Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, este de joi pensionară, la 49 de ani. Președintele a semnat decretul de eliberare din funcția de procuror

Publicat: 01 07. 2021, 07:12
Actualizat: 01 07. 2021, 17:19
Giorgiana Hosu, fost procuror-șef al DIICOT (Mediafax)

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de eliberare din funcția de procuror, prin pensionare, a Giorgianei Hosu, șefa DIICOT până în septembrie 2020, când a demisionat.

Decrete de eliberare din funcție au fost semnate de președintele Klaus Iohannis pentru trei judecători și nouă procurori, printre care și Elena-Giorgiana Hosu, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Magistrații care din 1 iulie sunt pensionari, în urma decretelor semnate de președinte, sunt:

  • Ioan Marius Lupea, judecător la Tribunalul Cluj
  • Mărioara Ignat, președintele Tribunalului Suceava
  • Ileana Gabriela Simion, judecător la Tribunalul Alba
  • Elena-Giorgiana Hosu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Gheorghe Popovici, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea
  • Anca-Mihaela Ţilimpea, procuror DIICOT – structura centrală
  • Mihaela Cozmaciuc, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, delegată în funcția de procuror șef Secție urmărire penală la această unitate de parchet
  • Violeta Julieta Păun, procuror șef Secție judiciară la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța
  • Maria-Cristina Muntean, procuror cu grad profesional corespunzător parchetului de pe lângă tribunal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București
  • Victoria Bîrsan, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea
  • Carmen Nichita, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj
  • Daniela Rădoi, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman.

În februarie 2020, Giorgiana Hosu a ajuns la conducerea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după ce președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire pentru procurorii șefi propuși atunci de ministrul Justiției.

Șapte luni mai târziu, Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT, după ce soţul său, fostul polițist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul Carpatica Asig. La conducerea DIICOT a rămas adjunctul instituției, Oana Daniela Pâțu.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Dan Hosu de trafic de influență, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informați,  dare de mită și trafic de influență. Faptele, spun procurorii, au fost comise când Dan Hosu era administrator al unei firme, anterior fiind șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul Poliției Române.

Pe 4 august 2020, Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători.

În octombrie 2019, ea a asigurat interimatul la şefia DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, care a plecat în contextul criticilor privind modul în care se desfăşura ancheta în cazul crimelor de la Caracal.

Giorgiana Hosu a ocupat funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica.