CSM, după ce Cătălin Drulă a afirmat că „dosarul vaccinurilor” este „cel mai mare malpraxis judiciar”: A încălcat independența procurorilor DNA

Publicat: 28 11. 2023, 15:31
Actualizat: 28 11. 2023, 15:34
Cătălin Drulă / Sursa foto: Facebook

Secția de procurori a CSM susține că preşedintele USR, Cătălin Drulă, a încălcat independența procurorilor din cadrul DNA atunci când a spus că „dosarul vaccinurilor” este „cel mai mare malpraxis judiciar”.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat luni că dosarul privind achiziţia de vaccinuri este „cel mai mare malpraxis judiciar” pe care l-a văzut de când a intrat în politică.

El a menţionat că dosarul reprezintă „un atac politic” la Opoziţie şi a precizat că Vlad Voiculescu va rămâne pe lista de candidaţi ai USR pentru alegerile europarlamentare.

„Nu se potriveşte nimic în această poveste. Este cel mai mare malpraxis judiciar pe care l-am văzut de când sunt în politică. E un dosar – nu înţeleg de unde vine, am nişte bănuieli, despre unele dintre ele a scris şi presa. Înţeleg că domnul procuror de acolo are convingeri antivacciniste. Înţeleg că domnul Bologa, care a fost şeful DNA şi nu a fost destul de comod cu actuala Putere, a fost schimbat pentru că i s-a părut că acest dosar nu are structură, nu se susţine”, a spus Drulă, pentru B1 Tv.

CSM s-a sesizat din oficiu în urma declarațiilor lui Drulă

Marți, CSM anunță că s-a sesizat din oficiu după afirmațiile lui Drulă și subliniază că liderul USR încalcă independența procurorilor prin declarațiile pe care le face la adresa „dosarului vaccinurilor”.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în raport cu afirmațiile formulate de liderii unui partid politic cu privire la instrumentarea unui dosar penal de către parchetul anticorupție, în cadrul căruia s-a impus formularea unor solicitări de ridicare a imunității față de foști membri ai Guvernului României.

La data de 28 noiembrie 2023, Secția pentru procurori, în unanimitate, a constatat încălcarea independenței procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în raport cu afirmațiile formulate, în sensul că dosarul instrumentat de DNA este „cel mai mare malpraxis judiciar”, fiind ”un atac politic” al procurorilor anticorupție.

Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al fiecărui cetățean, reiterează în mod categoric că activitatea de urmărire penală se desfășoară numai de către organele abilitate în drept, în cadrul legal incident, precum și cu respectarea independenței procurorilor în privința soluțiilor adoptate în cauzele penale pe care le soluționează și a separației puterilor în stat”, a transmis, marți, CSM.

Ministrul Justiției a transmis procurorului general cererile de urmărire penală pentru Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a transmis, marţi, procurorului general cererile de urmărire penală formulate de preşedintele României în ceea ce îi priveşte pe Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, în dosarul în care sunt acuzaţi de abuz în serviciu, privind achiziţia de vaccinuri, din perioada pandemiei de COVID-19.

„Ministra justiției, dna. Alina Ștefania Gorghiu i-a transmis Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cursul zilei de marți, 28 noiembrie 2023, cererile de urmărire penală formulate de Președintele României privind pe:

  • domnul Vlad Vasile VOICULESCU, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției
  • doamna Ioana MIHĂILĂ, în calitate de fost ministru al sănătății în perioada 21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 243/P/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției

Cererile au fost transmise în temeiul art. 18 și 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, conform unui comunicat de presă al MJ.

Klaus Iohannis a semnat, luni, cererile de urmărire penală pentru foștii miniștrii ai Sănătății

Președintele Klaus Iohannis a transmis luni, 27 noiembrie 2023, ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cererile de urmărire penală a foștilor miniștrii ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzați de DNA că au prejudiciat statul în dosarul achizițiilor de vaccinuri anti-Covid. (Mai multe informații puteți citi aici..)

Potrivit Palatului Cotroceni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri.

Acuzații DNA: Au prejudiciat bugetul României

În acest dosar sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care – în perioada ianuarie – mai 2021 – persoane din Guvernul României, „cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna).

Achiziția suplimentară s-a făcut în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

„Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului”, a mai transmis DNA. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Săptămâna în care Florin Cîțu își pierde imunitatea parlamentară / Mărirea și decăderea fostului premier

Reacția lui Florin Cîțu, după audierea din Comisia juridică de la Senat: „Nu pot să mă exprim dacă este un dosar politic”