Fost angajat MAI, suspectat că a condus o rețea de trafic de migranți / DIICOT: „Au generat o stare de pericol cu potențial risc terorist”

Publicat: 04 06. 2024, 11:15

Un fost angajat MAI și un colonel în rezervă, acuzați de DIICOT de grup infracțional după pensionare, în traficul cu migranți. În acest caz, oamenii legi fac, marți, 67 de percheziții, la nivel național.

Instituțiile vizate de percheziții sunt Inspectoratul General de Imigrări Arad și Inspectoratul General de Imigrări Caraș, ai căror angajați ar fi închis ochii la expirarea vizelor migranților pe care nu îi expulzau. Una dintre persoanele vizate ar fi chiar șeful IGI Caraș, spun surse citate de G4Media.

Autoritățile române desfășoară o amplă operațiune împotriva traficului de migranți și a infracțiunilor conexe, în urma căreia au fost emise 67 de mandate de percheziție domiciliară în mai multe județe din țară.

Acțiunea este coordonată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate, și beneficiază de sprijinul altor instituții, printre care BCCO Timișoara, SCCO Arad, BCCO Oradea, BCCO Alba-Iulia, SCCO Sibiu, BCCO Cluj, BCCO Craiova, BCCO Pitești și BCCO București.

Capul rețelei, un fost angajat MAI

Operațiunea vizează destructurarea unei rețele infracționale specializate în traficul de migranți, constituirea unui grup infracțional organizat, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea șederii ilegale în țară și spălarea banilor. Această acțiune face parte dintr-un efort coordonat cu procurorii DNA, care investighează infracțiuni de corupție legate direct de activitățile grupului infracțional.

Potrivit unui comunicat emis de DIICOT, rețeaua infracțională a fost inițiată de un fost angajat al MAI, care a constituit un grup organizat prin intermediul mai multor societăți comerciale. Acest grup, format din peste 37 de suspecți, a acționat în perioada 2022 – iunie 2024, implicând 31 de societăți comerciale și având ramificații în mai multe județe.

„Au generat o stare de pericol la adresa securității naționale, cu potențial risc terorist”

Investigațiile au relevat că grupul a acționat pe mai multe paliere, implicate fiind liderii firmelor, cadre ale MAI, dar și reprezentanți ai altor societăți comerciale. Aceștia au facilitat obținerea avizelor de muncă și a vizelor de ședere pentru cetățenii străini, în principal din Pakistan și Bangladesh. De asemenea, membrii grupului au utilizat relații corupte cu lucrătorii din cadrul Biroului pentru Imigrări pentru a facilita șederea ilegală a unor cetățeni străini.

Conform unor surse judiciare, citate de G4Media, în acest caz ar fi implicat și un colonel în rezervă.

Până în prezent, autoritățile au identificat 1.181 de cazuri în care au fost eliberate avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru cetățeni străini, care au fost direcționați către alte state europene.

„Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociații societăților comerciale au stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajații cetățeni români, membrii ai grupului infracțional, au avut sarcina obținerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă și a vizelor pentru dreptul de ședere în România. În acest scop au racolat angajați cu putere de decizie sau foști angajați cu influență asupra funcționarilor din cadrul birourilor Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securității naționale ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetățeni străini cu potențial risc terorist”, conform DIICOT.

Acțiunea în desfășurare implică aproximativ 40 de mandate de aducere, suspecții urmând a fi audiați la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș-Severin. Operațiunea beneficiază de sprijinul unor instituții precum Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, I.T.P.F. Timișoara, Inspectoratul de Poliție al Județului Caraș-Severin și alte forțe de ordine și specializate.