EXCLUSIV. Cine sunt ”păpușarii” din Justiția subterană și de ce răspund la comenzi + ce dosare îi urmăresc din trecut

EXCLUSIV. Cine sunt ”păpușarii” din Justiția subterană și de ce răspund la comenzi + ce dosare îi urmăresc din trecut
sursa foto: pinterest.com
Publicat: 18/02/2020, 10:08
Actualizat: 18/02/2020, 12:42

Așa cum v-am promis, seria dezvăluirilor despre jocurile de culise din rândul magistraților continuă pe GÂNDUL.RO cu un nou episod. Reamintim că în primul episod am arătat cum doi procurori din CSM, Horațiu Radu și Nicolae Solomon, au conceput și propagat o serie de articole de presă, cu ajutorul unei rețele de jurnaliști ”de casă”, pentru a impune anumite persoane agreate de un sistem putred la șefia principalelor parchete din România. Reacțiile, după apariția dezvăluirilor din GÂNDUL.RO, au fost conform așteptărilor: amenințări, regrupări, întâlniri de taină între jurnaliști și magistrații despre care am scris, atacuri la adresa patronatului publicației. Dar noi nu ne oprim, vom continua să publicăm ceea ce știm despre acest grup organizat de jurnaliști și magistrați, ofițeri si oameni politici.

Acoliții lui Radu și Solomon

Procurorii Horațiu Radu și Nicolae Solomon, despre care am scris AICI în primul episod, au (cel puțin) doi prieteni prin care fac jocuri în Justiție: procurorul Cristian Ban, fost vicepreședinte al CSM și procurorul Bogdan-Ciprian Pîrlog, adjunct al Parchetului Militar.

Primul dintre aceștia, Cristian Mihai Ban, este vizat într-un dosar de abuz în serviciu, dosar care a fost inițial deschis la DNA, în urma unei plângeri formulate de Nicolae Marin (fără vreo legătură cu procurorul Nicolae Marin), însă parchetul anticorupție a dispus clasare în 11 mai 2018. Soluția a fost atacată de Nicolae Marin la Înalta Curte de Casație de Justiție, unde, în 6 decembrie 2018, judecătoarea Alina Ioana Ilie a desființat ordonanța de clasare și a trimis dosarul la SIIJ pentru „a începe urmărirea penală în rem cu privire la faptele ce formează obiectul sesizării organului judiciar„. Ulterior, în 1 martie 2019, procuroarea Puiu Zarafina l-a informat pe Nicolae Marin că plângerea formulată împotriva procurorului Ban și împotriva procuroarelor Luminița Palade și Florina Lucan de la Parchetul Curții de Apel București a fost înregistrată. Cristian Ban, care este plătit regește, cu un venit de peste 9.000 de euro pe lună, potrivit propriei declarații de avere din 2019, este vizat şi într-un al doilea dosar la SIIJ, dosar instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, dată afară de la DNA de Laura Codruţa Kovesi în 2018 şi repusă în funcţie de instanţă.

Întrebările către procurorul Ban de la CSM

Potrivit unor surse demne de încredere, procurorul Ban (nume predestinat, căci bani la Ban trag!) ar fi decontat de la statul român 600 €/lună pentru chirie. Și vă întrebăm public, domnule Ban: este adevărat că apartamentul pentru care ați decontat aproximativ 50.000 de euro, bani publici, ar aparține tatălui dumneavoastră? O primă întrebare! Pentru că, din informațiile noastre, reședința la care ar fi locuit , ar fi decontat bani de chirie, aparține părinților lui Cristian Mihai Ban.

La întrebările jurnaliștilor GÂNDUL.RO, procurorul a declarat că beneficiază în continuare de indemnizație de chirie de la CSM, așa cum beneficiază și ceilalți membri. A doua întrebare: în condițiile în care sunteți coproprietarul (cu fosta soție) a unei vile în Popești Leordeni, banii de chirie pentru ce imobil îi încasați? Conform propriei declarații de avere , unde apare și venitul declarat de aproximativ 110000 euro/an.

Din declarația de avere a procurorului Cristian Ban reiese clar că acesta a primit o sumă importantă de bani de la CSM pentru decontarea chiriei

Tot la întrebările GÂNDUL.RO ați răspuns că „nu m-am întâlnit cu politicieni decât în cadrul instituțional sau la evenimentele publice la care am participat„. Surse din cadrul CSM ne-au relatat că, în ziua în care Consiliul a emis avizele pentru numirea șefilor de parchete, procurorul Ban a avut o întâlnire cu un deputat USR. A treia întrebare! Această întâlnire a fost una oficială? Pentru că deputatul respectiv a postat pe Facebook fix în data de 11 februarie următoarele: ”Îi solicit domnului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, să sisteze procedura de numire a Procurorului General și a procurorului șef DIICOT”.

Bogdan Pîrlog și legăturile cu Serviciile

Al doilea procuror-prieten al tandemului Radu-Solomon este Bogdan Ciprian Pîrlog. Acesta și-a început activitatea de procuror în 2001 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. În 2003 s-a mutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorghieni, iar în 2006 a ajuns la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, fiind cercetat disciplinar pentru legături cu Serviciile de informații, așa cum dezvăluia în trecut România Liberă.

În 2008-2010 a fost procuror la Parchetul Tribunalului București, iar în 2010-2013 a fost detașat în cadrul misiunii Eupol Afganistan, în funcția de expert UE, unde activitatea procurorului n-ar fi fost apreciată. Dimpotrivă! Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis inclusiv două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului român pentru că ar fi periclitat misiunea.
În plus, există date care arată clar că din scrisoare reiese că procurorul a solicitat în exces concediu medical, n-a ascultat indicațiile șefilor Europol și a avut o atitudine total neprofesionistă față de colegii săi. Toate acestea au fost cuprinse în scrisorilor trimise de șeful Europol către Adrian Bratu, reprezentantul României pentru UE. Contrar celor scrise în scrisoarea șefului Europol, Bogdan Pîrlog a declarat pentru GÂNDUL.RO că s-a descurcat foarte bine, fiind chiar medaliat în primul an, deși scrisorile trimise de Hansjorg Haber și Karl Ake Roghe relevă altceva.

Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului Bogdan Pîrlog pentru că ar fi periclitat misiunea
Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului Bogdan Pîrlog pentru că ar fi periclitat misiunea

Întors în România, a revenit la Parchetul Tribunalului București, până în 2015, și apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. În 2018 a devenit procuror militar, unde și-a fixat ca obiectiv transformarea parchetul militar într-un fel de Direcție de Operațiuni Speciale, fiind cunoscut că a dorit să detașeze peste 30 de polițiști. Nu în ultimul rând, Pârlog a fost implicat în scandalul protestului 10 august, fiind cercetat de către Inspecția Judiciară, iar după acest incident a dorit să preia frâiele SIIJ. Dar despre alte ”rotițe” din sistemul subteran din Justiție, mai sunt de povestit.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?