Prima pagină » Justiție » DOSARUL „AZILELE GROAZEI” a ajuns în instanță. 28 de persoane fizice și două personaje juridice, inculpate

DOSARUL „AZILELE GROAZEI” a ajuns în instanță. 28 de persoane fizice și două personaje juridice, inculpate

DOSARUL „AZILELE GROAZEI” a ajuns în instanță. 28 de persoane fizice și două personaje juridice, inculpate

Scandalul „Azilele groazei” a șocat opinia publică, când s-a descoperit că 98 de pacienți din trei centre de îngrijire din orașul Voluntari erau supuși la condiții insalubre, înfometare și abuzurilor fizice și psihice.

Pe 4 iulie 2023, procurorii au descins asupra celor trei cămine, fiind efectuate percheziții și audieri.

Potrivit DIICOT, încă din noiembrie 2020,  s-ar fi constituit două grupuri infracţionale organizate pentru a exploata persoanelor cu dizabilități. Erau constrânse și supuse unor rele tratamente fizice. Majoritatea, persoane vârstnice, nu erau îngrijite.

30 persoane, inculpate în dosarul „Azilele groazei”

Potrivit Portalului Instanțelor de Judecată – Ministerul Justiției, 28 de persoane fizice și două persoane juridice sunt inculpate pentru traficul de persoane  (art.210 NCP) -art. 210 alin.1 lit. a si b si alin. 2 din C.p. cu ref. la art. 182 lit. a si b teza II C.p.

În capul listei se află GODEI ȘTEFAN CRISTIAN și GODEI DANIEL, frații care administrau azilul din Voluntari.  Dosarul a fost înregistrat pe 20 mai la Tribunalul Ilfov. Urmează să intre în procedură de cameră preliminară, unde un judecător va analiza probele și toate actele procedurale făcute de procurori și în final va decide dacă poate începe judecata sau dacă mai este nevoie ca DIICOT să aducă noi probe și să completeze rechizitoriul.

După trimiterea dosarului în instanță, un complet de la Tribunalul Ilfov va trebui să ia în discuție măsurile preventive în cazul a opt dintre inculpații trimiși în judecată în dosarul ”azilele groazei”.  Instanța va decide pe 24 mai dacă Ștefan Godei, Daniel Godei, Ramona Nicolae, Cristina Tudorancea, Andrei Răzvan Țicu, Cristina Maria Dumitra, Ovidiu Dumitra și Ioana Dragomir vor rămâne sub control judiciar și în timpul judecării dosarului sau vor scăpa de măsura preventivă.

Frații Godei, cercetați în arest la domiciliu

Ștefan Godei, administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, fratele acestuia, Dan Godei, coordonatorul unui alt centru pentru vârstnici al aceleiași asociații, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Ilfov, și Ovidiu Dumitra, fost polițist la Serviciul de Investigații Criminale din Poliția Ilfov, soțul Cristinei Dumitra, cea care administra una dintre afacerile căminelor de bătrâni din Ilfov, Centrul de Îngrijire și Asistență Casa Maria SRL și, ulterior, House Grandma Anastasia`s SRL, au fost singurii arestați preventive în dosarul ”azilele groazei”.

Ei au stat în arest din 5 iulie 2023 până în 1 noiembrie 2023, când au fost plasați în arest la domiciliu. Ulterior, în decembrie 2023, judecătorii au decis ca ei să fie cercetați sub control judiciar. Ramona Nicolae, Cristina Tudorancea, Cristina Maria Dumitra și Ioana Dragomir sunt sub control judiciar din iulie 2023.

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Andrei-Răzvan Ticu, şef serviciu în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov. Astfel, instanța a dispus revocarea măsurii arestului preventiv pentru Ștefan Cristian și Daniel Godei și a stabilit ca aceștia să stea 30 de zile în arest la domiciliu.  Artizanii afacerii cu seniori din Voluntari, a căror grupare a fost destructurată de DIICOT, au fost inițial plasați în arest la domiciliu pe 26 octombrie de un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, iar CAB a decis să mențină această decizie.

 

Citește și: Cazul „Azilele groazei”. ANCHETA care arată că Primăria Voluntari și autoritățile statului știau ce se întâmplă în aceste centre încă din 2021

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și