Curtea de Apel București (CAB) a stabilit, marți, că fosta șefă USR București, Roxana Wring, a colaborat cu Securitatea. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a transmis, în octombrie 2019, Curții de Apel București o acțiune astfel încât instanța să stabilească dacă Roxana Wring a avut sau nu calitatea de colaborator al Securității.
Ulterior, USR a transmis că Roxana Wring nu mai face parte din partid, deoarece statutul nu acceptă foști colaboratori ai Securității.
De asemenea, tot atunci, Roxana Wring și-a pierdut și mandatul de consilier al Consiliului Municipiului București (CGMB).
Roxana Wring a afirmat, anul trecut, că decizia CNSAS privind colaborarea sa cu Securitatea are o motivație politică, care are ca scop să atace USR în plină campanie electorală.
Fostul consilier general a anunțat că va reveni în partid după ce instanța se va pronunța definitiv.
„CNSAS a cerut instanței să constate că aș fi colaborat cu Securitatea. Pentru mine este un șoc. Nu am fost informată despre acest lucru. Nu am fost invitată vreodată să dau vreo explicație sau vreo clarificare. Am aflat neoficial despre asta și pur și simplu nu îmi dau seama care este motivația acestei decizii. (…) Nu știu cum s-a luat decizia în CNSAS. Știu că această instituție este colorată politic, formată din oameni puși de partidele din Parlament, proporțional cu ponderea lor în Legislativ. CNSAS este condusă de un fost subaltern al lui Corneliu Vadim Tudor și, printre membri, se află un personaj trimis în judecată pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990. Nici eu nu știam asta. Credeam că este o instituție în care decizia este luată de experți și de istorici, nu de oameni politici”, a scris Roxana Wring, pe Facebook.
Fostul consilier general al USR a adăugat că decizia CNSAS prin care o acuză de colaborare cu Securitatea are o motivație politică, cu scopul de a ataca USR în plină campanie electorală.