ÎCCJ anulează majorarea cu 5% a SALARIILOR din JUSTIȚIE și a limitat baza de calcul a pensiilor magistraților

ÎCCJ anulează majorarea cu 5% a SALARIILOR din JUSTIȚIE și a limitat baza de calcul a pensiilor magistraților
Publicat: 11/11/2024, 18:07
Actualizat: 11/11/2024, 18:22

Angajații din sectorul judiciar nu vor mai primi majorarea de 5% a salariilor brute de la 1 ianuarie 2024, dacă au beneficiat de recalcularea prevăzută de OUG 115/2023, a decis luni Înalta Curte de Justiție. De asemenea, indemnizațiile de delegare sau detașare nu pot intra în baza de calcul a pensiilor magistraților. Deciziile ÎCCJ au fost luate în urma sesizării de către instanțele inferioare, în cadrul unor litigii de muncă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis, luni, că personalul din Justiţie nu beneficiază de majorarea de 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu 1 ianuarie 2024, informează Agerpres preluat de HotNews.

Salariile recalculate îngheață

Sesizarea Tribunalul Bucureşti

„Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale şi stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea art. I alin. (1) şi alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’, ale cărui drepturi salariale au fost calculate, prin acte administrative ale ordonatorilor principali de credite, prin raportare la valoarea de referinţă sectorială de 605,225 lei, fără a se ţine cont de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din Legea nr. 153/2017, nu beneficiază de majorarea de 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu 1 ianuarie 2024”, se arată în decizia instanţei.

Sesizările Tribunalelor Vâlcea și Mureș

De asemenea, ÎCCJ admite sesizările formulate de Tribunalul Vâlcea – Secţia a II-a civilă, de Curtea de Apel Târgu Mureş – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, de Tribunalul Alba – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ, fiscal şi de insolvenţă şi de Tribunalul Mureş – Secţia contencios administrativ şi fiscal şi stabileşte că „în interpretarea şi aplicarea art. III pct. 3, art. VI din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 128/2023 cu trimitere la art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, structurile subordonate ale APIA şi Inspecţiei Muncii nu beneficiază de dreptul la majorare cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 a salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare brută lunară cuvenite de la 1 ianuarie 2024, cu excepţia situaţiei în care, din aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 128/2023, ar rezulta o majorare a salariilor de bază mai mică decât procentul prevăzut la art. I alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2023, situaţie în care se aplică procentul de 5% la salariul de bază aferent lunii decembrie 2023”.

Mai multe instanţe au sesizat ÎCCJ pentru soluţionarea chestiunii „dacă în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din OUG 115/14.12.2023 personalul din familia ocupaţională ‘Justiţie’, ale cărui drepturi salariale au fost recalculate, prin acte administrative ale ordonatorilor principali de credite, prin raportare la o valoare de referinţă sectorială de 605.225, fără a se ţine cont de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. (6) din Legea 153/2017, beneficiază de majorarea cu 5% a indemnizaţiei de încadrare brute lunare, începând cu data de 1.01.2024”.

O bază de calcul mai mică la pensie

De asemenea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu a magistratului. Hotărârea a venit la sesizarea Curţilor de Apel din Piteşti şi Târgu Mureş, informează News.ro.

„Admite sesizările conexate formulate de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă în dosarul nr. 3792/90/2022 şi de Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia I civilă în dosarul nr. 2876/102/2022 în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile, şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea art. 82 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, şi ale Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, referitoare la pensiile de serviciu şi la acordarea indemnizaţiilor pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1275/2005, indemnizaţia de delegare/detaşare (diurna) nu intră în baza de calcul a pensiei de serviciu”, este decizia instanţei supreme.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”