Cea mai înaltă instanță din domeniul drepturilor omului din Europa a constatat joi că România nu a făcut discriminări în arestarea a doi bărbați înainte ca aceștia să organizeze o demonstrație ilegală.
Discriminarea nu s-a produs, potrivit avizului de 33 de pagini lansat doar în limba franceză, deoarece Lóránt Csiszer și Barna Csibi au refuzat în mod deliberat să respecte normele naționale privind adunările publice.
Ambii membri ai grupului etnic Székely, de etnie maghiară, Csiszer și Csibi au fost arestați, împreună cu alți șase persoane, după ce au părăsit un restaurant în apropierea pieței principale din Cluj, la 1 decembrie. 2010, la 16:30.
În aceeași zi, grupuri de soldați maghiari care locuiau în acele zone s-au organizat ca „batalionul Székely” pentru a lupta împotriva armatei române. Nu au reușit.
Csibi a dorit să organizeze evenimentul pentru a comemora „fondarea și activitatea batalionului Székely”, potrivit hotărârii de marți. Cu două luni de zile înainte, el a solicitat primarului Clujului permisiunea de a organiza o adunare comemorativă în Ziua Unirii în piață între orele 17-18:00. Alte evenimente au fost deja programate, iar cererea a fost respinsă.
Când Csibi și Csiszer au fost arestați, poliția a susținut că au pornit ilegal ceremonialul
Legea română interzice adunările publice care vizează propagarea fascistmului, iar instanțele de judecată au constatat că Csiszer și grupul lui Csisi pledau pentru ideologia fascistă a lui Albert Wass, un lider și scriitor maghiar condamnat pentru crime de război pentru uciderea țăranilor români și a evreilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
În ziua arestării lor în 2010, membrii grupului au fost găsiți cu steaguri și îmbrăcăminte cu inscripția „Wass Albert Szovetseg” sau Albert Wass Society.
Csiszer a fost amendat cu 10.000 lei (2.400 dolari) și Csibi 5.000 lei (1.200 dolari). Aceștia au apelat, fără succes, la cele mai înalte instanțe naționale din România și apoi la instanța din Strasbourg, Franța, ale cărei 47 de state membre sunt toate părți contractante la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Ambii bărbați au susținut că au intenționat ca evenimentul lor să fie pașnic și că instanțele române au combinat comemorarea cu Societatea Albert Wass, care nu avea legătură. De asemenea, aceștia au susținut că planificarea unei demonstrații nu este ilegală și arestarea înainte de a avea loc orice eveniment i-a oprit să participe la orice adunare publică ilegală.
„Refuzul deliberat al reclamanților de a respecta normele aplicabile în dreptul intern a constituit o conduită care a făcut ca ședința planificată să contravină dreptului național”, se arată în hotărâre.
Csiszer și Csibi au susținut că a fost încălcat dreptul lor la adunare și libertatea de exprimare. De asemenea, aceștia au revendicat discriminarea pe motive de etnie.
Cu toate acestea, pentru instanță, fondul etnic al bărbaților nu a fost motivul pentru ordinea publică care a determinat refuzul clujean de a sancționa adunarea.
Convenția Europeană a Drepturilor Omului impune ca solicitanții să-și epuizeze mai întâi opțiunile în instanțele naționale înainte de a depune o plângere.
Deoarece instanța nu a constatat încălcări, niciun bărbat nu a primit despăgubiri.