.2024.
„Recent, la data de 08.05.2024, inculpatul Pișcan Alexandru-Dorin a participat la recepția organizată cu ocazia zilei de 9 mai, la Ambasada Federației Ruse la București, iar, în data de 09.05.2024, a participat la o activitate de depunere de coroane în cimitirul sovietic din municipiul Ploiești, B-dul. Republicii, jud. Prahova, împreună cu un număr restrâns de persoane, dintre acestea fiind identificate următoarele: Kopnina Elena, ministru consilier în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și Belera Nikolai, Secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România.”
„Între acțiunea făptuitorului și starea de pericol produsă trebuie să existe o legătură de cauzalitate”
Anchetatorii au explicat de ce cercetarea în libertate a lui Alexandru Pișcan, ținând cont de faptele sale, respectiv de infracțiunea de trădare, reprezintă o stare de pericol pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului.
„Subminarea economică, politică sau a capacității de apărare sunt fapte de natură a dezorganiza sistemul economic, politic sau de apărare ori dezorganizarea aparatului de stat. Infracțiunea de trădare este o infracțiune de pericol, astfel că urmarea imediată a activității infracționale nu se concretizează într-un rezultat material care să aducă atingere securității naționale, ci în crearea unei stări de pericol pentru unitatea, indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului.
Infracțiunea de trădare se consumă în momentul în care făptuitorul intră în legătură cu o putere sau cu organizație străină ori cu agenți ai acesteia în scopul de a suprima sau știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului, în acest moment producându-se și urmarea periculoasă a faptei.
Relevanța fotografiilor transmise în data de 06.11.2022 – transmiterea către o putere străină ostilă a unor date cu privire la echipamente militare aflate în mișcare/ staționate, în zona Tulcea, se poate constitui în element de importanță tactică, relevând trasee, itinerarii și eventuale ordine de misiune ale subunităților militare fotografiate. Totodată, având în vedere situația dată, apreciem că impactul major al acestor imagini este asociat utilizării acestora cu rea voință și în mod subversiv de către o terță entitate în posibile acțiuni informaționale ce pot submina climatul socio-politic și ordinea publică.
Ce se înțelege, potrivit anchetatorilor, prin „agenți ai unei puteri sau ai unei organizații străine”
„În concluzie, s-a apreciat de către procuror că acțiunile continue, conștiente și conspirate derulate de către Alexandru Dorin Pișcan în folosul unei puteri străine, în speță – Federația Rusă, desemnată la nivelul tratatelor internaționale la care România este parte integrantă, drept principala amenințare la adresa securității și statalității aliaților, au potențialul de a afecta atributele fundamentale ale statului, respectiv unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența și sunt de natură să submineze capacitatea de apărare a statului. (Vol. II, fila 135)
Prin agenți ai unei puteri sau ai unei organizații străine trebuie să se înțeleagă orice persoană care se află în slujba puterii sau organizației străine, lucrează pentru aceasta, indiferent de modul formal sau informal în care este stabilit angajamentul pe care îl îndeplinește (V. Cioclei, op. cit., p. 1775).
În prezenta cauză, din probele administrate rezultă că inculpatul, cetățean român, a intrat în legătură cu următorii agenți ai unei puteri străine (Federația Rusă): Kopnina Elena, ministru consilier în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România, Belera Nikolai, Secretar III în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și Ignatiev Evgeny, atașat militar adjunct în cadrul Federației Ruse.
Din fotografiile și mesajele depuse la dosarul de urmărire penală, rezultă că inculpatul s-a întâlnit în mod cert cu aceste persoane în cadrul unor evenimente organizate de agenții Ambasadei Federației Ruse și a purtat mai multe discuții cu aceștia, prin intermediul aplicației Telegram (administrată de persoane din cadrul respectivei puteri străine), în cadrul cărora au fost schimbate mesaje și au fost transmise fotografii”, se mai precizează în motivare.
Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile
Procurorii DIICOT au anunțat vineri că au reținut un cetățean român care a comis acte de spionaj în favoarea Rusiei, supraveghind, fotografiind și transmițând prin intermediul ambasadei ruse de la București informații despre obiective militare din România, inclusiv NATO.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, a transmis DIICOT.
Trădătorul Alexandru Pișcan voia să fie și primarul Ploieștiului
Alexandru Dorin Piscan, arestat pentru 30 de zile, sub acuzația de trădare, și-a publicat dorința de a candida la alegerile locale din 9 iunie pentru a fi primarul Ploieștiului, intenție care nu s-a concretizat însă cu documente și liste cu semnături de susținere depuse la Biroului Electoral Județean Prahova.
În luna martie, Alexandru Piscan își anunța candidatura la Primăria municipiului Ploiești, potrivit presei locale.
„În cel mai greu și dificil context în care ne regăsim ca oraș atât administrativ cât și politic, am decis sa îmi anunț intenția de a candida la Primăria Ploiești”, anunța Alexandru Pișcan pe 22 martie, pe pagina sa de Facebook.
Acesta voia să candideze din postura de independent, însă pe lista finală cu candidații pentru Primăria Ploiești, transmisă de Biroul Electoral Municipal Ploiești, nu a apărut și numele său.
Din informațiile Gândul, Alexandru Piscan, care are o firmă de organizare de evenimente, a stat mai mult timp în SUA și se lăuda în mediul de afaceri că are relații bune pe continentul american, dar și cu persoane influente din Rusia.
Surse judiciare spun că Alexandru Piscan obișnuia să abordeze persoane cu funcții și lăsa senzația că vrea să le „cultive” pentru a obține informații prețioase.
El a fost prins însă de oamenii legii când filma obiective militare, inclusiv NATO, din România și furniza informațiile către diplomați ruși, iar la percheziții s-au găsit fișiere întregi cu filmări cu echipamente militare și înscrisuri, potrivit surselor Gândul.
CITIȚI ȘI: