Anchetă de proporții a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), în urma dosarului deschis după ce au fost formulate acuzații de fraudă electorală la Sectorul 1 după alegerile locale, iar procurorul care instrumentează dosarul a decis expertizarea tuturor buletinelor de vot și a proceselor-verbale.
Surse judiciare au transmis, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că toate buletinele de vot și procesele-verbale vor fi expertizate și, astfel, renumărate.
”A fost decisă expertizarea conținutului fiecărui sac cu voturi și cu procese verbale, aceastea urmând a fi, cu ocazia acestei proceduri, renumărate. Pentru a realiza această expertiza este, însă, nevoie, de polițiști care să fie detașați și angrenați în acțiunea extrem de laborioasă, dar și de spatii adecvate, securizate, acolo unde sacii vor fi, pe rând, deschiși pentru a se trece la numărarea conținutului acestora”, au precizat sursele judiciare.
”Întreaga operațiune va fi finalizată”, transmit sursele GÂNDUL.RO, ”în câteva luni, urmând ca dosarul să fie finalizat până la finele anului viitor”.
Trebuie menționat că o astfel de operațiune complexă nu a mai fost făcută până acum în România, fiind vorba despre o premieră în justiție. Acesta este, de altfel, și motivul pentru care procurorul de caz a amânat chemarea la audieri a procurorului Nicolae Sprîncu, cel care a fost președintele comisiei de vot de la Sectorul 1 (BES 1), dar și a actualului primar Clotilde Armand.
Judecătoarea Olimpia Crețeanu – cea care a refuzat să semneze procesul-verbal de la Biroul Electoral Sector 1 – i-a atras atenția procurorului Sprîncu, după declanșarea acestui scandal electoral, că nu putea descoperi listele permanente și listele suplimentare. Mai mult, ceea ce era foarte grav în contextul electoral, au fost găsite ștampile în saci, iar sigiliile lipseau.
În spațiul public au apărut mai multe imagini (VEZI IMAGINILE AICI) în care persoane neidentificate pătrund, noaptea, într-o cameră a Biroului Electoral Sector 1 în care ar fi fost depozitați saci cu buletine de vot.
Imediat după izbucnirea scandalului, președintele PSD, – Marcel Ciolacu – a acuzat USR de ”fraudă electorală”, în timp ce Clotilde Armand a reacționat, declarând că respectivele imagini sunt de la procesul de numărare a voturilor, iar persoanele care intră în cameră sunt doar observatori.