Prima pagină » Justiție » Desființarea Secției Speciale îi încaieră pe magistrați! Scandal monstru în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor!

Desființarea Secției Speciale îi încaieră pe magistrați! Scandal monstru în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor!

Desființarea Secției Speciale îi încaieră pe magistrați! Scandal monstru în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor!

Desființarea Secției Speciale îi încaieră pe magistrați! Au ieșit scântei în ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, acolo unde s-a dezbătut proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Discuțiile au început tare, cu un schimb de replici între preşedintele Comisiei, Alexandru Badea, deputat USR PLUS, şi reprezentanţii PSD.

Social-democrații au reclamat nerespectarea procedurii. La rândul lui, Badea a insistat că SIIJ a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea. „Într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România”.

Desființarea Secției Speciale îi încaieră pe magistrați! Reacția șefei ÎCCJ

După nici jumătate de oră de la debutul ședinței, în care deputații USR PLUS se certau cu „pesediștii”, a venit primul șoc. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit sala, nemulțumiți de lipsa de respect afișată de politicieni!

„Un astfel de comportament, eu îl regret în Parlamentul României. Punctul nostru de vedere este scris. CSM optează pentru o soluţie de echilibru. Trebuie încetată polarizarea societăţii şi polarizarea magistraturii. Polarizarea din societate trebuie oprită, situaţia actuală nu este una fericită”, a reacționat Bogdan Mateescu. La ieșire, șeful CSM a spus că la această ședință „n-a fost loc pentru discuţii”.

În schimb, Corina Corbu nu a dorit să dea explicaţii pentru plecarea ei de la ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților.

Procurul general al României, de acord cu desființarea Secției Speciale

Prezentă și ea la discuții, Gabriela Scutea, procurorul general al României, a precizat că în mod constant poziţia şi-a exprimat favorabilă renunţării la Secţia Specială. În opinia Gabrielei Scutea, SIIJ „este departe” de a asigura un acces eficient la justiţie al cetăţenilor.

„În calitatea pe care o îndeplinesc, am exprimat în mod constat poziţia favorabilă renunţării la funcţionarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, motivat de elemente care, consider eu, de la început nu au susţinut de o manieră convingătoare aceste competenţe speciale. De fapt, nu a fost atât o măsură de organizare, cât o măsură derogatorie de competenţă. Modul în care toate aceste elemente referitoare la organizarea controlului şi exercitarea atribuţiilor în conformitate cu Codul de procedură penală sunt limitate într-o secţie, inclusiv dispoziţiile administrative privind selectarea personalului, numirea personalului. Toate acestea ies din tiparul organizării ierarhice consacrate de Constituţie şi de Legea 304 a Ministerului public”, le-a vorbit procurorul general celor prezenți la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Potrivit Gabrielei Scutea, SIIJ nu a fost în măsură să susţină toate cauzele preluate. „(…) nu a fost în măsură să susţină toate cauzele preluate de la Parchetele cu competenţă generală şi specializată, efortul necesar pentru instrumentarea unor cauze care pot să apară cu derulare foarte rapidă oriunde pe teritoriul ţării. Sunt, în comparaţie, elemente pe care le-am avut în vedere, organizarea teritorială a DNA, DIICOT şi a Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, competente pentru parte din infracţiunile care acum sunt la SIIJ. Ne-am pus întrebarea care este plusvaloarea care vine din organizarea secţiei? Considerăm că aceasta este departe de a asigura un acces eficient la Justiţie al cetăţenilor”, a opinat Gabriela Scutea.

Război UDR PLUS – PSD pe marginea Secției Speciale

Desființarea Secției Speciale îi încaieră și pe politicieni. Deputații USR PLUS și cei ai PSD s-au atacat reciproc în cadrul ședinței.

„Din punctul meu de vedere, au fost două scopuri: primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi, desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni, în general de la DNA, către această Secţie Specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a acuzat deputatul USR Alexandru Badea.

Discursul său a fost întrerupt de mai multe ori de reprezentanţii PSD. Deputatul Nicuşor Halici a spus că nu se respectă procedura: „Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”. Și Steluţa Cătăniciu a „lovit”: „Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice?!”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și