Coruperea funcționarilor publici STRĂINI, o nouă infracțiune în legislația României. Proiectul adoptat în Guvern merge în Parlament
Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale a fost adoptat în cadrul ședinței Guvernului, București, 18 iulie 2024, comunică Ministerul Justiției. Astfel, DNA mai are o temă de lucru.
Guvernul a adoptat, în ședința de astăzi, proiectul de lege inițiat de Ministerul Justiției prin care se introduce o nouă infracțiune de corupție: mituirea funcționarilor publici străini. Proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Convenției privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale urmează să fie înaintat Parlamentului în vederea dezbaterii și adoptării.
Ce prevede proiectul
- a fost reglementată o nouă infracțiune de corupție, și anume, infracțiunea de mituire a funcționarilor publici străini (Pedeapsa aplicabilă persoanei fizice este închisoarea de la 2 la 7 ani. În ceea ce privește pedeapsa aplicabilă unei persoane juridice, suma corespunzătoare unei zile-amendă este cuprinsă între 3.000 lei și 150.000 lei).
- a fost stabilită competența materială a organelor de urmărire penală privitoare la această nouă infracțiune la Direcția Națională Anticorupție.
- au fost stabilite și autoritățile centrale responsabile în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Justiției).
Prin Legea nr. 202/2023 pentru aderarea României la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale, România a aderat la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția Anti-mită).