După aproape 35 de ani de la momentul în care au fost executați Nicolae și Elena Ceaușescu, soțul Zoiei Ceaușescu, profesorul Mircea Oprean, și un nepot cer, prin intermediul avocatului Bogdan Petre, ca sentința din decembrie 1989 să fie anulată și procesul de la Târgoviște, rejudecat.
Avocatul Bogdan Petre a declarat anterior: „Vorbim de un criminal Ion Iliescu, vorbim de Silviu Brucan care a fost tătuc în primul eșalon. Vorbim de oameni care încă mai trăiesc, îl aveți pe șeful serviciului la acel moment Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, aveți Nistor din completul de judecată, aveți un procuror de caz. Oamenii ăștia au săvârșit o crimă”, citează Știrile PRO TV.
Mircea Oprean, ginerele soților Ceaușescu, și un nepot al acestora cer Parchetului General să reinvestigheze procesul fostului dictator comunist și a soției sale. Ei acuză că executarea cuplului Ceaușescu ar fi o crimă. Profesorul Oprean acuz statul român că nu i-a plătit nici până acum despăgubiri câștigate în instanță de 13 ani.
Invitat la o emisiune din cadrul postului de televiziune România TV, avocatul Bogdan Petre a declarat:
„Este un pic mai nuanțată problema. În ce sens? Dacă urmăriți evoluția din ultimii 32 ani a dosarelor instrumentate de Înalta Curte de Casație și Justiție, acele recursuri de anulare în interesul legii promovate de procurorii României, de diverse persoane, veți observa că au fost achitări spectaculoase: Pacepa, torționarii dizidentului Gheorghe Ursu. Sunt vreo 35”, spune avocatul.
„La prima lecturare, noi ne-am propus să abordăm o cale extraordinară de atac, pentru că asta ar fi fost calea normală de urmat. Și pe care poți să o ceri oricând și după 100 ani după ce a decedat persoana pe care tu vrei să o reabilitezi. Și am făcut o adresă la instanța de executare, tribunalul militar-teritorial, și de aici au început să curgă surprizele”, adaugă avocatul.
Bogdan Petre a dezvăluit că s-a lovit de elemente „birocratice”. I s-a aprobat primirea dosarului după 9 luni de solicitări, dar i s-a transmis că-i lipsesc câteva acte.
I s-a comunicat:
„Vi s-a aprobat dosarul, dar e o problemă – anumite acte sunt „secrete”. Vă trebuie certificat de ordin”.
Avocatul a reacționat:
„Bine, spuneți-mi ce acte îmi trebuie, îmi depun cererea. Măcar, dați-mi ce aveți”.
Instituția i-a comunicat:
„Ok, văd dăm 156 de pagini, față-verso”.
Avocatul specifică că sunt 246 de pagini.
Avocatul Bogdan Petre a enumerat cele patru infracțiuni pentru care au fost executați soții Ceaușescu, menționate în dosar.
„S-a constatat că această sentință, nr.1 din „dosarul nr. 1, din 25 decembrie 1989, în ceea ce privește condamnarea soților Ceaușescu pentru cele patru infracțiuni reținute (…) vorbim de subminarea puterii de stat, acte de diversiune, subminarea economiei naționale și genocid, la o pedeapsă cu moartea. Am observat că nu există ca această sentință să fi fost recurată….este o copie legalizată. Este o nuanță foarte importantă. Eu am dosarul în integralitate. Voi pune la dispoziție oricăruia o copie integrală a dosarului. Se numește o minută a sentinței. Tehnic, ar trebui să fie identică cu sentința. Hotărârea în sine are patru componente – partea introductivă, expunerea sau considerentele și dispozitivul”, a spus avocatul.
El a anunțat că va pune copia integrală a dosarului la dispoziția oamenilor interesați și specializați în drept, istorie, inclusiv celor „melancolici” care vor să susțină cauza nepotului și ginerelui dictatorului comunist, despre care susține că ar fi fost „executat pe nedrept”.
Profesorul Mircea Oprean a declarat că socrii săi au fost acuzați în mod fals, în lipsa unor probe.
„Vă amintiți că s-a reluat de multe ori procesul la televizor, când soacră-mea, la acuzațiile avocaților, dovada…eh, surpriza este că acest dosar, pe lângă că el nu există, nu are niciun probatoriu. Sunt acuzațiile pe care le-a înșirat procurorul Voinea, fără să le dovedească cu o PROBĂ. Deci, vii cu probe!”.
În cazul în care va avea succes, soțul Zoiei Ceaușescu a declarat:
„În primul rând, ar fi un succes al României pe plan juridic și al democrației. Ar fi o reabilitare a justiției române. Domne, a fost o greșeală. Am dovedi maturitatea, în acest fel. Altfel, dacă am ascunde în dulap toate astea, n-are cum să fie”.
Mircea Oprean susține, cu tărie, „nevinovăția” cuplului Ceaușescu.