Inspecția Judiciară: Judecătoarea ANCUȚA POPOVICIU a dat dovadă de gravă neglijență în dosarul lui Vlad Pascu, 2Mai
Inspecția Judiciară a decis că judecătoarea Ancuța Popoviciu a dat dovadă de gravă neglijență în dosarul lui Vlad Pascu, autorul tragediei de la 2 Mai. Este vorba de magistratul care a creat o emoție publică teribilă în momentul în care a întrebat dacă una din victimele ucise de șoferul drogat Vlad Pascu se află în sală, (este vorba de Sebastian) în prezența părinților. Ulterior, Consiliulul Superior al Magistraturii înlocuit-o din Dosarul 2Mai. Mai rău, judecătoarea a fost sancționată și anterior pentru aceeași culpă!
Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Popoviciu Ioana-Ancuța, judecător din cadrul Judecătoriei Mangalia, pentru săvârșirea abaterii disciplinare pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a, raportat la art.272 alin. (2) și (3) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, anunță oficial instituția.
Citiți AICI integral decizia și motivarea Inspecției Judiciare
Judecătoarea Popoviciu și-a bătut joc de proces și de propria meserie
Pe scurt, în traducere liberă, inspectorii judiciari au estimat că Ancuța Popoviciu nu a citit dosarul, nici măcar în dungă, a tratat speța cu superficialitate, adică și-a bătut joc de meserie. Mai mult, a părut de pe lună într-un proces care zguduie România.
Inspectorii judiciari au reținut nerespectarea dispozițiilor referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancționat pentru aceeași abatere disciplinară.
Colegii Ancuței o acuză că le-a pus media-n cap
Deciziile și maniera judecătoarei, au terfelit breasla magistraților, sugerează inchizitorii.
Subliniem că în prezenta acțiune disciplinară ceea ce se reproșează intimatei nu sunt soluțiile adoptate, ca atare, ci faptul că acestea fie nu au fost puse în discuția părților, fie nu au fost puse în discuție la momentul procesual potrivit, fie nu au fost motivate în niciun fel, afirmă inspectorii.
Acceptând faptul că litigiul dedus judecății a fost unul cu o expunere mediatică considerabilă, că o atare expunere ar fi putut fi de natură să determine o presiune pe judecătorul cercetat disciplinar, totuși nu se poate reține ca o cauză exoneratoare de răspundere, cu atât mai mult cu cât magistratul a mai fost sancționat anterior pentru comportament similar.
De asemenea, maniera de desfășurare a procesului penal, dispozițiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, sunt aplicate în mod constant și uniform la nivel național, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite.
Menționăm că exercitarea acțiunii disciplinare reprezintă o etapă a procedurii disciplinare și nu constată definitv vinovăția judecătorului cercetat disciplinar, subliniază colegii Ancuței.