DOSARUL GOLFUL PESCARILOR. Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a expropriat ilegal Pescăria lui Matei pentru a vinde terenurile apropiaților. Acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru expropriere abuzivă

Publicat: 11 06. 2020, 11:04
Actualizat: 11 06. 2020, 11:36
DOSARUL GOLFUL PESCARILOR. Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a expropriat ilegal Pescăria lui Matei pentru a vinde terenurile apropiaților. Acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru expropriere abuzivă

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, s-a folosit de funcția de autoritate publică pentru a-și însuși atribuții de constatare a validității unor titluri de proprietate care aparțineau unei familii de pescari, având ca scop final expropierea ilegală a terenurilor restaurantului Pes­că­ria lui Matei de la Agigea  și trecerea acestora în cadrul proprietății propriei familii și a apropiaților, devenind în timp o afacere de familie. Primarul Cristian Cîrjaliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în 9 iunie, fiind acuzat de abuz în serviciu și provocarea unui prejudiciu evaluat la peste 200.000 de euro proprietarilor Pescăriei lui Matei.

Două imobile ale unei întreprinderi piscicole au fost cumpărate la începutul anilor 2000 de o familie de pescari, astfel un teren de aproape un hectar care se află pe malul mării, în zona Agigea devine proprietatea acestora, potrivit info-sud-est.ro.

După ce a fost modernizată, încă de la deschidere, în 2013, Pes­că­ria lui Matei de la Agigea a fost un busi­ness care a crescut constant.

În 2012, Primăria Agigea a decis că expropieze terenul pescarilor invocând motivul că terenul respectiv nu are titlu de proprietate valabil. Astfel, primarul Cristian Cîrjaliu (trei mandate) a stabilit că el poate decide dacă terenurile din localitate au sau nu titluri de proprietate valabile și a inițiat acțiunea de expropriere.

Dreptul de proprietate a pescarilor asupra terenului a fost decis prin două hotărâri judecătorești, ale Curții de Apel Constanța și Înaltei Curți de Casație și Justiție, ultima fiind definitivă și irevocabilă.

Primăria Agigea a recunoscut de-a lungul timpului dreptul de proprietate a familiei de pescari, prin emiterea de adeverințe de atestare a proprietății

Mai mult decât atât, societatea a plătit la Primăria Agigea taxe și impozite aferente celor două imobile, încă din 2004, momentul cumpărării lor, iar administrația locală  recunoscând proprietatea pescarilor în tot acest timp.

Primăria Agigea a emis de-a lungul timpului mai multe adeverințe care atestau dreptul de proprietate al Sarda Fish SRL, societatea pescarilor, asupra terenului de un hectar de pe plaja din Agigea.

O hotărâre a Consiliului Local din 2009 a stabilit că unul dintre terenuri nu are titlul de proprietate valid, iar documentele de vânzare-cumpărare ale pescarilor erau false

Printr-o hotărâre de CL din 2009, s-a stabilit că primarul consideră că un teren nu are titlul de proprietate valid, în consecință primarul poate începe procedura de expropriere a imobilului. Ba mai mult, primarul a considerat că facturile care atestau că pescarii au cumpărat terenul sunt false.

DNA Constanța au sesizat faptul că primarul Cîrjaliu Cristian Maricel și-a însușit atribuții de constatare a validității unor titluri de proprietate și a demarat ulterior, în urma unei decizii propii, expropierea imobilelor respective.

„Prin HCL nr.42/2009, inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel s-a autoînvestit cu puterea de a analiza și de a constata existența sau inexistența titlurilor de proprietate pentru terenurile de pe raza com. Agigea, aparținând unor persoane fizice sau juridice de drept privat, și respectiv validitatea ori nevaliditatea lor, iar în cazul în care aprecia că acestea nu existau ori nu erau valabile, să procedeze la exproprierea imobilelor respective (…) Apoi, suspiciunile inculpatului privind posibila falsificare a unor facturi nu pot constitui temei al unei exproprieri având ca obiect bunurile la care se refereau facturile respective”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA Constanța.

Procurorii susțin că primarul a acționat nu numai ilegal, însușindu-și dreptul de a expropria terenurile despre care considera că nu au titluri valabile, dar a blocat accesul pescarilor atât la drumul public, cât și la mal, intenționând să boicoteze activitatea acestora.

Primăria Agigea a decis ca următorul pas să fie întreruperea activității restaurantului, prin blocarea clienților de a intra în local și aprovizionarea acestuia. După expropriere, Primăria Agigea a împărțit terenul în șapte loturi, astfel încât bărcile pescarilor nu mai puteau fi scoase la mal, iar pescăria nu mai avea acces la drumul public, deci clienții nu mai puteau intra în local:

„Deosebit de relevant în ceea ce privește reaua credință a inculpatului Cîrjaliu Cristian Maricel și intenția sa de a vătăma interesele SC Sarda Fish SRL este și modul în care a fost efectuată dezmembrarea terenului (…). Astfel, lotul nr.6, reprezentând latura sudică a imobilului (…) constituie singura latură a imobilului expropriat de inculpat prin care angajații SC Sarda Fish SRL puteau scoate bărcile de pescuit din mare pe uscat, fiind o porțiune de plajă, în timp ce cealaltă latură a imobilului învecinată cu marea, cea de pe latura estică constituind un dig de protecție din blocuri de beton peste care nu pot fi urcate bărcile pescărești. În mod similar, lotul nr.7, reprezentând latura nordică a imobilului expropriat (…) constituie legătura terenului pe care este construit restaurantul Pescăria lui Matei cu drumul public”, se arată în rechizitoriul DNA Constanța.

După ce a boicotat activitatea restaurantului, primarul a concesionat, în aprilie 2013, o bucată de 1700 de mp din terenul expropriat, pentru 25 de ani, societății Cherhana Bibanu SRL. Prețul concesiunii: 0,83 de euro/mp/lună.

Primăria Agigea vinde terenul fără licitație către societatea Cherhana Bibanu SRL, iar prețul este stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local

În mai 2014, Primăria Agigea întrerupe concesiunea și vinde societății cei 1700 de mp de pe plajă cu 86 de lei/mp, adică în jur de 18 euro/mp. Tranzacția are loc fără licitație, iar prețul vânzării este stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local.

Procurorii arată cum concesiunea inițială a fost, de fapt, portița prin care primăria a încercat să ocolească prevederile legale pentru a putea vinde terenul fără licitație către societatea Cherhana Bibanu SRL.

Primarul din Agigea i-a vândut golful cu 18 euro/mp administratorul firmei, Dumitru Stanciu

Firma a fost înființată în 2013 de Ianis Stere Caracotă, domiciliat în Agigea, iar la scurt timp în societate intră Dumitru Stanciu, care devine administrator și care îl numește ”naș” pe fratele primarului Cîrjaliu, Bogdan Cîrjaliu, care, de altfel, i-a fost și martor la nuntă și cu care a călătorit în vacanțele petrecute în țară sau în străinătate. Lotul  de teren de pe malul mării a fost vândut  către finul de cununie al fratelui primarului Cîrjaliu cu 18 euro/mp, fără licitație publică. Înstrăinarea bunului s-a făcut la un preț subevaluat.

Firma a devenit o afacere de familie a primarului Cristian Cîrjaliu, firma fiind preluată de fratele acestuia, iar ulterior terenul a fost cumpărat  cu suma de 128.000 de lei de la administratorul firmei, Dumitru Stanciu

Administratorul firmei căreia primarul din Agigea i-a vândut golful cu 18 euro/mp, alături de fratele primarului, într-una din vacanțele petrecute împreună

 

Mai mult decât atât, fratele primarului împrumută firma ”finului” cu 128.000 de lei, pentru ca aceasta să poată cumpăra terenul de pe plajă.  La momentul de față, în societate este asociat și ginerele primarului Maricel Cîrjaliu, care mai este asociat cu Cristian Mihai Lupoiu și Daniel Petre Popa.

Societatea finului fratelui Cîrjaliu și a ginerelui primarului operează acum Golful Pescarilor, un restaurant cu același specific ca al Pescăriei lui Matei, căruia primarul Cîrjaliu i-a luat terenul și i-a blocat accesul clienților și al bărcilor care aduceau peștele din larg.

Primarul Cristian Cîrjaliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța în 9 iunie, fiind acuzat de abuz în serviciu, pentru că i-ar fi expropriat ilegal pe proprietarii Pescăriei lui Matei cărora le-au provocat un prejudiciu evaluat la peste 200.000 de euro și, astfel, primarul a adus un folos necuvenit societății deținută de ginerele său și de finul fratelui său.

Primarul din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, pe baza unui rechizitoriu întocmit de DNA Constanța. Dosarul penal a fost înregistrat  pe rolul Tribunalului Constanța.

Alături de Cîrjaliu, a fost trimisă în judecată și Ancuța Calust (fostă Mihail), care ocupa funcția de secretar al comunei Agigea. Faptele reținute în sarcina celor doi sunt de abuz în serviciu, conform articolului 132 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Societatea piscicolă Sarda Fish SRL Agigea s-a constituit parte civilă în dosar.

Cine este Cristian Cîrjaliu

Cristian Maricel Cîrjaliu este primar PSD din anul 2008 și unul dintre cei mai fideli edili ai lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța. Cîrjaliu le-a reproșat în mai multe rânduri colegilor de partid că l-au trădat pe Nicușor Constantinescu după ce președintele CJC a început să aibă probleme penale. Comuna Agigea, pe care Cîrjaliu o conduce de 12 ani, este cea mai bogată localitate din mediul rural constănțean și unul dintre cele mai importante fiefuri ale social-democraților.