Prima pagină » Justiție » ICCJ a încheiat verificarea privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa” + Concluziile raportului

ICCJ a încheiat verificarea privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa” + Concluziile raportului

ICCJ a încheiat verificarea privind respectarea legii şi regulamentelor în legătură cu repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa” + Concluziile raportului

După condamnările din dosarul ”Ferma Băneasa” – Remus Truică (7 ani de închisoare), Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein (5 ani de închisoare), avocatul Robert Roșu (5 ani de închisoare), Prințul Paul al României (3 ani și 4 luni de închisoare) -, în spațiul public au apărut puncte de vedere critice la adresa modalității de repartizare aleatorie a dosarului.

GÂNDUL.RO a prezentat, ÎN EXCLUSIVITATE, informații potrivit cărora avocații lui Robert Roșu au solicitat intervenția Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări asupra respectării prevederilor legale şi regulamentare în legătură cu acest dosar ”greu” în care au mai fost condamnați omul de afaceri Remus Truică și Prințul Paul al României, alături de doi cetățeni israelieni – Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein.

Prin ordinul nr.283/21.12.2020 al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție – judecător Corina-Alina Corbu – s-a dispus efectuarea de verificări privind respectarea dispozițiilor legale și regulamentare în ceea ce privește repartizarea aleatorie a dosarului ”Ferma Băneasa”.

După încheierea respectivelor verificări, Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis un comunicat de presă, semnat chiar de judecătoarea Corina-Alina Corbu, prezentând concluziile verificărilor care au fost coordonate de unul dintre vicepreședinții ICCJ.

”Au fost supuse analizei aspectele invocate de către apărătorii unuia dintre părţile din dosar, transmise prin memoriul înregistrat la Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr.2081/28.12.2020. Verificările au fost efectuate sub coordonarea unuia dintre vicepreședinții Înaltei Curți de Casație și Justiție, rezultatele acestora fiind consemnate în referatul nr.279/30.12.2020, disponibil în formă integrală pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție, se menționează la începutul comunicatului de presă.

”Activitatea de judecată în dosarul nr.345/64/2016 s-a desfășurat la nivelul ICCJ cu respectarea principiului distribuirii aleatorii”

În urma verificărilor a rezultat că activitatea de judecată în dosarul nr.345/64/2016, având stadiul procesual apel, s-a desfășurat la nivelul Înaltei Curți de Casație și Justiție cu respectarea principiului distribuirii aleatorii – se precizează în comunicatul de presă -, fiind evidențiate, punctual, constatările apărute în urma controlului.

  • Dosarul în cauză a fost primit de la Curtea de Apel Brașov, înregistrat la Registratura Generală a ÎCCJ la data de 24 decembrie 2019, ora 12.25, la Secţia Penală, în sistemul ECRIS la ora 14 și repartizat aleatoriu, în sistem informatic, în aceeași zi, la ora 15 împreună cu toate dosarele înregistrate la data respectivă.
  • La dosarul cauzei sunt ataşate dovezile de repartizare aleatorie la Completul 4, în acord cu hotărârea colegiului de conducere al ÎCCJ nr.221/2019.
  • În perioada de referință, toate cele nouă completuri de trei judecători ale Secției penale erau active pentru repartizare și erau configurate corespunzător parametrilor stabiliți prin hotărârile colegiului de
  • La data repartizării, niciunul dintre completurile de 3 judecători nu era blocat sau exclus de la repartizarea aleatorie.
  • Referitor la chestiunea numărului de părți, invocată în memoriul transmis, Compartimentul IT a simulat calculul complexității dosarului folosindu-se variantele cu 40, respectiv 26 de părți, rezultând că, în ambele variante, s-a obţinut acelaşi rezultat privind complexitatea dosarului, ca urmare a ponderii reduse a acestui criteriu în formula de calcul (automat) a complexității, neexistând astfel elemente care să conducă la influențarea criteriilor de repartizare aleatorie.

”În fine, în ceea ce privește auditarea externă a sistemului de repartizarea aleatorie a cauzelor, Înalta Curte de Casație și Justiție, ca orice altă instanță judecătorească, este doar utilizator al aplicației informatice ECRIS, dezvoltată și gestionată de către Ministerul Justiției, prin direcția sa de specialitate. Conform art.53 alin.(3) din Legea nr.304/2004 republicată, cu modificările și completările ulterioare, auditarea externă a sistemului se realizează sub conducerea Ministerului Justiției”, se precizează la finalul comunicatului de presă transmis de ICCJ și semnat de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător Corina-Alina Corbu.

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și