Nicușor Dan se află în izolare, la domiciliu – din data de 13 martie -, după ce a participat la o ședință a PNL cu senatorul Vergil Chițac. Dar deputatul-activist a primit o veste dură. Este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, împotriva sa fiind depusă, potrivit informațiilor cetateanul.net – o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Vizată de respectiva plângere penală este și Asociația ”Salvați Bucureștiul”. Nicușor Dan, fiind în izolare, nu poate fi chemat la audieri de procurori, însă asta se va întâmpla, cu certitudine, după ce un al doilea test va ieși negativ la COVID-19. Iar candidatul PNL la Primăria Capitalei va trebui să dea explicații legate de… plângerile penale făcute împotriva arhitectului-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu.
Ștefan Dumitrașcu ar fi fost, pur și simplu, ”tocat” cu plângeri penale de Nicușor Dan și Asociația ”Salvați Bucureștiul”, numai că fapta la care se făcea referire… nu există în Codul Penal. Ceea ce au constatat și procurorii, și judecătorii. Ștefan Dumitrașcu era acuzat de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și distrugere a zonei de protecție a unui monument istoric. Însă instanța i-a dat dreptate arhitectului-șef al Capitalei, în luna noiembrie a anului trecut.
Ștefan Dumitrașcu a confirmat informația: „Da, am depus o plângere penală împotriva «Salvați Bucureștiul» pentru inducerea în eroare a organelor judiciare. Îmi doresc ca atunci când procurorii vor începe urmărirea penală, Nicușor Dan să respecte sloganul «Fără penali în funcții publice»!”, a declarat arhitectul-șef al Capitalei, potrivit sursei citate mai sus. Arhitectul-șef al Capitalei dorește ca Nicușor Dan și asociația pe care o conduce să fie sancționați conform legii.
Trebuie precizat că nici judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel București nu i-a dat dreptate lui Nicușor Dan după ce acesta a făcut contestație! Judecătorul a statuat că „în mod corect a apreciat procurorul că faptele sesizate nu sunt prevăzute de legea penală”.
Magistratul a atras atenția că nu orice act emis de un funcționar public și anulat ulterior de instanța de judecată atrage automat răspunderea penală a funcționarului, fiind necesar a fi îndeplinite și celelalte condiții prevăzute de legea penală.
Asociația ”Salvați Bucureștiul” este arhicunoscută – mai scrie cetateanul.net – ca fiind o „veritabilă procesomană”, formulând plângeri penale „pe bandă rulantă” sub pretextul salvării Bucureștiului de răufăcători. Și se concluzionează că o astfel de conduită probează cel puțin intenția indirectă în săvârșirea infracțiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, așa cum se menționează în lucrările de specialitate.
De altfel, foarte mulți afirmă că plângerile formulate de Asociația ”Salvați Bucureștiul” au de cele mai multe ori o documentare superficială și se dovedesc – într-un procent covârșitor – ca fiind neîntemeiate și bazate pe simple suspiciuni, mai trasmite sursa citată.