Fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț și alți 14 angajați, trimiși în judecată pentru corupție. DNA îi acuză că au trucat concursul de angajare și au cerut „șpagă” între 5.000 și 10.000 de euro fiecărui candidat

Publicat: 25 10. 2022, 12:03
Actualizat: 25 10. 2022, 12:08
DNA

Fostul manager al Serviciului de Ambulanță Neamț, Dan Dorin Morenciu, și alți 14 angajați au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție, pentru că ar fi trucat un concurs de angajare în unitatea sanitară. Procurorii îi acuză de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită.

Procurorii au stabilit că Morenciu și complicii lui au cerut între 5.000 și 10.000 de euro.

„În perioada 02 – 18 mai 2022, Serviciul de Ambulanță Județean (S.A.J.) Neamț a organizat un examen pentru ocuparea unor posturi pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care fusese angajat fără concurs în posturi de execuție, pe perioadă limitată, în timpul stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, în temeiul Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1168/2022”, transmite DNA într-un comunicat de presă.

În acest context, Morenciu, în calitate de manger interimar al SAJ Neamț, direct sau cu ajutorul subalternilor săi – Andronache Gladior, Preda Elena și Rozoschi Maria Luminița (aceasta din urmă fiind desemnată și președintă a unei comisii de examen pentru personalul sanitar) – ar fi cerut de la 22 de persoane sume cuprinse între 5.000 și 10.000 euro (în total 125.000 euro) și ar fi primit în total 82.000 euro, pentru ca acestea să fie declarate admise la concursul de angajare.

Posturi cu dedicație

Concursul viza angajarea pe o perioadă nedeterminată, a personalului sanitar și sanitar auxiliar care ocupase fără concurs posturi de execuție, pe o perioadă limitată, în timpul stării de alertă, spun procurorii.

„La data de 18 mai 2022, inculpatul Morenciu Dan Dorin ar fi primit pe o stradă din municipiul Piatra Neamț, de la inculpata Preda Elena, suma de 40.000 euro (pentru nouă persoane), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

De precizat este faptul că, independent de înțelegerea avută inițial cu inculpatul Morenciu Dan Dorin, inculpata Preda Elena ar fi pretins și primit de la cele nouă persoane suma de 6.000 euro/persoană și nu 5.000 de euro așa cum se stabilise inițial. În aceeași zi, din diferența de bani rămasă (14.000 euro), inculpata i-ar fi remis suma de 8.000 de euro lui Rozoschi Maria Luminița, în incinta S.J.A. Neamț, iar suma de 6.000 de euro și-ar fi însușit-o în totalitate”, spun anchetatorii.

În aceeași manieră, ar fi procedat și ceilalți doi intermediari Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița care, după ce i-ar fi dat , în interiorul unei pensiuni din municipiul Piatra Neamț, inculpatului Morenciu Dan Dorin partea acestuia de 27.000 euro (pentru 10 persoane), ar fi împărțit între ei diferența rămasă de 16.000 euro (Rozoschi Maria Luminița – 5.500 euro, Andronache Gladior – 10.500 euro).

În plus, pentru a se asigura că nu vor fi probleme în timpul desfășurării examenului, inculpații Andronache Gladior și Rozoschi Maria Luminița le-ar fi dat inculpaților Cojocariu Mihaiela și Cojocariu Lucian Georgian – membri în comisia de examinare – câte 1.500 euro.

„Ca urmare a demersurilor descrise mai sus, beneficiind de ajutorul membrilor comisiei de concurs, toți cei 22 de candidați au fost declarați admiși în condițiile în care mulți dintre ei, nu ar fi dovedit că au avut cunoștințele necesare promovării examenului”, spun oamenii legii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț.