Procurorii anticorupție au clasat, joi, dosarul cunoscut drept „Ponta – Blair – Ghiţă”. Ancheta avea la bază vizita lui Tony Blair în România, care ar fi fost orchestrată de Victor Ponta pentru ca acesta să câștige capital de imagine, în campania electorală din 2012. Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la DNA Ploieşti.
După decizia DNA, Victor Ponta a reacționat și spune că acesta fost „un caz de școală de dosar politic”, adăugând că această „clasare nu are nicio legătură cu prescripția. Acuzațiile lui „Portocală” au fost aberante”.
„După șase ani de umilințe și minciuni s-a închis și Dosarul “Ponta – Blair”. Mă bucur că în România, după atâția ani, se poate face totuși puțină dreptate. Sigur că Portocală și șefii care l-au pus sunt bine merci; sigur că nimeni nu îmi dă înapoi cei 6 ani. Nici nu își va cere scuze vreunul dintre cei care m-au înjurat pe această temă. Dar ce nu te omoară te întărește! PS – pentru focile care încă mai caută ceva de înjurat, clasarea NU are nicio legătură cu prescripția; doar cu faptul că acuzațiile lui Portocală au fost pur și simplu aberante, un caz ”de școală” de dosar politic!”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.
Oficial, Victor Ponta și omul de afaceri Sebastian Ghiță au fost inculpați în 6 septembrie 2016. Procurorii anunțau atunci, într-un comunicat de presă, că au început urmărirea penală pe numele fostului președinte al PSD, pentru folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracţiunea de spălare de bani. Pe de altă parte, Sebastian Ghiță este suspectat de săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.
„Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a lui Ghiţă Sebastian Aurelian, într-un colegiu electoral în care formaţiunea politică să aibă certitudinea că va obţine mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de preşedinte al respectivului partid politic, şi-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidaţi. Confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta Victor Viorel în scopul obţinerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine (Tony Blair – n.red.). Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internaţională, Ponta Victor Viorel să câştige capital electoral, în condiţiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale şi parlamentare. Suma de 220.000 de euro a fost obţinută prin persoane interpuse, de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian”, arătau anchetatorii.
Pentru a crea aparenţa că vizita lui Blair în România nu are loc la iniţiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizaţii nonprofit şi apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la iniţiativa celui dintâi, explicau oamenii legii.
„În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiţă Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizaţiei nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la iniţiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiţă Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, conform DNA.
Mai departe, procurorii anticorupție au spus că, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, Ponta și Ghiță au încheiat două contracte.
„Ca urmare a primirii foloaselor necuvenite constând în plata sumei de 220.000 euro necesară obţinerii de capital electoral pentru Ponta Victor Viorel şi pentru formaţiunea politică reprezentată de către acesta, conform înţelegerii avute, Ghiţă Sebastian Aurelian a fost confirmat, de către preşedintele partidului, Ponta Victor Viorel, drept candidat al partidului, în cadrul unui colegiu electoral din judeţul Prahova.
Confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea funcţiei de deputat sau senator, înaintate de organizaţiile judeţene sau de sector ale partidului, intra în atribuţiile lui Ponta Victor Viorel, în calitate de preşedinte, conform statutului formaţiunii politice”, potrivit sursei citate.
De altfel, în urma alegerilor, Sebastian Ghiţă a ajuns deputat în Parlamentul României.