UPDATE: DNA: Peste 160 de percheziții într-un dosar de corupţie şi infracţiuni la regimul vamal / Se fac verificări și la o instituție publică / Autoritatea Vamală: Sunt vizate entităţi economice care au importat din Turcia articole textile contrafăcute

Publicat: 23 11. 2022, 14:03
Actualizat: 23 11. 2022, 14:58
Ultima oră: Percheziţii DNA

Peste 160 de percheziții au loc, miercuri, într-un dosar de corupţie şi infracţiuni la regimul vamal. Se fac verificări și la o instituție publică, existând suspiciunea că statul ar fi fost prejudiciat cu 58 de milioane de lei.

UPDATE: Autoritatea Vamală: Ancheta DNA vizează combaterea activităţilor unor entităţi economice care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal 

Ajutoritatea Vamală a transmis, miercuri, că ancheta DNA vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

”În dimineaţa zilei de 23 noiembrie 2022, specialişti din cadrul Autorităţii Vamale Române participă alături de ofiţeri de poliţie din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – I.G.P.R. şi specialişti din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, sub coordonarea D.N.A. – Serviciul Teritorial Iaşi, la o operaţiune în cadrul căreia sunt puse în aplicare 162 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţele  Suceava, Iaşi, Botoşani, Ilfov, Ialomiţa, Arad, Sibiu şi Municipiul Bucureşti. Operaţiunea vizează combaterea activităţilor ilegale ale unor entităţi economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcţionari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”, a transmis, miercuri, Autoritatea Vamală.

De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităţilor ilegale, conform sursei citate.

„În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaţei a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute. În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorităţii vamale şi s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală şi control în vederea combaterii subevaluării mărfurilor şi protejării drepturilor de proprietate intelectuală”, a mai transmis instituţia citată.

Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului şi, în funcţie de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcţia publică a personalului vamal implicat în activităţile de sprijinire a grupării infracţionale.

„Încă de la infiinţarea sa în luna aprilie 2022, Autoritatea Vamală Română a stabilit ca fiind o prioritate eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie şi prevenirea şi combaterea fraudelor vamale, motiv pentru care şi în cazul prezentat s-a implicat activ şi a acordat sprijin de specialitate organelor de urmărire penală, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale, tragerii la răspundere a vinovaţilor şi recuperării prejudiciului”, a mai transmis instituţia.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție din Iași fac cercetări într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Conform procurorilor DNA, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 58 de milioane de lei.

Percheziții la o instituție publică

„În cursul zilei de 23 noiembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o instituție publică), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București”, a transmis DNA.

Procurorii beneficiază de sprijin din partea angajaților din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Financiare și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția de Operațiuni Speciale, Brigada Operațiuni Speciale Iași, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Autoritatea Vamală Română, precum și lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Iași, Brigada Specială de Intervenție Jandarmi București, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

Vă recomandăm să citiți și:

VIDEO – Zeci de percheziții în România în 19 județe și în București: Șefii rețelei de jocuri de noroc „Las Vegas” ar fi șantajat mai multe persoane, pentru a rămâne lider pe piață. Clanul Corduneanu, implicat