Poliţiştii au deschis dosar penal în cazul de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde trei pacienţi au decedat, unul este în stare comatoasă şi alţi peste 30 de bolnavi au prezentat simptome digestive, după ce ar fi consumat alimente pe bază de peşte oceanic, oferite sub formă de donaţie de reprezentanţii unei mănăstiri.
Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, județul Vaslui, au murit și alte 29 au ajuns de urgență la spitalul din Bârlad, după ce au consumat alimente pe bază de pește, oferite de o mănăstire.
Echipajele de ambulanţă au efectuat manevre de resuscitare, însă fără niciun rezultat, fiind declarat decesul acestora. În cauză, se efectuează cercetări, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, conform Agerpres.
La Mănăstirea Florești – locul unde au mâncat cei care au ajuns la spital – au ajuns polițiști, procurori și inspectorii DSVSA Vaslui. (Citește mai multe detalii aici…)
Bucătăria a fost sigilată, iar peștele găsit în frigidere a fost pus sub sechestru. De asemenea, s-a stabilit și cine este vânzătorul peștelui pangasius.
Inspectorii au dat o amendă usturătoare mănăstirii, de 40.000 de lei, pentru că lăcașul nu avea autorizație de funcționare pentru cantină și de catering și nici avizele necesare.
Părintele Iezechiel, starețul Mănăstirii Florești, a declarat, pentru publicația Vremea Nouă, că a oferit pacienților de la Spitalul Murgeni masa de prânz, mai exact ciorbă de perișoare și pește Pangasius.
„M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la Mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și Pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă odată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii, pentru sursa citată.
La spitalul din Murgeni sunt internați 140 de pacienți cu afecțiuni psihice, potrivit Libertatea.
Mai mult, publicația menționată anterior precizează că au apărut complicații și la 10 dintre angajații spitalului. Se pare că și aceștia au mâncat meniul cu pește oferit de cei de la mănăstire.
În plus, pe lângă mâncarea adusă de la Mânăstirea Florești, în meniurile bolnavilor din ziua de marți, au mai fost introduse alimente precum conserve din pește și icre de pește.
”Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestror produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, a spus primarul Murgeniului, Eduard Cazacu.