Prima pagină » Justiție » Azi se împlinesc doi ani de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, în urma căruia 10 oameni au murit / Ancheta nu a fost finalizată și nimeni nu a fost tras la răspundere

Azi se împlinesc doi ani de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, în urma căruia 10 oameni au murit / Ancheta nu a fost finalizată și nimeni nu a fost tras la răspundere

Azi se împlinesc doi ani de la incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț, în urma căruia 10 oameni au murit / Ancheta nu a fost finalizată și nimeni nu a fost tras la răspundere

Zece oameni au pierit în incendiul devastator care a cuprins Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în seara zilei de 14 noiembrie 2020. Toți erau bolnavi de COVID-19 și erau intubați. La 24 de luni de la cumplita tragedie, procurorii nu au trimis încă dosarul în instanță.

În doi ani de când a avut loc incendiul, anchetatorii nu au reușit să pună cap la cap toate datele pe care le-au strâns, pentru a trimite cauza spre judecare.

Dosarul privind incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț se află în lucru la procurorul Marius Iacob, care în doi ani nu a reușit să pună sub inculpare vreuna dintre persoanele suspecte în cauză. Cei care au calitatea de suspecți au fost reaudiați în ultimele luni ale acestui an, însă ancheta este blocată de două expertize care nu au fost finalizate nici până astăzi, au declarat pentru Gândul surse judiciare.

Potrivit surselor citate, un obstacol în anchetă l-a constituit și modul în care conducerea spitalului a transmis documentația cerută de anchetatori. Un maldăr de documente au fost luate la mână și sortate, pentru că proveneau de la direcții și instituții diferite, ceea ce a necesitat foarte mult timp.

În total, zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și-au pierdut viața în incendiul izbucnit la Spitalul din Piatra Neamț. Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârste cuprinse între 67 și 86 de ani. O asistentă și un medic au fost răniți.

Zece persoane aflate in sectia ATI a Spitalului Judetean Piatra Neamt, si-au pierdut viata in urma unui incendiu izbucnit Sambata 14 noiembrie 2020. STIRI NEAMT.RO / MEDIAFAX FOTO

10 oameni au murit. Niciun responsabil pentru tragedia din Piatra Neamț

Ancheta în acest caz a fost preluată de Parchetul General care, între timp, a făcut zeci de audieri, fără a ajunge la o concluzie, însă, și fără a finaliza rechizitoriul.

Până acum, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) a anunțat doar că a șase foști manageri interimari ai spitalului, două asistente și șeful secției ATI sunt suspecți în dosar. În cazul lor se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată. Un medic de la ATI e cercetat pentru favorizarea făptuitorului.

Nici cauza incendiului nu este una certă. Există supoziția că flacăra ar fi pornit de la o lumânare tip candelă care ar fi fost așezată la capul unui pacient aflat pe moarte, din cauza COVID-19.

10 persoane, urmărite penal

Ultima informarea oficială despre acest dosar a avut loc acum un an, când Parchetul General a anunțat începerea urmăririi penale pe numele managerilor Spitalului de Urgență Piatra Neamț și în cazul a două asistente, suspectate că au lăsat aprinse o lumânare.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunța, în 28 octombrie 2021, că a început urmărirea penală faţă de 10 suspecți persoane fizice și față de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Șase manageri și foști manageri ai spitalului sunt cercetați penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Din cercetări a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31 martie 2020 – 17 noiembrie 2020, în contextul epidemiei COVID şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin faptul că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

„Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, conform Parchetului General.

De asemenea, sunt urmărite penal și două asistente pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă în formă calificată și nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Un singur pat ATI pentru bolnavii de COVID este disponibil miercuri în întreaga țară

Sursa foto: Shutterstock

Au lăsat o lumânare aprinsă la capul unui pacient

Cele două asistente ar fi lăsat o candelă aprinsă, fără a o supraveghea, la capul unui pacient aflat în stare critică.

„Lumânarea ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, conform sursei citate.

Continuă urmărirea penală față de o persoană fizică pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, și distrugere din culpă în formă calificată, „constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”.

„Continuarea urmăririi penale față de persoana anterior menționată și față de o altă persoană fizică, medic la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal și uz de fals, prev.de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului. Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Acuzațiile aduse spitalului

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ este și el urmărit penal pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere din culpă în formă calificată. Spitalul este acuzat că:

  • nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii
  • nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale.
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și