Fostul deputat PSD Cristian Rizea blochează pronunțarea unei decizii în dosarul în care se judecă cu Igor Dodon

Publicat: 05 08. 2024, 13:33
Actualizat: 05 08. 2024, 15:54
Fostul deputat român Cristian Rizea /MEDIAFAX FOTO

Fostul deputat PSD Cristian Rizea deținut în penitenciarul Rahova pentru acte de corupție, a provocat o amânare a pronunțării unei decizii în litigiul său împotriva Președinției Republicii Moldova. Rizea dorește să-și recupereze identitatea – Mihai Cristian Luigi – care i-a fost retrasă în 2020 de fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, scrie EVZ.

Reprezentantul lui Cristian Rizea la Chișinău a cerut recuzarea judecătorului Igor Barbacaru, cerere care a dus la blocarea procesului în etapa finală a pledoariilor. Deși solicitarea a fost respinsă, aceasta a fost contestată la Curtea de Apel Chișinău, amânând astfel pronunțarea unei decizii pentru o perioadă nedeterminată.

Avocatul lui Rizea a cerut, de asemenea, atragerea în proces a Agenţiei Informaţionale de Stat „Moldpres” și a Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS), însă aceste demersuri au fost respinse.

Cum a rămas Rizea fără identitate moldovenească

În mai 2019, autoritățile române au solicitat extrădarea lui Cristian Rizea din Republica Moldova. La acea vreme, Ministerul Justiției de la Chișinău a refuzat inițierea procedurii de extrădare, deoarece Rizea era și cetățean al Republicii Moldova. Un an mai târziu, fostul președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească, decizie pe care Rizea a contestat-o în instanță.

Pe 27 aprilie 2023, Cristian Rizea a fost extrădat autorităților din România, unde își ispășește pedeapsa pentru corupție.

Proces cu foștii aliați politici

Cristian Rizea s-a refugiat la Chișinău cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanță și, în următorii ani, a intrat în politică. În septembrie, va începe examinarea unei noi cauze împotriva lui Rizea, fiind cel mai controversat personaj cu ambiții politice din Republica Moldova. De data aceasta, Vladimir Dachi, fostul său aliat, încearcă să-și recupereze banii investiți în proiectele și luxul fostului deputat PSD.

Anterior, Dachi l-a acuzat pe Rizea că i-ar fi furat bunurile personale și susține că i-a împrumutat bani pentru a-și organiza viața după ce a fugit de justiția română la Chișinău. Printre bunurile procurate s-ar număra conacul de pe strada Cireșilor din capitală, unde Rizea ducea o viață luxoasă. De asemenea, Dachi afirmă că i-a oferit bani pentru cheltuielile de întreținere ale lui Rizea.

Această serie de litigii și acuzații subliniază complexitatea și controversele din jurul fostului deputat Cristian Rizea, care continuă să atragă atenția publică și juridică atât în România, cât și în Republica Moldova.

Vă recomandăm să citiți și:

Josette Rizea, despre IMPLICAREA lui Mircea Geoană în arestarea soțului ei: „S-a pus la cale să fie dus la închisoare cu orice preț, chiar ilegal”

Decizie de ultimă oră luată de conducerea pușcăriei, în cazul lui Cristian RIZEA. Fostul deputat a ajuns să stea cu celula descuiată