Prima pagină » Justiție » EXCLUSIV | Acuzații malpraxis. Un bărbat a fost diagnosticat greșit cu cancer și a ajuns dependent de morfină. „Acum stă acasă pentru că medicii ne pasează de la unul la altul. Poate oricând să moară”

EXCLUSIV | Acuzații malpraxis. Un bărbat a fost diagnosticat greșit cu cancer și a ajuns dependent de morfină. „Acum stă acasă pentru că medicii ne pasează de la unul la altul. Poate oricând să moară”

Constantin, un bărbat din Buzău, în vârstă de 68 de ani, a fost diagnosticat greșit cu cancer, în urmă cu trei ani. În tot acest timp, el a primit morfină și a ajuns dependent de această substanță. Familia lui este disperată după ce a descoperit că nu suferă de o afecțiune oncologică și medicii „îl pasează de la unul la altul, pentru că nu îi pot trata această dependență”, iar în orice moment bărbatul ar putea să moară.

„Diagnosticul a fost pus la Spitalul «Bagdasar-Arseni» din București. Apoi, tatăl meu a fost luat în evidență de un medic din Buzău, care i-a dat morfină timp de trei ani”, a povestit fiica bărbatului, pentru Gândul.

În tot acest timp, el a făcut investigații medicale care au arătat că nu este realmente bolnav de cancer.

„În fiecare an, noi a trebuit să facem un CT și markerii tumorali, care au ieșit bine de fiecare dată, dar doamna oncolog nu a vrut ia în seamă aceste rezultate”, a mai spus fiica bărbatului.

Când și-au dat seama că, de fapt, buzoianul nu are cancer, membrii familiei au încercat să îi trateze dependența de morfină.

„Nu ne-au primit nicăieri. Pe lângă dependența de morfină, are și alte boli: o semipareză, apărută în urma a două atacuri vasculare cerebrale, și o problemă cu inima. Nu am știut de această afecțiune și acum s-a accentuat. Am mers prima dată la «Obregia». Apoi, ne-au trimis la Spitalul Floreasca, de unde ne-au direcționat la Spitalul „Sfântul Stelian”. De aici, ne-au trimis înapoi la Floreasca sau la un un alt spital universitar”, a adăugat sursa citată.

Bărbatul are încă morfină acasă, dar fiica lui se teme de momentul în care aceasta se va termina.

„El face sevraje micuțe, zi de zi. Eu am început să intuiesc cum să îi administrez. Am început să diminuez dozele, cu ce am citit pe internet și cu ce am vorbit cu medicii psihiatri, care m-au ajutat cu somnifere”, a mai povestit ea.

Avocat: Este unul dintre cele mai grave cazuri de malpraxis

„Un caz incredibil de malpraxis medical perpetuu. Doctorii l-au trimis acasă fiindcă ar fi fost diagnosticat cu cancer pancreatic, spunându-le celor din familie că cel mai bine ar fi să îl ia acasă fiindcă este un cancer galopant și oricum în două luni o să moară, asta întâmplându-se acum trei ani”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

În acest context, avocatul spune că aici este vorba despre unul dintre cele mai grave cazuri de malpraxis.

„Culmea este că în fiecare an i-au fost făcute analize și markeri tumorali, și același diagnostic i-a fost păstrat. În opinia mea, este unul dintre cele mai grave (ca întindere în timp) cazuri de malpraxis medical, cu implicații penale profunde. Acum , familia vrea despagubiri”, a punctat avocatul.

Ce spune medicul oncolog

Medicul Pompilia Băileșteanu, cea care îl avea în evidență pe bărbat, spune că el nu a luat niciodată tratament pentru cancer.

„Nu (a luat tratament oncologic – n.red.), pentru că nu avea biopsie. Dar tratament simptomatic avea nevoie. Mulţi pacienţi, nemaiputând fi operaţi, starea nu permite, nu se pot recolta biopsii”, a spus medicul pentru Știrile TVR.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și