În raportul anual al Departamentului de Stat al SUA, Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu (PSD) este lăudat pentru că „a demonstrat o intensificare generală a eforturilor de combatere a traficului de persoane față de anul trecut”.
SUA laudă înființarea unității de investigație financiară în cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
Raportul susține că în România, numărul cazurilor de trafic a crescut. Mai mulți traficanți au fost condamnați anul acesta în comparație cu anul trecut. Guvernul României a adoptat proceduri pentru intensificarea și referirea potențialelor victime minore ale traficului în școli, fiind implementat noul Mecanism Național de Identificare și Referire.
Au fost sporite măsuri de protecție pentru victimele traficului pe durata procedurilor penale. Victimele pot primi plata anticipată a cheltuielilor de urgență prin adoptarea unui ordin executiv. De asemenea, a fost demarat un program de formare în școlile de poliție pentru a identifica mai ușor potențialele victime ale traficului. Tot în ultimul an a fost înființată comisia specială anti-trafic în Parlament.
Ministerul Afacerilor Interne , condus de ministrul Cătălin Predoiu (PNL), salută publicarea Raportului de Stat al SUA pentru că evidențiază „progresele semnificative realizate de România” în combaterea infracționalității.
Departamentul american de Stat recomandă investigarea acuzațiilor de complicitate, abatere și neglijență în rândul autorităților. De asemenea, solicită tragerea la răspunderea penală a tuturor oficialilor complici, inclusiv a autorităților locale din domeniul aplicării legii.
Acesta mai solicită respectarea termenelor premergătoare procesului pentru a evita subminarea eforturilor de combatere a traficului și creșterea finanțării serviciilor de protecție pentru toate victimele care primesc adăpost, asistență medicală și consiliere psihologică. Prin Mecanismul Național de Sesizare, trebuie identificați indicatorii de trafic în rândul populațiilor vulnerabile, de la rromi la migranți, și mai ales, copii și solicitanții de azi.
Autoritățile și guvernul trebuie să consolideze eforturile de monitorizare și prevenire a exploatării sexuale a minorilor. Departamentul recomandă aplicarea legilor pentru persoanele care forțează minorii să muncească.
În 2022, într-un raport al ambasadei SUA, România a fost considerată drept „țara sursă pentru traficarea victimelor în scopul exploatării sexuale și a exploatării prin muncă forțată în Europa”.
Raportul mai comunica că „77% erau victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale”. La nivel general, România a fost păstrată la țările de Nivelul 2, alături de alte state precum Qatar, Albania, Portugalia, Mexic, Italia, Japonia Arabia Saudită, Polonia sau Grecia. Acestea sunt statele care nu îndeplinesc cerințele minime impuse de SUA la nivel global, dar „fac eforturi semnificative” pentru a combate traficul de persoane. La Nivelul 1 se regăsesc state precum Franța, Argentina, Cehia, Danemarca, Suedia sau Spania .
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, au răspuns de anchetarea și urmărirea penală a cazurilor de proxenetism și a traficului de minori, dar și pentru exploatarea minorilor obligați să cerșească și să tâlhărească. În 2021 au fost deschise 628 de dosare noi de trafic de persoane, din care 571 erau pentru exploatare sexuală și 35 pentru muncă forțată.