Generalul care a adus scandalul la vârful Direcției de Informații a Armatei vrea să scape de arest. A plătit banii luați din fondul de război „uitați” într-un cont din 1983 (EXCLUSIV)
Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), care, la sfârșitul lui martie a fost arestat preventiv pentru delapidare, și-a achitat tot prejudiciul în speranța că va scăpa de după gratii, potrivit surselor GÂNDUL.RO.
Un nume cunoscut în lumea serviciilor secrete, Gherghe a ocupat până în urmă cu doi ani funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării. El este acuzat că sustras din fondurile de criză de război ale instituției aproape 180.000 de dolari, după ce ar fi falsificat mai multe înscrisuri. Contul în care se aflau banii era din anul 1983.
Conform surselor GÂNDUL.RO, Cristian Gherghe, general în rezervă, anchetat de Parchetul Curții Militare de Apel și-a achitat tot pejudiciul, în speranța că va scăpa de arest sau că măsura arestării preventive i se va înlocui cu o altă măsură. Pentru acoperirea prejudiciului, sursele citate susțin că acesta și-a vândut o garsonieră și a mai făcut un împrumut în bancă.
Generalul și casa construită din fondul de rezervă al Armatei
În timpul anchetării, Gherghe și-a recunoscut faptele în fața procurorilor. El a recunoscut că, pe 27 noiembrie 2018, a retras cei peste 179.000 de dolari din contul de la BCR al DGIA unde se aflau fondurile instituției pentru situații de criză și război: peste 1.267.000 de dolari. Motivul? Iulian Gherghe își contruia o casă, însă banii nu i-au mai ajuns, astfel a decis să scoată suma din contul de rezervă pe care el însuși îl administra, în speranța că nimeni nu-l va descoperi.
Generalul ar fi falsificat declarația de plată externă ”aplicând fără drept pe acest înscris ștampila unității și contrafăcând semnătura comandantului gl. Hapău Marian, prin aplicarea unei ștampile cu semnătura acestei persoane”, potrivit motivării judecătorului.
A falsificat hârtiile cu ștampila pentru felicitări
Numai că, în ziua în care Cristian Gherghe a lipsit de la serviciu, comandatul general Hapău Marian a fost cel care a primit de la bancă un extras de cont și a observat că suma din cont era mult mai mică decât cea inițială, astfel că a sesizat Parchetul Curții de Apel.
Pe 22 martie 2021, Direcția Generală de Informații a Armatei a informat Parchetul militar că ”ștampila ce purta semnătura directorului general Marian Hapău fusese confecționată cu știința acestuia, dar nu a fost confecționată pentru utilizare pe documente, ci numai pentru a fi aplicată pe felicitări, fiind o semnătură diferită de cea oficială”.
Pe 23 aprilie, instanța supremă a respins contestația formulată de Iulian Gherghe și a decis ca acesta să rămână în închisoare pentru încă 30 de zile, hotărârea fiind definitivă.
Cariera militară a generalul Gherghe
Iulian Cristian Gherghe a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea de președintele României Klaus Iohannis prin Decretul 1.100 din 29 noiembrie 2017. Decizia de avansare în grad s-a făcut la propunerea ministrului Apărării Naționale de la acel moment, Mihai Fifor, și a unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, condus de președintele Klaus Iohannis.
Doi ani mai târziu, generalul Iulian Cristian Gherghe a fost avansat la gradul de general – maior cu două stele prin Decretul 953 din data de 28 noiembrie 2019 semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul de atunci, Ludovic Orban.
Câteva luni mai târziu, pe 26 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a emis un Decret 152 prin care generalul cu două stele Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă începând cu data de 28 februarie 2021.