Un complet de judecată al Înaltei Curți de Justiție de la Londra a respins, vineri, cererea României de extrădare a omului de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu.
UPDATE: Citește AICI cum au motivat judecătorii britanici decizia luată în acest caz!
Surse judiciare au spus, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că decizia a avut în vedere faptul că afaceristul ”nu a beneficiat în România de un proces echitabil”. Președintele completului a fost Lord Justice Timothy Holroyde, același magistrat care a decis extrădarea din Anglia a lui Alexandru Adamescu.
Decizia poate fi contestată de statul român printr-un apel la Curtea Supremă a Marii Britanii, dar probabilitatea ca această soluție să fie modificată este infimă. Statul român ar trebui să dovedească faptul că decizia judecătorilor din cadrul Înaltei Curți de Justiție ar fi încălcat legi fundamentale cu impact public.
Omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv, în august 2017, la 7 ani de închisoare, în dosarul “Ferma Băneasa”. În același dosar, cinci inculpați au primit pedepse între 2 și 6 ani, iar alți cinci au scăpat de condamnări pentru că răspunderea pentru faptele de care sunt acuzați s-a prescris.
„Dosarul Băneasa” a fost judecat patru ani și jumătate, iar acuzațiile de corupție și de abuz în serviciu pentru care au fost trimiși în judecată Puiu Popoviciu și alte 10 persoane au fost legate de un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Judecătorii au stabilit că terenul a aparţinut domeniului public al statului și a ajuns aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA.
Instanța a mai arătat, în motivarea deciziei, că terenul fusese evaluat la doar un dolar pe metrul pătrat, însă valoarea de piață la acel moment era de 150 de euro. Pe terenul respectiv s-au construit ulterior centrul comercial Băneasa Shopping City, Ambasada SUA și un ansamblu rezidențial.
Citește și: