Guvernul României, lăudat de Departamentul de Stat al SUA pentru că a intensificat efortul pentru combaterea traficului de persoane

Guvernul României, lăudat de Departamentul de Stat al SUA pentru că a intensificat efortul pentru combaterea traficului de persoane
Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 25/06/2024, 20:25

În raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu (PSD) este lăudat pentru că „a demonstrat o intensificare generală a eforturilor de combatere a traficului de persoane față de anul trecut”.  

SUA laudă înființarea unității de investigație financiară în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Mai mulți traficanți au fost condamnați anul acesta

Raportul susține că în România, numărul cazurilor de trafic a crescut. Mai mulți traficanți au fost condamnați anul acesta în comparație cu anul trecut. Guvernul României a adoptat proceduri pentru intensificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli, fiind implementat noul Mecanism Național de Identificare și Referire.

Au fost sporite măsuri de protecție pentru victimele traficului pe durata procedurilor penale. Victimele pot primi plata anticipată a cheltuielilor de urgență prin adoptarea unui ordin executiv. De asemenea, a fost demarat un program de formare în școlile de poliție pentru a identifica mai ușor potențialele victime ale traficului.  Tot în ultimul an a fost înființată comisia specială anti-trafic în Parlament.

Ministerul Afacerilor Interne , condus de ministrul Cătălin Predoiu (PNL), salută publicarea Raportului de Stat al SUA pentru că evidențiază „progresele semnificative realizate de România” în combaterea infracționalității.

Recomandările Departamentului de Stat al SUA pentru România

Departamentul american de Stat recomandă investigarea acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților. De asemenea, solicită tragerea la răspunderea penală a tuturor oficialilor complici, inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii.

Acesta mai solicită respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita subminarea eforturilor de combatere a traficului și creșterea finanțării serviciilor de protecție pentru toate victimele care primesc adăpost, asistență medicală și consiliere psihologică.  Prin Mecanismul Național de Sesizare, trebuie identificați indicatorii de trafic în rândul populațiilor vulnerabile, de la rromi la migranți, și mai ales, copii și solicitanții de azi.

Autoritățile și guvernul trebuie să consolideze eforturile de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale a minorilor. Departamentul recomandă aplicarea legilor pentru persoanele care forțează minorii să muncească.

România, sursă de proxenetism și trafic sexual în 2022

În 2022, într-un raport al ambasadei SUA, România a fost considerată drept „țara sursă pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale și a exploatării prin muncă forțată în Europa”.

Raportul mai comunica că „77% erau victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale”. La nivel general, România a fost păstrată la țările de Nivelul 2, alături de alte state precum Qatar, Albania, Portugalia, Mexic, Italia, Japonia Arabia Saudită, Polonia sau Grecia. Acestea sunt statele care nu îndeplinesc cerințele minime impuse de SUA la nivel global, dar „fac eforturi semnificative” pentru a combate traficul de persoane. La Nivelul 1 se regăsesc state precum Franța, Argentina, Cehia, Danemarca, Suedia sau Spania .

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, au răspuns de anchetarea și urmărirea penală a cazurilor de proxenetism și a traficului de minori, dar și pentru exploatarea minorilor obligați să cerșească și să tâlhărească.  În 2021 au fost deschise 628 de dosare noi de trafic de persoane, din care 571 erau pentru exploatare sexuală și 35 pentru muncă forțată.

Citește și: STRATEGIA Națională Împotriva Traficului de Persoane: 71 de persoane reținute / Marcel CIOLACU: Implicațiile acestor cifre nu ne pot lăsa indiferenți

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
De ce nu au mai debarcat trupele lui Hitler în Marea Britanie?
×