Agenda de astăzi a guvernului condus de Florin Cîțu conține și un punct care ridică semne de întrebare. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență pe Justiție, inițiată de ministrul Ion Stelian, pentru modificarea legii pe problema completelor de trei judecători. Dacă ordonanța nu este adoptată până la finalul anului, judecarea apelurilor va trebui efectuată în complete de trei judecători, începând cu 1 ianuarie 2021.
Guvernul argumentează necesitatea acestei amânări prin faptul că ”schemele de personal ale instanțelor judecătorești sunt subdimensionate, iar aplicarea deciziei privind completurile de 3 judecători ar putea să pună în dificultate funcționarea sistemului judiciar în ansamblu”.
Dar nu trebuie uitat că un referendum referitor la acest aspect a avut loc în 2019 – în același timp cu alegerile europarlamentare – susținut fiind și de președintele Klaus Iohannis, dar și de partide precum PNL sau USR PLUS. Paradoxal, în iunie 2019, președintele Klaus Iohannis era critic la adresa PSD cu privire la o astfel de intervenție asupra Justiției prin Ordonanțe de Urgență.
În acest context, judecătoarea Viorica Costiniu i-a trimis premierului Florin Cîțu un punct de vedere care pledează pentru respectul față de actul de legiferare, pentru principiile consacrate constituțional, pentru ierarhia actelor normative, puterea lor și voința populară exprimată, de bun simț, la referendum.
”Înțeleg că domnul avocat Ion Stelian (n.red. – noul ministru al Justiției) este absolvent al Facultății de Drept și cu siguranță în anul I de facultate, la cursurile (bănuiesc frecventate) de Drept Constituțional, de Teoria generală a statului și Dreptului, și-a însușit cunoștințe fundamentale, între care și cele care privesc modificarea legilor organice cum sunt cele ce reglementează procedura civilă/penală, organizarea judiciară etc…
Un act normativ inferior în ierarhia categoriilor legislative nu poate modifica legea al cărei statut este stabilit constituțional de nivel organic. Principiul „cine poate mai mult, poate și mai puțin” nu poate fi răsturnat și bagatelizat tocmai de una dintre puterile statului – Guvernul. Dezordinea legislativă, desconsiderarea principiului ierarhizării legilor reprezintă un semnal îngrijorător pentru orice cetățean ignorant (aparent) sau informat și un îndemn public, asumat, la nerespectarea legii fundamentale și a legilor ce i se subscriu, precum și la sfidarea voinței populare chemată să se pronunțe prin referendum”, notează Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România.
Judecătoarea Viorica Costiniu prezintă, în continuarea mesajului pe care o l-a transmis premierului Florin Cîțu, că o modificarea ”componentei ca număr” a judecătorilor completelor nu poate fi viabilă din mai multe motive.
Ideea că s-ar putea aplica principiul dăunător ”lasă că merge și așa” sau ”mulți văd, puțin cunosc” poate avea efecte care, în timp, se vor întoarce precum un bumerang chiar împotriva Justiției.
”Cărbunii încinși să fie scoși cu mâna guvernului din curtea unde i-a zvârlit (ca figură de stil), respectiv Parlamentul României. Modificarea componentei ca număr a judecătorilor completelor de apel nu o împărtășesc din multe motive și consider că nu au fost suficiente motive pertinente care să susțină mărirea numărului de judecători în completele de apel. Dezvoltarea subiectului în sine ține de alte elemente, de fond, aș zice, în condițiile în care discuția privește modificarea legii organice printr-o OUG”, notează Viorica Costiniu.
”Nu mergeți pe principiul agreat de unii români „la noi merge și așa…!” ori ” mulți văd, puțini cunosc”, conștient și asumat pentru că strâmbăciunea și efectele sale se vor întoarce ca un bumerang cu efecte în timp, posibil mult mai dăunătoare”
Judecătoarea Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR
”Este nevoie, mai curând, de un proiect de lege care să abroge (o opinie, nu numai a mea) textul de lege care vizează mărirea numărului de judecători din completul de apel, pentru multiple motive favorabile unei astfel de măsuri. Ar repune lucrurile în situația anterioară, așa cum cred că ar opina și CSM, al cărui aviz este cerut de lege atunci când este vorba de situații ca aceasta de față.
Un amănunt (aparent) de luat în considerație: anul acesta nu s-a organizat concurs pentru absolvenții de INM pentru intrare în magistratură, iar mulți judecători se pensionează. Din lipsă de judecători de la instanțele de fond ori magistrați cu vechime insuficientă nu se pot organiza examene de promovare la instanțele ierarhic superioare, astfel că nu sunt judecători suficienți pentru a asigura completele de apel cu cate 3 judecători”, avertizează președintele de onoare al Asociației Magistraților din România.
Domnul avocat, ministru de justiție, dacă a profesat la bară știe foarte bine sau cel puțin ar trebui să știe că încărcarea listelor ședințelor de judecată nu vă asigura nicicum judecata dorită de orice justițiabil, sub toate aspectele legalității și respectării garanțiilor procesuale. De ce? Pentru că „multum non est multa” – mult nu înseamnă și bine. V-ar satisface să știți, în aceste vremuri pandemice, că se judecă, la fel ca pe timpuri, peste o sută de dosare într-o zi de ședință? Știți că au fost situații, din lipsă de judecători, că au fost complete de judecată care au avut într-o zi de ședință peste 200 de litigii civile?
Judecătoarea Viorica Costiniu, președinte de onoare AMR
”Problema este mult mai profundă, ține de structura activității judiciare, de organizarea judiciară în ansamblu și de corelarea numărului personalului judecătoresc pe nivele de instanță, în raport de volumul de muncă, de asigurarea locațiilor, a logisticii, a unui personal auxiliar judecătoresc corespunzător și câte altele…”, punctează judecătoarea Viorica Costiniu.
O vorbă din bătrâni, cu valabilitate atemporală, spune că ”Graba strică treaba”, iar judecătoarea Viorica Costiniu pornește chiar de la această premisă și îi solicită premierului Cîțu să măsoare de trei ori înainte de a ”tăia o dată”.
În momente de cumpănă trebuie identificat soluții, mai scrie Viorica Costiniu, iar nerespectarea valorilor și desconsiderarea/sfidarea democrației statului de drept nu poate fi acceptată.
”Graba strică treaba! Câtă încredere să mai ai, generic vorbind, dacă la moment de cumpănă nu găsești soluții, ci te dezici singur de propriile susțineri și riști, gratuit, să sfidezi un popor chemat la urne și bătându-ți joc de votul lui, de care a crezut că se va ține și seama câtă vreme el a răspuns cu buna credință chemării prezidențiale?!
Sunt mai multe valori în joc și nerespectarea lor confiscă ori desconsideră ori sfidează democrația statului de drept care pierde din substanță și se reduce doar la o sintagma graseiată prin seminarii, conferințe, mese rotunde, conferințe de presa etc… Știți cum se spune despre croitor: măsoară de 3 ori și taie o dată. Și dumneavoastră croiți o noua legislație așa că gândiți de mii de ori și apoi dispuneți!”, încheie judecătoarea Viorica Costiniu.
Articol unic