Prima pagină » Justiție » Judecătoarea Crina Muntean, ”mama mandatelor de ascultare”, scapă de a doua acțiune disciplinară. Vot majoritar favorabil dat de colegii din CSM (EXCLUSIV)

Judecătoarea Crina Muntean, ”mama mandatelor de ascultare”, scapă de a doua acțiune disciplinară. Vot majoritar favorabil dat de colegii din CSM (EXCLUSIV)

Judecătoarea Crina Muntean, ”mama mandatelor de ascultare”, scapă de a doua acțiune disciplinară. Vot majoritar favorabil dat de colegii din CSM (EXCLUSIV)

Supranumită și ”mama mandatelor de ascultare”, judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor – în calitate de judecător de drepturi și libertăți – a reușit să pună un adevărat monopol pe toate cauzele în care se cerea mandat de interceptare.

Nu cu mult timp în urmă, judecătoarea Crina Muntean fusese sancționată cu suspendarea din magistratură, pentru o perioadă de 6 luni, fiind găsită vinovată pentru ”manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

Direcția de Inspecție pentru judecători a arătat – în 44 de pagini – că „afirmațiile și susținerile făcute în spațiul public de doamna judecător Muntean Crina Elena, precum și modalitatea concretă în care au fost prezentate evenimentele, exprimările folosite în cuprinsul relatării, constituie atât o manifestare contrară demnității funcției, cât și o manifestare de natură a aduce atingere probității profesionale și prestigiului justiției, fiind realizat conținutul constitutiv al abaterii disciplinare”.

Inspecția judiciară o găsise vinovată pe Crina Muntean de ”încălcarea distribuirii aleatorii”, ea fiind ”parteneră” a procurorului Ciprian Man de la DNA Oradea. Astăzi, Consiliul Suprem al Magistraturii, în ședință publică, a respins, cu majoritate de voturi, acțiunea disciplinară formulată împotriva sa.

”Hotărâre:
Cu majoritate,
Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei Muntean Crina Elena – judecător în cadrul Tribunalului Bihor pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. o) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor (n.red. – nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor), republicată, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se precizează în hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii, Secția pentru Judecători în materie disciplinară.

”Această hotărâre nu a fost pusă în aplicare în principal datorită opoziției manifestate de doamna judecător Muntean Crina”

Inspecția judiciară a constatat că judecătoarea Crina Muntean păstra toate dosarele cu mandate de interceptare în biroul său.

Mai mult, respectivele dosare ”nu aveau filele numerotate și cusute”, ceea ce inducea ”o tendință de a monopoliza, de pe o poziție de forță, activitatea judecătorului de drepturi și libertăți”.

“La Tribunalul Bihor în perioada 01.01.2014-31.08.2015 toți judecătorii Secției penale au fost desemnați să soluționeze cererile de competența judecătorului de drepturi și libertăți, inclusiv cele având ca obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică, iar, în perioada 01.09.2015-01.01.2018 au fost desemnați numai doi judecători ai secției să soluționeze cererile anterior menționate, pentru că, începând cu data de 01.01.2018 atribuțiile judecătorului de drepturi și libertăți să fie preluate de un singur judecător, doamna judecător Muntean Crina.

Menționăm că deși prin Hotărârea Colegiului de conducere al Tribunalului Bihor nr. 14/12.07.2018 s-au admis propunerile judecătorului delegat să exercite funcția de președinte al Secției penale privind reorganizarea secției, în sensul că toți judecătorii secției să îndeplinească toate atribuțiile judiciare, respectiv atribuții de judecător de drepturi și libertăți, de judecător de cameră preliminară și judecător de fond, această hotărâre nu a fost pusă în aplicare în principal datorită opoziției manifestate de doamna judecător Muntean Crina”, s-a precizat în raportul întocmit de Inspecția Judiciară, potrivit luju.ro.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și